Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Apel] Do użytkowników wypowiadajcych się w Galeriach

Wredna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na wstępie wspomnę, że bardzo cieszę się z takiego rosnącego zainteresowania grafiką komputerową i ogólnie działu FanArt. Za "moich czasów" ciężko było o taką aktywność w galeriach, a komentarze często były zbyt brutalne, by można było przyjąć je na spokojnie.

Jednak od jakieś czasu, nawet sporego, męczy mnie jedno, co co chwile powiela się w wykładniach.

Mam tutaj na myśli posty, dotyczące głebi i światła.

Nie ma chyba w całych galeriach komentarza, nie nawiązującego do tych dwóch efektów. Super, że znacie te aspekty dotyczące prac graficznych, ale stało się to niemal obsesją. Żadna praca nie jest skomentowana w sposób pozytywny, jeżeli nie zawiera w/w głębi i światła.

Przez tego typu powielanie odpowiedzi całkowicie zaginęło nam coś, co w grafice jest najważniejsze-kreatywność. Już nie ocenia się pracy pod względem doboru kolorów, wybrania tematyki, połączenia ze sobą materiałów. Teraz głównym założeniem, że praca jest dobra, jest posiadanie przez nią tych efektów, o których już wspomniałam.

Uwierzcie mi, że sygnatura to dzieło sztuki, mimo, że jak nazwa wskazuje umieszczana jest przede wszystkim w podpisach na forach i innych portalach społecznościowych. Może to być projekt złożony z samych kolorowych i fikuśnych brushy. Może to być również sam napis, fajnie zmodyfikowany z wykorzystaniem różnych filtrów i brył. Możliwości są nieskończone. Sygnatura to nie tylko i wyłącznie jakaś postać, jako focal, na którą gdzieś tam pada światło, a w tle widać tą całą głębie. Liczy się pomysł i wcielenie go w życie.

Oczywiście istnieją zasady, których należy się trzymać, ale nie może stać się to obsesją. Ile to ja razy widziałam, jak ktoś robił sygnaturę o tematyce herbu klanu piłkarskiego lub CS'a, a komentarze brzmiały oczywiście "brak głębi, brak światła". Panowie i panie (o ile takie są) nie skupiajmy się na jednym, bo nie o to chodzi w tej formie artystycznej.

Dlatego apeluje. Ograniczcie tego typu posty do minimum. Zwłaszcza w sytuacjach, kiedy autor galerii jest poczatkujący. Wierzcie mi, że żeby stworzyć ładną głębie trzeba mieć wiedzę na temat kompozycji i doboru elementów. A taki nowicjusz, który całkowicie nie wie "z czym to się je" nie posiądzie takich umiejętności przez spory okres czasu. Tego się uczy stopniowo zaczynając od palety kolorów, przechodząc przez wtapianie, umieszczanie elementów, kończąc właśnie na tej całej głębi i świetle.

Spójrzcie na prace oczami artysty, bo tym właśnie jesteście. Nie oceniajcie tylko od strony technicznej.

Mam nadzieje, że Baksiu mnie nie ukatrupi za ten temat i jego podpięcie :) Został on napisany w takim celu, by "fanarciarze" przestali traktować grafikę komputerową, jak matematykę z żelaznymi zasadami i regułkami, a zaczęli postrzegać ją, jako sztukę. - tym razem daruję ci życie biedna istoto. :D

Opublikowano

Mądre słowa xD Na pewno zwiększy to "uszczęśliwienie" wydawcy sygnatury / avatara. Też u mnie się chyba pojawiały takie komentarze. :P

random.jpg

,,Odi profanum vulgus et arceo"

2lvpyc.jpg

by Cristiano.

1353427424-U307916.png

by MrSpritex1 (ja)

Opublikowano

Jak zawsze musisz się tak rozpisać ;)

Nie raz nawet do pracy nie pasuje głębia, więc jest to bardzo dobry apel :)

ps.

kto mi może, kurwa powiedzieć, jakim cudem w herbach może być głębia lub/i światło?

pozdrawiam heniuś

Opublikowano

@UP

Też tego nie rozumiem, że na pracy z herbem ma być co najmniej światło lub głębia no ależ to nie możliwe według mnie, iż to nawet psuje okropnie prace, na której jest coś takiego.

@Topic

Wiązawszy wszystkie twoje słowa w zupełności się zgadzam, ponieważ tak jak ty odczuł wzrost zapotrzebowania posterów na te środki grafiki. Miniejszym też uznaje to, iż prace w programie graficznym to dzieło sztuki przy, którym powinniśmy się bawić (Zabawa może przynieść imponujące pomysły na fantastyczne i zarazem nowe tutorial'e graficzne).

1325621825-U261344.png
Opublikowano

Nie mamy prefixu Apel, ale mniejsza z tym.

Dziękuję <3:D

Dołączam się do tego tematu.

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

Jak zawsze musisz się tak rozpisać ;)

Nie raz nawet do pracy nie pasuje głębia, więc jest to bardzo dobry apel :)

ps.

kto mi może, kurwa powiedzieć, jakim cudem w herbach może być głębia lub/i światło?

Wydaje mi się, że to skutki uboczne pracy w MMT :)

Co do prac właśnie z tymi herbami. Można zrobić sygnaturę, która nie dość że będzie miała, jako focal i tematykę herb to jeszcze dodatkowo zawierać te dwa efekty.

Np, herb "wtopiony" w chmury, gdzie ewidentnie widać, że jakaś tam głębia jest, a światło może być zrobione za pomocą samych light tekstur. (gdzieś podobną widziałam).

Ale również może to być zwykły render herbu, wrzucony na czarne tło i lekko zmodyfikowany. Herb jest niczym innym, jak logotypem. A bardzo często takie logotypy umieszczane są w podpisach (np n forach graficznych, odnośniki do portfolio).

Jednym słowem- sygnatura nie składa się TYLKO i wyłącznie z głębi, światła i innych efektów technicznych :)

Opublikowano

Zgadzam się.

Cieszę się, że angażujesz się z całego serca w ten poddział, i dział.

Mam nadzieję, że sam nie prawię tak mocno o świetle i głębii. :c

Nadzieja matką głupich.

54823f353119c_-_mcx-lorde-straight-hair-

Opublikowano

Przepraszam, to się już nigdy więcej nie powtórzy! A tak na serio to bardzo fajnie że poruszono ten temat, pamiętam że gdy zaczynałem ( to był chyba kwiecień) to nie pisano mi tylko o głębi i świetle ale także o kolorach, efektach i to były kreatywne oceny pokroju: ten element jest zły i oceniający rospisywali się jak go poprawić/zniwelować.

Tak było za moich czasów (WTF?) kiedy zaczynałem przygode z grafiką, pamiętam że gdy sygna była zła to nie szukano w niej na siłe czegoś co jest ok tylko był temat że jest do dup* i powinna zostać poprawiona, dawało to sporo efektów. I za to powinnem dziękować włąśnie m. in. Wrednej czy RedWolfowi bo to oni oceniali w taki sposób jaki możecie czytać w piewrszym poście. Nie omieszkam się przyznać że sam nie oceniam kreatywnie i będę starał się to zmienić, lecz od zawsze byłem zwolennikiem czytania ocen niżeli ich pisania. Pozdrawiam i dziękuje za uwagę!

I dziękuje też Wrednej że takowy temat poruszyła.

babcia2.png

"Najpierw naucz się podstaw, a magia przyjdzie sama"

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Apel chyba zadziałał, jeśli takie wypowiedzi wrócą, to go przywrócę.

Póki co archwium. ;)

poniewieramy się czlowieku                      

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...