Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Przestępstwo z artykułu 208

Rakocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. Mieliście z tym problem? Dostałem właśnie wezwanie na policję.

Jakich pytań mogę się spodziewać. Czy moim rodzicom coś grozi i czy mi coś grozi?

Opublikowano

Sprawca opisywanego przestępstwa może być każdy, czyli nie tylko opiekun prawny.

Art. 208 przewiduje trzy postacie rozpijania małoletniego:

• dostarczenie ? rozumie się przez to poczęstunek, sprzedaż np: w sklepie, małoletni prosi kogoś dorosłego o zakup alkoholu.

• ułatwienie ? np. udostępnianie mieszkania po to by tam spożyć alkohol.

• nakłanianie ? to jest podżeganie oczywiście z tą różnicą, że tu małoletni nie popełnia przestępstwa gdyż samo picie prze niego alkoholu nie jest przestępstwem.

1356721310-U739101.png

Opublikowano
Jakich pytań mogę się spodziewać. Czy moim rodzicom coś grozi i czy mi coś grozi?

Jeżeli jesteś pełnoletni to Twoim rodzicom nic nie grozi. Podobna sytuacja może mieć miejsce w Twoim przypadku.

Jeżeli nie jesteś pełnoletni, to powinieneś dostać wezwanie na policję z powodu przyłapania na spożywaniu alkoholu, a nie rozpijania małoletniego.

Edit:

Pytania będą normalne, czyli, co robiłeś tego i tego, gdzie kupiłeś alkohol, gdzie go spożywaliście, czy namawiałeś małoletniego do picia.

Jak już wspomniałam- jeżeli jesteś niepełnoletni to tym lepiej, ponieważ nikt nie udowodni Ci, że tą osobę namawiałeś do picia. Nawet jeśli kupiłeś alkohol to tylko i wyłącznie kare poniesie sprzedawca.

W najlepszym wypadku sprawa zostanie umorzona, w najgorszym dostaniesz kontrole prokuratora. Dokładnie nie wiem, jak to jest.

Mnie kiedyś jak przyłapali na piciu w parku (z 16 lat miałam) to zadzwonili do rodziców i zapytali się, czy "chcą wymierzyć mi kare i żebym została na dołku".

Rodzice mnie odebrali, zapłacili tylko i wyłącznie mandat za mnie, za spożywanie alkoholu w miejscu publicznym.

Opublikowano

zostaniesz ścięty na 3baty(tzw. triple penetration) przez 2metrowych murzynów, którzy potem spuszczą ci się do buzi i butów

Opublikowano

To ja piłem ,ale mam wezwanie . Jakich pytań mogę się spodziewać?

np takich jak -ile podcierasz dupe jak sie wysrasz czy lubisz chlopcow i takie tam

Opublikowano

Wredna Ci napisała. ;)

Pozwolę sobie zacytować:

Pytania będą normalne, czyli, co robiłeś tego i tego, gdzie kupiłeś alkohol, gdzie go spożywaliście, czy namawiałeś małoletniego do picia.

a7a3b8122182356e.png.8036b3d7be84292c9ea465f2360fa784.png

Opublikowano

Jak jesteś nieletni to spytają się kto Ci kupił alkohol, w jakim sklepie. Ile piłeś, z kim piłeś.

Kiedy piłeś, po co piłeś.

Spytają się o wszystko. Nawet o to co jadłeś na śniadanie i czym rzygałeś po piciu.

Spodziewaj się wszystkiego - ogarnij plan odpowiedzi z osobami powiązanymi.

Opublikowano

Ale czekaj, ja tutaj czegoś nie rozumiem.

Złapali Cie jak piłeś alkohol tak? I po jakimś czasie dostajesz wezwanie dotyczące rozpijania nieletnich? o.O

Tutaj coś jest nie tak..może zostałeś powołany, jako świadek?

Opublikowano

Jestem nie letni więc ktoś musiał mi ten alkohol kupić tak? Ja jestem świadkiem w tej sprawie ;)

Nie rozpijałem nie letnich bo sam jestem nie letni i to ja piłem.

Opublikowano

Jednym słowem : Niezły z Ciebie baran.

Pić alkohol, jeszcze nie pełnoletni... I teraz masz przesrane. Po co Ci to było?

@offtop

Serdecznie pozdrawiam TCQ, dzięki za 5% -.-

galeria1y.jpg

Graffic is fantastic.

<3

Opublikowano

Jeśli się nie potrafi pić, ;P ja jakoś przez 3 dni ( próbne egzaminy ), po 1-2 piwku w czasie przerwy i gówno, chodź pedagog wiedział co robimy;P

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

Szczerze gówno mnie obchodzi co o mnie myślicie . Prosiłem o pomoc.

Otrzymałem ją od kogoś innego temat można zamknąć...

Opublikowano

Pytania będą standardowe. Przecież Ci nie założą sprawy w sądzie, bo jest to strata czasu jak i pieniędzy.

Pewno piłeś pod jakimś monopolem, to się nie dziw.:P

Wypytają i puszczą. Gorzej jakbyś był całkiem pijany, byłoby to coś innego.

2009 - słyszysz mnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...