Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Q]KW czy T1H, dalsza droga rozwoju

Etre

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam wszystkich,

Otoż przeglądając forum było juz wiele pytań co do KW i T1H lecz nie znalazłem żadnego ich porównania (jeśli faktycznie coś takiego jest- mój błąd). W związku z tym zwracam się do Was o przedstawienie zalet i minusów obu czołgów (porównując je).

Drugą sprawą jest jak rozwijać swój garaż uwzględniajac KW/T1H, aktualnie posiadam: M4 Sherman, M37, A-20 oraz SU-85B, czyli sumując

T1H czy KW

Jaki "build"/zestaw tanków na teraz i przyszłość.

PS. Nie posiadam golda ani premium i narazie nie ma planów na zakup

Opublikowano

Dobra, ja mając średnie doświadczenie w World of Tanks, mówię iz KV będzie lepszym rozwiązaniem. Jeśli chodzi o przebijanie nawet ósmych tierów to nie ma problemu. TrollGun i 107mm potrafią nieźle dojechać wrogów. Oczywiscie KV lubi bardziej odbijać pociski, ale - WOOOLNA WIEŻYCZKA I NIECELNE DZIAŁKO. To wpływa na złą walkę - na ogległość. Czasami nie ustrzelisz przeciwnika, gdyż będzie on poprostu za daleko. Drugie ale - scouterzy, zmora KV. Wolniutka wieżyczka, scout lubi objeżdżać od tyłu, a tu KV ma naprawdę słaby punkcik, więc lepiej jeździć nim rozważnie. T1 Heavy nadaje się na walkę supporterską - jest to mocny sredni, ale slaby czołg ciężki. Praktycznie wszyskto Cie od przodu przebijesz, a jak ustawisz pancerz pod kątem, to praktycznie pancerz odbija pociski, a to co wejdzie nie zada Ci obrażeń, lub weźmie z 10-20. Support - jeździsz za grupą czołgów (polecam medium + heavy) trzymasz się z tyłu. Wtedy coś ustrzelisz, a nawet ladnie odbijesz pociski. Z tego co wiem, T1 Heavy ma celne działko, a co do wieżyczki nei wiem - nie grałem, ale z obserwacji na bitwach, to raczej jego wieżyczka coś tam odbija.

Opublikowano

Grałem jedynie ulepszoną wersją t1-m6. Jak na swój tier czołg naprawdę przyzwoity-bardziej mi się podobał od KW-3. Mimo iż przy wyborze między tą dwójką wybrał bym KW, a ich następcami M6 linia radziecka na tym poziomie jest lepsza.

Opublikowano

Ja mam T1 HT, ale chyba wybrałbym KW (właśnie zbieram exp). T1 trzeba tak jeździć żeby zawsze ustawiać się przodem, bo tylko tam ma pancerz. Po bokach i z tyłu przebiję go nawet I tier. T1 gra się przyjemnie jak się kupi wszystkie moduły. Mathmake-ing raczej nie wrzuca Cię do czołgów wyższych niż VII tier. Jest w miarę szybki i zwrotny. Działko daje radę. Tragiczna dla mnie jest jego kontynuacja M6, mam to samo działo a nieraz przychodzi mi walczyć z mausami... ale słyszałem że jak się kupi wszytko to jest też niezły z niego wariat :P

Opublikowano

M6 tragiczny? Wyjdź!

Mobilny, rykoszetujący, dobre działo, szybki, szybkoobrotowa wieża. Naprawdę fajnie mi się nim grało.

Opublikowano

KV. To jest najlepiej wspominany pojazd. Genialne 107 mm, albo trolololaste 152 mm. Pancerz niczego sobie, ale działa genialne. T1 to wielki kontener z miotaczem kasztanów. Mam nadzieje, że pomogłem.

Opublikowano

ja polecam kw przy odpowiedniej modyfikaci rozwalisz t1 za 1 strzale i uszodzisz kw-3 w 90%

Czy ta modyfikacja nazywa się trollgun? ;] Po wprowadzeniu stref możesz się zdziwić różne cuda he sprawia.

Osobiście lepiej mi się grało M6 niż KW-3, mimo iż uważam linie radziecka na tym etapie za mocniejszą.

T1 i KW ciężko porównać, idealny duet tworzą, szybka armatka t1 i 107/152mm kw.

Opublikowano

KW dobrze sobie radzi z poziomami wyższymi, a T1 niższymi. KW vs T1 (walka 1 vs 1) wygrywa zdecydowanie KW.

KW - magiczny pancerz, wolny, duży, świetne ale wolne działo, wolno obracająca się wieża (naprawdę wolno)

T1 - dobry przedni pancerz, szybki i zwrotny, duży, słabe ale szybkie działo

Ale! Na T1 powinno się zbić więcej mamony z racji, że ma tańsze pociski.

Może i KW jest lepszy, ale z T1 też ma się mnóstwo zabawy (może nawet więcej). ;)

Opublikowano

Mam doświadczenie w czołgach amerykańskich, więc też się wypowiem. Jak napisał Sullyer T1 i moim zdaniem M6 również to są ciężkie czołgi średnie, dobre do otaczania przeciwników i atakowania od tyłu. Prawdziwy Heavy Tank zaczyna się od T29 - chyba mój ulubiony czołg gdyż przy odpowieniej grze można sprawić problemy tier'o IX, X (gdy wystawisz tylko przód wieżyczki to możesz naprawdę nieźle ugryżć).

Moja rada taka - jeśli przygodę w WoT zamierzasz skończyć na około VIII tier to śmiało wybieraj amerykanów (T-34 i T-30 wymagają całkowicie innej gry niż ZSRR i Szwaby, gdyż wymienione czołgi to czołgi supportu- pancerz niczym T29, ale działa potężne), a jeśli chcesz dobić do X to ja bym na twoim miejscu wybrał Rusków

signature@501527218-Arthei@eu@106@0@1101garage@501527218@eu@0@321000@-1.png

Opublikowano

Dziękuje wszystkim za wypowiedzi (dłuższe i krótsze). Wybrałem drogę do KV, co prawda po m4 prawdopodobnie wezmę ścieżkę do M6. A swoją drogę to chyba zakończę na tier VIII skoro wyższe przynoszą większe straty niż zysk (bez premium).

Jeśli admin uważa że temat się skończył to może go zamknąć, chociaż nie dostałem odpowiedzi na drugie pytanie ("dalsza droga rozwoju")

Moje czołgi --->rozwój (planowany)

M4 Sherman -->M4A3E2 --> albo M6 albo T20

M37 -->M7 -->itd do tier VII/VIII

A-20 -->T-34 -->T-34-85 (względy filmowe ;D )

SU-85B -->SU-85 -->itd do tier VII/VIII

T-46 -->T-28 -->KV

-->T-50 -->T-50-2

Jeśli ktoś ma inna sugestie to z chęcią wysłucham (przeczytam)

Opublikowano

M4 Sherman -->M4A3E2 --> albo M6 albo T20 Na pewno znajdą się zwolennicy jumbo, ale ja ci go odradzam. Działa dostępne na 5tym tierze przebijają go od frontu niszcząc silnik/podpalając... W dodatku ta prędkość, niby med a sporo ht bez problemu nas wyprzedza.

M37 -->M7 -->itd do tier VII/VIII Z M37 nie ma przejścia na M7.

Opublikowano

"Z M37 nie ma przejścia na M7." Jest na M7 Priest, myślałem że to oczywiste jeśli M37 to artyleria lecz nie pomyślałem o M7 lt,

"jumbo" T20?, gram od niedawna i jeszcze nie bardzo znam wszystkie skróty, słownictwo itp.

niżej moje drzewko USA

beztytuuhvc.png

I jeszcze jedno kolejne, od czegoś zależy zasięg artylerii? Bo np. M37 przez całą mapę łapie a M7Priest 1/3

Opublikowano

Jumbo czyli M4A3E2. Zasięg arty zależy od jej działa. Na M41 z najlepszym działem już raczej będzie na całą mapę - przynajmniej tak ma hummel :P.

Opublikowano

Mój błąd, zapomniałem o prieście.

T20 bardzo fajnie się gra, brakuje pancerza czasem ale nic po za tym.

@edit

Priest z 2 lufa ma lepszy zasięg od M37. Nawet z narożnika większość.

Opublikowano

"Z M37 nie ma przejścia na M7." Jest na M7 Priest, myślałem że to oczywiste jeśli M37 to artyleria lecz nie pomyślałem o M7 lt,

"jumbo" T20?, gram od niedawna i jeszcze nie bardzo znam wszystkie skróty, słownictwo itp.

niżej moje drzewko USA

beztytuuhvc.png

I jeszcze jedno kolejne, od czegoś zależy zasięg artylerii? Bo np. M37 przez całą mapę łapie a M7Priest 1/3

Zależy od konkretnej broni.

Co do tematu to nie sugerowałbym się zbytnio tym to oferuje drzewko na 4-5 tierze zbytnio, chyba że zamierzasz na nim zostać i grać... Prawda jest taka że dobrze byłoby dojść do T34 żeby dostać go jako premium i przy okazji M103, zaś przy IS4 dostać darmowego IS6 i mieć go na 10 tierze... Osobiście poszedłbym na KW, bardziej przyszłościowe rozwiązanie, pozatym jeśli T1H jest na górze tabeli to i tak musi się pilnować a KW ze 107 może wyrżnąć połowę teamu przeciwnika... No i jeszcze trollgun który ściąga wszystko do KW na strzała jeśli wejdzie:D

Plusy T1 ponad KW:

Szybkość

Szybkość obrotu wieży

Szybkość obrotu czołgu

Plusy KW:

Duży wybór broni(107mm i 152mm które są świetne jak na ten tier, może opórcz ceny amunicji 152)

Lepszy pancerz

Fajniejsze drzewko

Opublikowano

Jeżeli chodzi o amerykańskie drzewko to radzę ciężkie zamiast średnich. Średnie jak to ktoś ujął na forum wota tak naprawdę nie są dobre w niczym, ni to dobre działo, ni to dobry pancerz, ni to do raszu.

Jeżeli ci się chce brnąć przez M7 priest (na samą myśl robi mi się nie dobrze) to dalej będziesz miał potężną artylerię, ale ten priest to totalny horror.

Jumbo wcale nie ma takiego słabego pancerza, wręcz przeciwnie. Po uwzględnieniu nachylenia stawiam, że działa z penetracją poniżej 150 mm będą miały problem, a sam miewałem już nie raz z nim problemy, a wieża to już zupełnie nie do przebicia.

Jeżeli mowa o radzieckich średnich to ja bym nie brnął dalej niż T-34-85. Świetny czołg i jak wygląda, a dalej? T-43 z działem takim samym (ogólnie taki sam czołg tylko tier wyżej). T-44 też to samo działo, a co! Dlatego radzę zostawić pięknego T-34-85 w garażu, podziwiać jego piękny wygląd (sam go chyba kupię z tego właśnie względu) i bić na nim kasę.

Niszczyciele radzieckie? Dobry wybór, ale potrzeba dużo cierpliwości. Początki w SU-100 są okropne, ponieważ trzeba nabić 16k expa z działem 85 mm. Ogólnie polecam (jestem szczęśliwym posiadaczem SU-152 z byczym działem).

Co do hajsu... polecam niemieckie! Powód? Patrzę na radzieckie ciężkie tier VII hmm... działo kaliber 122 mm (łoboże ale drogie pociski), zobaczmy amerykańskie ciężkie tier VII działo kaliber 105 mm (znowu drogie pociski), a co mamy u niemców ooo 88 mm i pociski tylko 250 coś za sztukę, chyba jakąś wyprzedaż mają!

Za jeden pocisk do działa radzieckiego 122 mm można kupić cztery pociski do działa kalibru 88 mm!

Z tego co jest tu napisane można wysunąć jeden (trochę szalony) wniosek - im słabsze działo tym więcej hajsu się zarabia co o dziwo może okazać się prawdą. Najsłabsze działa mają czołgi średnie (nie biorę pod uwagę lekkich). Jest jeszcze sprawa penetracji, co z tego że się będzie miało hajs jak niczego nie będzie w stanie zrobić działo, otóż penetracja rośnie w dwóch przypadkach:

1) większy kaliber (droższe pociski) - odpada

2) dłuższe działo (pociski kosztują tyle samo) wydaje się dobre

Na tierze VII zdecydowanie górują czołgi niemieckie, jeżeli bierzemy pod uwagę czołgi średnie (najmniejsze działa) to pantera ma niesamowicie długie działo, tier VIII i IX tak samo.

Jest jeszcze jeden aspekt, który decyduje o ilości straconego hajsu na amunicję - celność.

Tutaj już chyba rozpisywać się nie muszę, że najbardziej celne czołgi to niemieckie, a najmniej radzieckie.

Podsumowując wg. mnie najlepiej zarabiającymi czołgami są średnie niemieckie (panterą II tier XIII wciąż wychodzę minimalnie na plus bez premki), jeżeli niemieckie nie są brane pod uwagę polecam amerykańskie, ponieważ mają lepszą celność od radzieckich.

Do francuskich się nie odnoszę, ponieważ jeszcze ich nie znam. :)

Opublikowano

Jeżeli chodzi o amerykańskie drzewko to radzę ciężkie zamiast średnich. Średnie jak to ktoś ujął na forum wota tak naprawdę nie są dobre w niczym, ni to dobre działo, ni to dobry pancerz, ni to do raszu.

Jeżeli ci się chce brnąć przez M7 priest (na samą myśl robi mi się nie dobrze) to dalej będziesz miał potężną artylerię, ale ten priest to totalny horror.

Jumbo wcale nie ma takiego słabego pancerza, wręcz przeciwnie. Po uwzględnieniu nachylenia stawiam, że działa z penetracją poniżej 150 mm będą miały problem, a sam miewałem już nie raz z nim problemy, a wieża to już zupełnie nie do przebicia.

Jeżeli mowa o radzieckich średnich to ja bym nie brnął dalej niż T-34-85. Świetny czołg i jak wygląda, a dalej? T-43 z działem takim samym (ogólnie taki sam czołg tylko tier wyżej). T-44 też to samo działo, a co! Dlatego radzę zostawić pięknego T-34-85 w garażu, podziwiać jego piękny wygląd (sam go chyba kupię z tego właśnie względu) i bić na nim kasę.

Niszczyciele radzieckie? Dobry wybór, ale potrzeba dużo cierpliwości. Początki w SU-100 są okropne, ponieważ trzeba nabić 16k expa z działem 85 mm. Ogólnie polecam (jestem szczęśliwym posiadaczem SU-152 z byczym działem).

Co do hajsu... polecam niemieckie! Powód? Patrzę na radzieckie ciężkie tier VII hmm... działo kaliber 122 mm (łoboże ale drogie pociski)/Tak ale za naprawe [pwiedzmy 8tiery radzieckie placa 8k a niemieckie 8tier 11k ;), zobaczmy amerykańskie ciężkie tier VII działo kaliber 105 mm (znowu drogie pociski), a co mamy u niemców ooo 88 mm i pociski tylko 250 coś za sztukę, chyba jakąś wyprzedaż mają!

Za jeden pocisk do działa radzieckiego 122 mm można kupić cztery pociski do działa kalibru 88 mm!/Tak jak juz mowiłem niemieckie sa drozsze w naprawie wiec na to samo wychodzi.

Z tego co jest tu napisane można wysunąć jeden (trochę szalony) wniosek - im słabsze działo tym więcej hajsu się zarabia co o dziwo może okazać się prawdą./Jest to nieprawda wszystkie czolgi zarabiaja praktycznie tyle samo.Najsłabsze działa mają czołgi średnie (nie biorę pod uwagę lekkich). Jest jeszcze sprawa penetracji, co z tego że się będzie miało hajs jak niczego nie będzie w stanie zrobić działo, otóż penetracja rośnie w dwóch przypadkach:

1) większy kaliber (droższe pociski) - odpada/To jest chyba wiadome

2) dłuższe działo (pociski kosztują tyle samo) wydaje się dobre

Na tierze VII zdecydowanie górują czołgi niemieckie, jeżeli bierzemy pod uwagę czołgi średnie (najmniejsze działa) to pantera ma niesamowicie długie działo, tier VIII i IX tak samo./Dla mnie lepsze czolgi radzieckie.isem gdy dobrze wyceluje uszkadzam nawet is-4 z tym dzialkiem 122m a z niemickiem 88?Nic nie zdzialasz.

Jest jeszcze jeden aspekt, który decyduje o ilości straconego hajsu na amunicję - celność.

Tutaj już chyba rozpisywać się nie muszę, że najbardziej celne czołgi to niemieckie, a najmniej radzieckie.

Podsumowując wg. mnie najlepiej zarabiającymi czołgami są średnie niemieckie (panterą II tier XIII wciąż wychodzę minimalnie na plus bez premki), jeżeli niemieckie nie są brane pod uwagę polecam amerykańskie, ponieważ mają lepszą celność od radzieckich./Najlepsze zarabiajace to czolgi premium ;)

Do francuskich się nie odnoszę, ponieważ jeszcze ich nie znam. :)

To co na zolto to moja odpowiedz.

UggNk9.gif

ExMod WoT SP  ExLider MMT exMentor

http://www.twitch.tv/jugensik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...