Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] no-hamachi? tell me how.

Ksekowny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poraz pierwszy tworzę no-hamachi, pomoże mi ktoś to szczegółowo łopatologicznie jak dla debila wytłumaczyć? 10268844 - gg bądź tutaj na forum.

Za pomoc daję z góry rangę HIGH_WIZARD bądź IMPLENTATOR, na nowym powstającym serwerze no-hamachi 24/7

jbc parametry dla chętnych:

ram: 6gb

procesor: 4x3,8

net; 50mbs

Opublikowano

W stosunku do hamachi to tylko jest inna konfiguracja karty ethernet w FreeBSD. W spoilerze zwarłem o co z tym wszystkim biega. Jak coś przeoczyłem to mówcie.

Postaram Ci się to omówić na przykładzie mojego routera. Żebyś rozumiał parę rzeczy to do celów dydaktycznych przedstawię podstawowe parametry routera którymi się posłużę w konfiguracji kart sieciowej w FreeBSD:

inforouter.jpg

Dwie rzeczy jakie wyszczególniłem będą się pojawiały podczas konfiguracji w sysinstall, oznaczają one:

Host Name: nazwa routera, ona pojawi się w polu domain w FreeBSD

IP Address: to adres routera w sieci, u mnie np adresy są przypisywane z puli 192.168.1.100+1 do jakiejś konkretnej wartości(nie pamiętam w chwili obecnej, nie jest mi to potrzebne bo ten router nigdy tyle urządzeń nie obsłuży). Ten adres się pojawi jako IPv4 Gateway, czyli brama do internetu inaczej mówiąc.

Przede wszystkim podczas konfigurowania karty musisz zezwolić na skan IPv6 i DHCP Twojego routera. Po tym skanowaniu powinieneś ujrzeć w IPv4 Gateway adres IP routera/serwera DHCP(adres powinien być taki sam jak masz adres konfiguracji routera w przeglądarce), drugi IPv4 to będzie adres dodany do listy DHCP. Powinno to wyglądać mniej więcej tak:

sysinstallem0.jpg

Na ss pisać nie będę żeby było to widoczne i przejrzyste.

Host: wpisujesz nazwę jaka ma się pojawić w DHCP routera.

Domain: tutaj się to powinno same wypełnić, w tym miejscu ma się pojawić nazwa routera, a następnie automatycznie dopisać do hosta.

IPv4 Gateway: Tutaj adres routera jako bramy

Name server: Nazwa mówi sama za siebie, mi się ustawiła automatycznie nazwa jako główny adres routera

Mniejsza ramka to konfiguracja karty sieciowej FreeBSD

IPv4 Adress: Adres serwera który się pojawi w liście adresów obsługiwanych przez DHCP.

Netmask: czyli maska podsieci musi być 255.255.255.0, w stosunku do hamachi które ma 255.0.0.0(z zawodu nie jestem informatykiem i nie potrafię wyjaśnić dlaczego tak jest, a nie inaczej)

Żadnych dodatkowych opcji nie dodajemy więc następne pole zostawiamy puste.

Po prawidłowym zabiegu na liście serwera DHCP powinna się pojawić karta sieciowa z parametrami jakie ustawiliśmy w sysinstallu(IPv4 Address, Adres MAC, Host, +/- czas zarejestrowania przez DHCP. U minie to wygląda mniej więcej tak:

dhcpy.jpg

Jak widać, IP Adress to pojawił mi się adres IPv4 Address jaki ustawiliśmy, Client Host Name to u mnie jest nazwa Host z sysinstalla. Register time to już wiadomo.

Przy stawianiu serwera no-hamachi trzeba też mieć pojęcie o swoim routerze, a konkretniej o odblokowywaniu portów w nim, ponieważ nasz komputer pełni teraz jakby rolę switcha, bez niego działającego serwer też nie zadziała. FreeBSD jest teraz bezpośrednio połączone z internetem przez router, jak wiadomo routery mają własnego firewalla i musisz skonfigurować odpowiednio przekierowanie portów na dany adres(w tym wypadku 192.168.1.106) nazywa się to także z ang port forwarding. Różnica między hamachi w połączeniu jest teraz taka:

FreeBSD -> hamachi -> karta sieciowa kompa z podłączeniem do modemu -> internet

Takie połączenie wymagało portmapa, lecz dlaczego on jest nie potrzebny w no-hamachi?

Ponieważ FreeBSD łączy się na takiej zasadzie:

FreeBSD -> Router/NAT -> internet

W tym połączeniu najważniejszym firewallem jest właśnie firewall routera i na nim wymaga się odblokowania portów lub potocznie mówiąc dodać wyjątki do firewalla routera.

Mam nadzieje że jakoś Ci przybliżyłem tą filozofie, tłumacząc na przykładzie mojego routera. Co do odblokowywania portów to każdy router ma niestety to inaczej więc tutaj nie podaję swojej, no chyba że masz ten sam co ja :)

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...