Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Nauka...]

Cay

Rekomendowane odpowiedzi

Bywalec
Opublikowano

Witajcie, dziś chcę trochę bardziej poznać tajniki grafiki komputerowej ...-o.

A więc pracuję w Gimp 2.6 czy to dobrze, kilka tutków, ale nie dla początkowców, wiem jak dodawać napisy i tworzyć proste sygnaturki, bez efektów. Leciutko wyostrzam i to tylko, czasami mi coś fajnie wyjdzie, zmieniam kolory, dodaje światło. Ale chciałbym wiedzieć co zrobić aby troszkę więcej zrobić. Może jak zrobić ramkę, czy jakieś ładne efekty. Już takie bardziej hmm... średnie tut'y. Chodzi o to, żeby nie było tylko o napisach, może pędzle czy cuś.

Jakiś poradnik od siebie. Dodatkowo proszę, o jakąś paczkę czcionek, tylko żeby były ładne, lub było ich dużo >3.

Lajkuje <3.

5jJNSGS.png

Opublikowano

Materiały, m.in. czcionki:

http://www.mpcforum.pl/topic/522000-resources-materialy-do-pracy-w-programach-graficznych/

Poradniki GIMP:

http://www.mpcforum.pl/forum/366-gimp/

:)

poniewieramy się czlowieku                      

Opublikowano

@OffTop

Baksiu, wyjebana sygnatura! W sensie pozytywnym . = D

@Topic

Dołączam się do prośby i mam pytanko, dla początkującego grafika, lepiej... może nie lepiej. Łatwiej pracować w GIMP'ie czy w PS'ie?

galeria1y.jpg

Graffic is fantastic.

<3

Opublikowano

Najważniejsze jest to abyś robił po swojemu... nie patrz na inne prace... jak inni robią tylko po swojemu.

Znaczy nie mówię że wzorowanie się na innych pracach jest złe, aczkolwiek zawsze staraj się patrzyć na to pod względem estetycznym czy to rzeczywiście ładnie

wygląda. Dobre jest uczenie na zasadzie kombinowania, improwizowania... dodajesz coś jeżeli się nie podoba, to coś tam próbujesz zmienic...

w ten sposób poznasz nowe opcje, czasami wyjdzie coś fajnego :) Co do poradników to ja na nie krzywo patrze no ale ludzie myślą co innego :(

Ale jeżeli już patrzysz na jakiś poradnik to nie rób łeb w łeb to samo lecz przykładowo zapożycz sobie metodę np. robienia światła, głębi itp.

Nigdy nie rób nic na siłę, nie wychodzi Ci ? Okeej zapisz plik do edycji i exit... spróbujesz innym razem, jak będziesz miał więcej pomysłów :)

Tyle ode mnie, trochę nagnoiłem i chaotycznie opisałem ale mam nadzieje, że coś zrozumiesz :)

1329228482-U118767.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...