Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut]Kody serwisowe dla smartfonów.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Chciałbym wam dzisiaj pokazać i opisać kody serwisowe dla naszych smartfonów.

Do czego służą takie kody? Służą one do wykonywania sztuczek. Jedziemy:

Jednym z najbardziej dostępnych kodów udostępniającym nam informacje o smartfonie to:

*#*#4636#*#*

Po jego wpisaniu pojawi się nam menu "Testowanie", w którym znajdziemy zakładki:

- telefon

- bateria

- Statystyki użycia

- WiFi information

Kolejne dwa kody mogą okazać się niezwykle przydatne:

*2767*3855#

oraz

*#*#7780#*#*

Ten pierwszy pozwoli na wykonanie hard resetu, z jednoczesnym zainstalowaniem standardowego ROM-u od nowa.

Ten drugi natomiast wykona sam factory reset, usuwając wszystkie dane i aplikacje zapisane bezpośrednio w telefonie.

Następny kod to:

*#*#34971539#*#*

Po wpisaniu tego kodu wejdziemy do rozbudowanego menu które pozwoli nam sprawdzić nie tylko wersję oprogramowania, ale pozwoli nam też wykonać aktualizację oprogramowania bądź wymusić w przypadku niepowodzeń.

Bardzo przydatny jest także kod:

*#*#7594#*#*

Da on nam możliwość zmiany działania przypisanego do guzika włączania i wyłączania urządzenia. Możemy zmienić czas przytrzymania przycisku po jakim telefon się wyłączyć oraz czy ma się pojawiać standardowe menu (uruchom ponownie itd.)

Kolejny długi, ale bardzo przydatny kod to:

*#*#273283*255*663282*#*#*

Dzięki niemu wykonamy kopie zapasowe wszystkich plików znajdujących się w telefonie, które przenieść możemy następnie do wybranych przez siebie katalogów.

Pomiędzy kodami znajdziemy takie które pozwolą nam na wykonanie testów poszczególnych funkcji urządzenia. Najciekawsze z nich to:

*#*#232339#*#* (opcjonalnie *#*#526#*#* lub *#*#528#*#*) - Test WLAN

*#*#1472365#*#* - Test GPS

*#*#1575#*#* - Kolejny test GPS

*#*#232331#*#* - Test bluetooth

*#*#0*#*#* - Test LCD

*#*#0673#*#* (opcjonalnie *#*#0289#*#*) - Test dźwięku

*#*#0842#*#* ? Test wibracji i podświetlenia

*#*#2664#*#* ? Test dotyku

Z przydatnych kodów należ wskazać także:

*#*#0283#*#*

Przenosi on nas do ustawień audio naszego smartfona, pozwalając nam regulować moc głośników itd.

Natomiast:

*#*#232338#*#*

pozwoli nam sprawdzić jaki jest adres MAC naszej karty sieciowej w smartfonie.

Wszystkie wypisane wyżej kody mogą nie działać na wszystkich urządzeniach z Androidem, jednak te podstawowe (wymienione na samym początku) powinny uruchomić się nawet na urządzenia w starszą wersją systemu.

Tutorial created by termiator

Poradnik wykonany w 100% dla MPCforum.pl

Zakaz kopiowania na inne fora i strony bez zgody autora.

@Matzar te kody można znalezc na kazdym forum (nawet Angielskim, a w szczegolnosci po nich lecialem) oraz co one robia

o.O Po prostu poszukalem, a tekst caly sam pisalem. Mam nawet w notatniku na laptopie ; x

1344070068-U346826.png

Sygnatura wykonana przez: Marselo

Opublikowano

Tych kodów szukalem po Angielskich stronach...

Tekst sam pisałem. Nie moja wina, że praktycznie wszystkie teksty w necie są takie same. Udowodniłem to pisząc rozprawkę na próbnym teście gimnazjalnym III klasy gdzie mój tekst był praktycznie identyczny jak z internetu (słowa pani od j. Polskiego)

Nie chcę aby kolejna osoba uważała mnie za plagiaciarza -,-

1344070068-U346826.png

Sygnatura wykonana przez: Marselo

Opublikowano

HTC Desire, Runnymede AiO 4.0.2 S.E. (Sensation XL), pierwszy kod przenosi do zmiany widoczności elementów w menu "Szybki dostęp" (RCMix Tweaks), kodów na backup/reset nie sprawdzałem, pozostałe nie działają.

(Nie szukam pomocy w tej sprawie - prawdopodobnie autor tego ROMu wyłączył te kody. ;) )

(edit z powodu pomylenia wersji :f)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...