Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Nowy komp wysokie temp.

STAFFJAH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka mam nowego kompa od tygodnia i mam problem Komputer np. po pograniu 1 godzinie w Battlefield 3,Mafia 2,Dead Island,itd najnowsze gierki komputer osiąga duże temperatury grafika do 76 stopni procek 65 stopni i komputer automatycznie się wyłącza jak ktos odcioł w nim prąd pozniej musze poczekac pare minut zanim go uruchomie komputer jest składany z częsci w sklepie jest na gwarancji.Prosze o pomoc podaje parametry kompa.

Grafika:Nvidia GeForce GTX 560 2 GB GDDR5 256 BIT rozdzielczosc 1440x900 -32 bit 60HZ

Procesor :AMD FX 4x rdzeniowy 4100 Quad Core 3,6 ghz

Pamięc 8 gb

c63705931138247248.jpg
Opublikowano

Ale masz problem, reklamuj niech naprawią albo sam przestaw sobie wyższe temperatury w biosie na wyłączenie ale w tym wypadku możesz stracić gwarancje

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Mój komp też był składany z części tzn. wtedy się nie znałem więc powiedziałem 4GB ramu i procesor o takim zegarze... :(.

Domyślne chłodzenie często nie wystarcza ja miałem to samo, komp się wyłączał jak miałem uruchomione 2 głupie metiny :/.

Po wymianie chłodzenia problemu nie było ani razu jak do tąd, a mija już z 2 lata jak nie więcej. Też miałem kompa na gwarancji i co? Powiedziałem najpierw, że komp się wyłącza sam przy większym zużyciu procesora dodając, że to pewnie zasilacz za słaby lub chłdzenie, wspomniałem również o bluescreenie pojawiającym się po pewnym czasie gry w The Sims. Debile pracują w tym sklepie albo serwisie... Straciłem tylko czas, siedziałem bez kompa dwa tygodnie. Ale dobra mogli chociaż naprawić go naprawdę... Jak się zapytałem co było to powiedzieli, że to wina RAM'u była (chodziło im pewnie o tego bluescreena ;f) wracam do domu, a tu dupa jednymsłowem dalej się wyłączał po pewnym czasie. Dalej gram w simsy, gram gram gram. Niebieski monitor?! :O Nic nie naprawili, a ja straciłem czas nie wiem w jakim sklepie kupiłeś kompa i gdzie mieszkasz, więc może u Ciebie coś lepiej zdziałają.

Masz w ogóle wentylator na karcie graficznej? Bo ja nie miałem jak mi sprzedali kompa. Raz się o nią poparzyłem nawet naprawdę! Teraz mam wentylator ale ostatnio przez przypadek mi się złamało skrzydełko więc obecnie jestem bez.

Tego wyżej nie musisz czytać.

Sprawdź czy masz chłodzenie na karcie graficznej i jak masz to dobrze. Wyłącza się pewnie z powodu przegrzania procesora. Wymień chłodzenie na lepsze bo domyślne jest tylko żeby nikt nie powiedział, że nie było go w ogóle ;). Był podobny temat niedawno jakie chłodzenie tam masz jakieś linki poszukaj.

obraz24.png

Opublikowano

Komputer nie z allegro składany w sklepie logos z częsci które chciałem .Może nienałozyli pasty ale wole nierozkręcac nic tylko dac im bo moge gwarancje stracic

c63705931138247248.jpg
Opublikowano

Często też jak spotykam szafka komputera wciskana jest w specjalnie zbudowane półeczki idealnie dopasowane do rozmiaru i na dodatek z tyłu zasłonięte.

Jeśli komp stoi w taki miejscu to na 100% będzie sie grzał , nowy powinieneś postawić lużno nie ograniczony niczym z każdej strony a tym bardziej od przodu ( wlot ) i najważniejsze od tyłu sprzętu ( wylot chłodzenia )

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

grafika: temperatura ok

procek: temperatura troche za duża, daj im niech sprawdzą czy działa ci chłodzenie i czy ma pastę termoprzewodzącą ( jak masz stery do kontrolowania procka, to podkręć chłodzenie ale powoli, jak sie nie znasz to lepiej nie rób. )

nowe karty graficzne to 90 stopni w stresie to norma ;]

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

@FoxRox Mam program Vtune moge nim podkręcic np wiatraczki ustawienie domyślne to 30% a jezeli ustawie sobie na 100 % to chodzi jak suszarka głośno ;d troche lepiej chłodzi

Jest tez w nim opcja Performance: chyba do podkrecenia kompa i mam w nim ustawione : Core Clock Stteting 810 MHZ max da sie ustawic na 1060

Memory Clock Stteting 2010 ustawione : Shader Clock Stteting 1618MHZ

c63705931138247248.jpg
Opublikowano

zasilacz z czarnej listy.. Jeżeli to modecom feel III to jeszcze ujdzie, ale jeżeli to nie 'trójka' to bym się bał o komputer. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...