Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie]Reballing

GameOverMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam laptopa ASUS F5N-AP077A:

http://www.laptopy.mpfour.pl/index.php?productID=191

Chipset po nie całych 3 latach się w nim odkleił,

jest to wada fabryczna, gdyż laptop posiada słabe chłodzenie i strasznie się grzeje, w większości laptopów tak było.

Chipset był podgrzewany 2 razy i podziałał parę dni i znów to samo.

Zastanawiam się nad Reballing'iem, ile takie coś kosztuje? Nowy chipset kosztuje 300 PLN tylko nie wiem ile może kosztować montaż.

Co się bardziej opłaca Reballing czy nowy chipset? Czy jak odeśle do serwisu i zrobią reballing to wstawią kulki ołowiowe?

obraz24.png

Opublikowano

Wiesz lutowanie jest zawsze tańsze niż nowy chipset, ale na serwisie nie będą się bawić w reballing :), więc raczej zostaje tylko druga opcja. Masz jeszcze gwarancje na laptopa?:)

notoacta250.png

Opublikowano

Moge podać ci koszty samej usługi

Nie wiem jak ci policzą za demontaż i ponowny montaż wszystkiego + usługa ale tak średnio wychodzi z 200zł

200-300 sam demontaż układu i czyszczenie płyty itp przygotowania

100-200 zakulkowanie układu i montaż na płycie

licz średnio ok 500-600 za usługę , 300 za układ... chwyć się za głowę potem za portfel i zastanów się nad kupnem nowego lapka

I wiadomo w domu tego nie zrobisz bez odpowiedniego sprzętu, jak sam sie brałem za demontaż i montaż ( wymiana procka na lepszy ) za samo wypożyczenie rentgena i stanowiska do reballingu zapłaciłem 200 zł, nie licze dosatków , kulek BGA, topników ... bo je dostałem gratis po znajomości

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Podałeś raczej cenę za samą tylko usługę ;)

Doliczyć należy roboczogodziny spędzone przy pracy od 3-5 h średnio po 60-80 zł netto i jak zaznaczyłeś cena zależy od ilości "nóżek" chipsetu

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

W sumie to drogo.

Może lepiej tego laptopa kupic?:

http://allegro.pl/laptop-dell-d630-core2-duo-com-fv-wyprzedaz-i2022116683.html

Dużo w parametrach się chyba nie różni, procesor intel jest wydajniejszy i DELL się tak nie grzeją.

Dysk chyba mógłbym ze starego przełożyć.

obraz24.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...