Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM] Windows xp, serwer dedykowany?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj dostałem wiadomość, że mój VPS jest gotów do konfiguracji, ucieszyłem się - jak zapewne każdy, nie o tym mowa - zakładkę przed wybieraniem systemu operacyjnego, chyba - przycisnęło mnie mocno, mój wierny kompan BRAT, zmora moja wykonał wszystko i jako system wybrał mi 'Windows XP Professional 32bit' - taki jaki mam obecnie, no cóż - nic mu nie zrobię, lecz zapłaciłem słono za VPS i chciałym wiedzieć czy można jakoś stworzyć serwer dedykowany właśnie na tym systemie - każdą poważną odpowiedź nagrodzę oceną w profilu adekwatną do odpowiedzi oraz 'lajkiem' - dziękuję, pozdrawiam.

Opublikowano

nie spamuj tyle i tak malo kto tu wchodzi... na XP sie nie da chyba wiem ze na linuxa byly jakies pliczki, ale na XP watpie. jak sie da zmien na FreeBSD.

Opublikowano

Hmm wątpie czy sie da tak jak @Up chyba sie nie da nie wiemy zawsze ktos napisze nizej

Ale nie mozliwe ze sie nieda

Użytkownik od 18 gru 2011

Opublikowano

Windows w wersji profesional był tworzony specjalnie do administracji serwerami to więc raczej się da

wipek.pl

Opublikowano

up@

jedyny windows który był stowrzony pod serwery to win 2008 serwer i chyba 2003 serwer...

BSD i linux maja jakies podobienstwo. jest to jak by to powiedziec "darmowe oprogramowanie" nie wiem jak linux ale FreeBSd ma otwart kod źródłowy dla tego i dla tego ze jest obciachany czyli bez zbednosci jest dobry pod serwer.

SLYSZALEM ale nigdy nie robilem na plikach ktore byly zrobione pod linuxa ale nie wciskajcie ze xp byl pod serwery...

Opublikowano

up@

jedyny windows który był stowrzony pod serwery to win 2008 serwer i chyba 2003 serwer...

BSD i linux maja jakies podobienstwo. jest to jak by to powiedziec "darmowe oprogramowanie" nie wiem jak linux ale FreeBSd ma otwart kod źródłowy dla tego i dla tego ze jest obciachany czyli bez zbednosci jest dobry pod serwer.

SLYSZALEM ale nigdy nie robilem na plikach ktore byly zrobione pod linuxa ale nie wciskajcie ze xp byl pod serwery...

Był, ale mnie dręczy pytanie 'jak'

Opublikowano

Poczytaj regulaminy, napisz do BOKu czy jest możliwość reinstalacji systemu. Na XP możesz postawić serwer przez emulacje FreeBSD na wirtualnej maszynie (np.VMware) ale to raczej mija się z celem.

@Eryk, to czy system jest mało zasobożerny czy jak to ująłeś "obciachany" nie stanowi o tym że jest dobry pod serwer ;) Co do XP to jest to system typowo do użytku domowego/biurowego.

Opublikowano

Poczytaj regulaminy, napisz do BOKu czy jest możliwość reinstalacji systemu. Na XP możesz postawić serwer przez emulacje FreeBSD na wirtualnej maszynie (np.VMware) ale to raczej mija się z celem.

@Eryk, to czy system jest mało zasobożerny czy jak to ująłeś "obciachany" nie stanowi o tym że jest dobry pod serwer ;) Co do XP to jest to system typowo do użytku domowego/biurowego.

tak i tu masz racje;] czysty FreeBSD zajmuje 50MB ramu! a pomysl sb ile XP albo 7. dla tego jest pod serwery. bo lawo na nim robic + malo zerny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...