Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Najlepszy program graficzny i jak robic sygne

ViiperPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema mam pytanie jaki jest naj program graficzny zdaje mi sie ze albo corel draw x5 albo photoshop ale wlasnie nie wiem, a moze cos innego ? i jeszcze 1 jak robic ladna sygnature ? moze jakis poradnik . Bo niektorzy to przefajne robia a ja chce isc za rok do technikum info a potem na grafika wiec cos by sie przydalo tworzyc

zbyt duża

Opublikowano

Wg. mnie najlepszym program jest photoshop.

Jak robić przefajne sygnatury ?

Zakładasz galerię, wstawiasz swoje prace, my mówimy Ci co jest źle oraz cię poprawiamy. ;)

Poradniki teoretyczne;

http://www.mpcforum.pl/forum/196-grafika/

Poradniki do Photoshopa;

http://www.mpcforum.pl/forum/365-adobe-photoshop/

Pzdr,*ZiomQ*.

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

CS3 lub tak jak up CS5

Pomiędzy tymi dwoma wersjami nie ma dużej różnicę. ;)

tumblr_nrthjyZ6c31u4ug6zo1_500.gif
exMPC Media Team Lider || exMPC Graphic Team || exModerator || exMentor || VIP

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/blog/484/entry-784-photoshop-kontra-darmowe-programy/

Co do tworzenia dobrych sygnatur- trzeba robić tutoriale i uczyć się na próbach i błędach.

Bullshitem jest stwierdzenie, że Photoshop, jest najlepszy.

Co do Corela, jest to program do Digital Paintingu :)

Opublikowano

Ja posiadam GIMP'a i jest on przezajedwabiściełatwydlamnieboniemogęmiećphotoshopawięckorzystamzgimpa.

Jest łatwy, i przejrzysty. Ale wolałbym Fotoszopa.

Lecz różnicy robiąc sygny nie ma żadnej czy w tym robimy, czy w innym.

A co do tego jak robić ładne sygny? Ćwicz, my będziemy oceniać, ty będziesz robił nowe, i tak w kółko Macieju, aż się nie nauczysz. :)

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Żeby dojść do wprawy trzeba oczywiście ćwiczyć.

Ja osobiście uważam, że w gimpie jest wiele mniej funkcji niż w PhotoShopie, lecz nie ma co piracić - najpierw naucz się komponować w gimpie, potem pomyśl o photoshopie, jeśli bedzie Ci to sprawiało frajdę. :)

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Jak zaczynasz przygodę z grafiką , to radze PhotoShopa. Ja od kilku lat siedzę na CS2. Kilka miesiecu mialem CS3. Wybór twój , koledzy juz radzili ;)

Co do robienia sygnatur , tutoriale (poradniki) to podstawa. Oczywiscie metoda prób i błędów tez.

Polecam znaleźć forum o tej tematyce , najlepiej duze , jest ich sporo. Tam na pewno bedzie duzo tutoriali. Poszukac ich tez mozesz na YT. YutNinja chyba ma dobre , jesli nie pomyliłem nazwy.

Oczywiscie musisz tez sciagnąc masę materiałów i narzedzi (pędzle, wzorki , gradienty , textury , C4d , rendery , stocki itp)

aaa... i nie załamuj sie jak na początku Ci nie będzie wychodzic , początki są zawsze trudne a zwłaszcza w grafice ;)

14.08.2010 - rejestracja

21.12.2011 - 500 postów (ProUser)

04.07.2012 - 600 postów

3.11.2014 - 700 postów

7.04.2015 - 800 postów (Postmaker)

5.07.2015 - 900 postów

10.10.2015 - 1000 postów

28.03.2016 - 1200 postów

16.02.2017 - 1500 postów

Opublikowano

Nie liczy się program, a umiejętności, nawet można narysować Mona Lisę w paincie.

Na początek polecam Gimpa, przyjazny i prosty w obsłudze programik, a co najważniejsze darmowy.

Później możesz się przenieść na Photoshopa CS5, to już jest bardziej profesjonalny program.

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

A ja nie polecam niczego na początek, naprawdę, sam korzystam z Gimpa, super, extra, ale jak chciałem się przesiąść na PS'a to mnie jebło w bambuko i jakieś gówna mi wychodziły (dużo, nawet za dużo opcji, w gimpie zdaje mi się wszystko łatwo dostępne i dobrze zrobione, w ps'ie trudniej znaleźć ale lepiej rozbudowane).

Zdecyduj sam na SAMYM POCZĄTKU z czego korzystasz, jeżeli chodzi Ci o sygnaturki tylko i wyłącznie, to naprawdę, nie ma różnicy, Gimp i PS to najlepsze do tego programy, jeden nie ustępuje drugiemu ; )

167161466687770313241.png

Opublikowano

Photoshop jest płatny, kosztuje około 2,5 tysiąca więc polecam Ci najpierw pobawić się w GIMP-ie.

Wydasz tyle kasy po czym znudzi Ci się ta " zabawa ". Oczywiście można też "jechać" na piracie, lecz nie polecam :)

Twórcy się namęczyli nad programem a teraz ludzie zasysają go sobie za free.

Ja zacząłem właśnie w GIMPI-e, jest on pozbawiony niektórych funkcji PS-a (Photoshopa) lecz czasami ich

efekt można stworzyć w GIMPI-e (Na pewno troszkę więcej klikania i kombinowania).

Cena PS-a moim zdaniem jest trochę zawyżona, no ale skoro tak się wyceniają to ich sprawa ;]

Co do obsługi to na sam początek wejdź przykładowo w GIMP-a i spróbuj coś zrobić, zaznajomić się z opcjami, możliwościami.

Dobrze jest też zasięgnąć do poradników, wtedy przekonasz się jak ludzie uzyskują niektóre efekty :) Obserwacja innych dobrych prac też uczy :)

1329228482-U118767.png

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Co do programu to z darmowych polecam ci GIMP, a z płatnych to najlepszym jest Adobe Photoshop CS5, sam go używam, i jest to program godny polecenia.

Pozdrawiam.

sygnaturkazx.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...