Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie/PROBLEM] Windows XP - dedyk?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj dostałem wiadomość, że mój VPS jest gotów do konfiguracji, ucieszyłem się - jak zapewne każdy, nie o tym mowa - zakładkę przed wybieraniem systemu operacyjnego, chyba - przycisnęło mnie mocno, mój wierny kompan BRAT, zmora moja wykonał wszystko i jako system wybrał mi 'Windows XP Professional 32bit' - taki jaki mam obecnie, no cóż - nic mu nie zrobię, lecz zapłaciłem słono za VPS i chciałym wiedzieć czy można jakoś stworzyć serwer dedykowany właśnie na tym systemie - każdą poważną odpowiedź nagrodzę oceną w profilu adekwatną do odpowiedzi oraz 'lajkiem' - dziękuję, pozdrawiam.

post scriptum; z VPS łącze się przez PULPIT ZDALNY

Opublikowano

Najzwyczajniej na świecie, ipv4addres, gateway.

Przepraszam, lecz po raz pierwszy tworzę serwer dedykowany i poraz drugi serwer więc nie rozumiem zbytnio tych pojęć, mógłbyś mi przybliżyć te pojęcia? Jeśli na tym fprum jest ktoś kto wie jak to zrobić to proszę o odpisanie.

Opublikowano

przez putty chyba sie laczysz:) no nie powiem, widzialem gdzies na linuxa o metinie ale na XP wątpie. albo popros admina o zmiane systemu albo cos bo tak stracisz tylko

Opublikowano

przez putty chyba sie laczysz:) no nie powiem, widzialem gdzies na linuxa o metinie ale na XP wątpie. albo popros admina o zmiane systemu albo cos bo tak stracisz tylko

Mam minimalną wiedzę o systemach unixowych i wnioskuję, że do systemów ze stajni Microsoftu nie da się połączyć przez zdalne konsole jak w przypadku Linuxa. Sam próbowałem to zrobić, jednak nie udało mi się to - gdyż po prostu otrzymałem błąd podczas łączenia się, w tej chwili gdy na pulpicie zdalnym wszystko jest ok. Proszę o dalszą pomoc

Skoro jest tutaj opcja edycji postów to napiszę jeszcze, że administrator nie przeinstalowywuje systemów operacyjnych, trudno - jeśli nie poradzę sobie z tym to mój projekt idealnego serwera 'szlak trafi' - pozdrawiam.

Opublikowano

Mam minimalną wiedzę o systemach unixowych i wnioskuję, że do systemów ze stajni Microsoftu nie da się połączyć przez zdalne konsole jak w przypadku Linuxa. Sam próbowałem to zrobić, jednak nie udało mi się to - gdyż po prostu otrzymałem błąd podczas łączenia się, w tej chwili gdy na pulpicie zdalnym wszystko jest ok. Proszę o dalszą pomoc

Skoro jest tutaj opcja edycji postów to napiszę jeszcze, że administrator nie przeinstalowywuje systemów operacyjnych, trudno - jeśli nie poradzę sobie z tym to mój projekt idealnego serwera 'szlak trafi' - pozdrawiam.

linux to wolne oprogramowanie i nie od microsoftu;]

jak sie nie da to trudno a ten ipv4 adrres i gateway to są adresy ip ...

Opublikowano

Źle przeczytałeś, przeczytaj to kilka razy. Wywnioskowalem że do systemów ze stajni microsoft ( nie miałem tutaj na mysli żadnego linixa/unixa! )

Niestety, probówałem tak i nie ruszało do końca, proszę nadal o pomoc :/

Opublikowano

niestety bez FreeBSd nie ździałasz nic nikt jeszcze nie zrobil plikow na windowsa + dzial metka upada = nie ma szans na to

Opublikowano

Nie ma szans, bo serwer metka jest tylko i wyłącznie robiony pod FreeBSD, co do innych linuxowych systemów to słyszałem że można jakoś libki z FreeBSD wgrać, ale na własne oczy nie widziałem tego. Jedynym sensownym wyjściem jakie widzę to napisz do admina że omyłkowo wybrałeś zły system w końcu "klient nasz pan".

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, wiecie może jak zrobić serwer no-hamachi, nie dedykowany? Na jedno i to samo mi wyjdzie, lecz podobno na XP się da zrobić no-hamachi, jeśli wiecie jak to podam IP i dns'y, bo zdaje mi się że sam tego nie ogarnę.

Opublikowano

Na XP zrobisz używając VirtalBoxa lub Virtual PC, w nim odpalasz jakieś pliczki i w nich konfigurujesz pod router, kartę sieciową em0. Musisz także umieć odblokować porty na routerze by wszystko odpowiednio działało.

Opublikowano

Na XP zrobisz używając VirtalBoxa lub Virtual PC, w nim odpalasz jakieś pliczki i w nich konfigurujesz pod router, kartę sieciową em0. Musisz także umieć odblokować porty na routerze by wszystko odpowiednio działało.

Gdzie ty na VPS'ie router znajdziesz. xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...