Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

trochę za trudne jak dla mnie znam jedynie c++ i to tak nie w stopniu zaawansowanym

a zęby zrozumieć ten dokument tez trzeba mieć trochę wiedzy z innej dziedziny(ze tak powiem)

Opublikowano

Też się tematem zainteresowałem ostatnio, choć nie w kontekście tych gier a raczej ogólnie (docelowo w C# chciałbym napisać coś, co będzie się komunikowało za aplet Dżawy). Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, ale żeby przechwycić pakiety możesz pomóc sobie bibliotekami do tego celu przeznaczonymi. Jedną z popularniejszych jest winpcap (http://www.winpcap.org'>http://www.winpcap.org). To dość rozbudowane narzędzie, ale ma solidną dokumentację.

Teraz cała zabawa polega na tym, żeby za pomocą funkcji z takiej biblioteki dorwać się do odpowiedniego interfejsu sieciowego, czyli karty przez którą łączysz się z netem i odfiltrować tylko te pakiety, które pochodzą z portu przez który komunikujesz się z serwerem gry. Dodatkowo te paczki można jeszcze rozdzielić na przychodzące i wychodzące.

Wysyłanie pakietów można już chyba zorganizować w oparciu o standardowe biblioteki do komunikacji protokołem tcp/ip.

Opublikowano

problem polega na tym ze to nic ci nie da jezeli pakiet nie jest wysylany przez gre automatycznie zostaje zignorowany zawsze mozna użyć tych samych bibliotek co używa gra ;)

prawda jest taka że serwery zabezpieczają troche swoje pakiety przed jak tam w "silkroad seciuryty" piszą outsiderami :)

w skali 1 - 6 to podstawy określiłbym na 3

nie chodzi mi o to...

chodzi mi o to ze inaczej interpretujesz poziom podstawowy czyli dla ciebie może to być :zmienne,stałe,funkcje a dla mnie to samo tylko troche więcej

Wysyłanie pakietów można już chyba zorganizować w oparciu o standardowe biblioteki do komunikacji protokołem tcp/ip.

dokładnie ale niekiedy jak to silniki np:vbgore mają wlasne biblioteki które funkcje mają tylko prywatne i nie da rady odkodować co one tak naprawde w sobie mają:)

Opublikowano

z czystym c++ raczej bym sobie poradził ale nie mam zielonego pojęcia na temat operacji związanych z pakietami nawet nie wiem czego mam w Googlach szukać

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po prostu robisz sobie proxy które czyta pakiety wysyłane przez serwer, jednocześnie wysyłając te pakiety do klienta. Jeśli chcesz żeby postać w kliencie się ruszyła, to wysyłasz z tego proxy pakiet odpowiedni do klienta i do serwera. Proste ?

• Dodaj nową pozycję...