Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] O stworzenie silnika gry

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie macie jakiś poradnik który ukazuje jak stworzyć silnik gry podobnej np. do gladiatusa. I jeśli mozecie dajcie linki do takich silników lecz jeśli można by było to coś takiego jak gladiatus tylko że w teraźniejszych czasach bardziej;). A i jeszcze jedno jak przerobić taki silnik aby na początku po 1 zalogowaniu można było wygrać jakby nacje + żeby każda nacja dawała jakiś bonus?

klklgv.jpg
Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/401307-silnikclon-gladiatus-z-wszystkimi-dodatkami/

Silnik od GryViaWWW a dodatki ode mnie i CybaWielki

Silnik dosyć zbugowany

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co prawda nauka języków jest potrzebna ale na co to? :P Wystarczy ściągnąc sobie jaki fajny silnik po czym edytowac go ale tylko graficznie. Potem szukać poradników i edytowac krok po kroku i już :)

Opublikowano

Mam pytanie co ty za głupoty wygadujesz? Wystarczy silnik ściągnąć i tylko grafikę podmienić? A skrypty edytować przez poradniki? A ty wiesz co to jest mechanika gry? Właśnie przez takich ludzi jak ty, Polacy nie piszą własnych gier, tylko wszyscy walą gry na silnikach xnova. Wiesz o tym że jak byś przepisał ten kod, to gra działała by dwa razy szybciej? Już powolutku czuje się być zdenerwowany przez takie podejście ludzi. To się nie nazywa gra tylko CLON!

Opublikowano

Dokładnie. To tak jak pobrać silnik Facebooka i napisać Fejsbuk - nikt niezauważy co ? -.-

Ja napisałem narzędzie do administracji serwera metin2. A ile jest takich narzędzi ? Prawdopodobnie zero - i to się nazywa orginalność bo wymyśliłeś coś co jeszcze niezostało wymyślone.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Chyba że ktoś pobiera gotową grę a potem ją przerabia wtedy to już nie to samo... Przecież wiele nowych gier (bardzo popularnych) powstaje na podstawie skryptów innych i tak na prawdę nie da się tego nawet zauważyć! :D

Poprzez nienawiść zyskuję siłę;

Poprzez siłę zyskuje potęgę;

Poprzez potęgę osiągam zwycięstwo.

Opublikowano

A powiedz mi które to są te gry, ja może widziałem jedną czy dwie. A śledzę rozwój prywatnych gier na bieżąco. Wszystko co powstaje to powstaje na silnikach które są przestarzałem jak Xnova czy valheru. Jedynie dobrym silnikiem działającym jest Nebul'a z tego powodu że został on przepisany jeszcze raz przez użytkownika aris'a.

Opublikowano

A powiedz mi które to są te gry, ja może widziałem jedną czy dwie. A śledzę rozwój prywatnych gier na bieżąco. Wszystko co powstaje to powstaje na silnikach które są przestarzałem jak Xnova czy valheru. Jedynie dobrym silnikiem działającym jest Nebul'a z tego powodu że został on przepisany jeszcze raz przez użytkownika aris'a.

Częściowo to masz rację. Jednak powiem Ci że chodzi mi tutaj tylko o gry jak np. transgame.pl które powstało na podstawie silnika "race" a przecież przeciętny gracz nie zauważył by tego. Ale tak czy siak jest to najprostszy przykład no bo liczba gier via www cały czas rośnie a 50% z nich to gry które powstały na podstawie innych skryptów.

Poprzez nienawiść zyskuję siłę;

Poprzez siłę zyskuje potęgę;

Poprzez potęgę osiągam zwycięstwo.

Opublikowano

@wiemzeniewiem

Gdy się już nauczymy php ,możemy próbować naprawiać taki silnik gladiatus :)

Przyjmuje zlecenia dot. web masterki.

while(!$success){
....try();
}

Opublikowano

Najwyższa pora, bo 'po Polsku' jak to napisałeś pisze się 'po polsku' ;)

Kiedy patrzę na niektóre osoby na tym forum zaczynam być za podpisaniem ACTA.

Opublikowano

oj tam Terrain. Jak się gra w RPG jak metin czy podobne to się nie zważa na ortografię i pisze się prawie bez niej.

NP. niebieska perla zamiast niebieska perła. Gorzej bo były dzieci co by napisały niebieskom perle. (sprzedam niebieskom perle SZEPT !)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...