Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[SZUKAM]Dysk Zewnętrzny 2,5''

tk371

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szukałem na własną rękę, ale prawdę powiedziawszy gówno znalazłem. Może macie lepsze źródła ode mnie i pójdzie wam szybciej. Chcę włożyć nowy kupiony dysk do swojego lapka, a stary wsadzić w obudowę i korzystać z niego jako dysk zewnętrzny.

Więc konkrety - dysk musi mieć:

• obudowę, aby dała się rozkręcić
  • 7200rpm+
  • 2,5''
  • 1TB+
  • najlepiej SATA
  • maksymalnie 500 zł

Propozycje będą nagrodzone lubiajkami :)

Wymaganie troszkę zmienione.

roomy.png

Wczoraj do ciebie nie należy. Jutro niepewne... Tylko dziś jest twoje.

Opublikowano

Chyba każdy dysk się rozkręca z tych nowszych przynajmniej.

Obecnie chyba najlepszy:

SAMSUNG SpinPoint M8 1TB 2.5

MODEL: HN-M101MBB M8

http://allegro.pl/nowosc-samsung-1tb-9-5mm-nowy-m8-fv-i2022082359.html

obraz24.png

Opublikowano

Ten co polecasz ma 5400 , a co do wyboru to chyba przesadziłeś jak masz aż takie wymagania co do prędkości dysku. W tej cenie raczej nie znajdziesz dysku o tej pojemności i z ta prędkością obrotową

Co do złącza nie najlepiej na SATA bo musisz mieć tylko i wyłącznie na SATA i żeby wykorzystać w pełni możliwości dysku tylko SATA3 albo SATA2

Dyski zewnętrze raczej zawsze są wolne i mało która firma montuje dyski 7200 w takich obudowach , pozostaje zakup nowego dysku i cenowo wątpię byś się zmieścił ze swoimi wymaganiami nawet w 600-700 zł

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Ten dysk GameOverMan - jak to jest, są tam 2 talerze 500GB, czyli 5400rpm*2? Nie musiałoby być do takiego rozwiązania jakichś oddzielnych części czy coś źle zrozumiałem?

UP: No dobra, umówmy się tak: jeśli polecany dysk będzie miał małą prędkość, to wolę swój obecny i zostawię go jako zewnętrzny.

roomy.png

Opublikowano

Dobra to od początku:

Chcę dysk, który będzie w jakiejś obudowie, tak abym mógł stary dysk wsadzić do tej obudowy.

Jeśli proponowany dysk będzie zbyt wolny, ale dobry, to powyższej wymiany nie będzie i będę korzystał z niego jako z dysku zewnętrznego.

W przeciwnym wypadku (dysk będzie miał 7200rpm+) wsadzę go do środka laptopa, a stary dysk do obudowy.

Chcę prędkość, bo nie widziałem dysku, który by miał 5400rpm i siedział w środku, a poza tym mam zamiar zainstalować linuxa i wykorzystać jego możliwości. Innymi słowy prędkość obrotowa, a co za tym idzie odczyt/zapis się przydaje.

roomy.png

Opublikowano

Kup normalnie dysk jaki chcesz 7200 , obudowę kupisz w sklepie choćby Mediamark za 30-40zł by wstawić stary, Takie kieszenie głownie SATA1 i SATA2 są, w razie problemów zawsze masz zworkę na dysku od tego

Jak pisałem prawie nikt nie sprzedaje dysków 7200 zewnętrznych

Nie wiem jak ty to liczysz dla dwóch talerzy w dysko że ci *2 prędkośc wychodzi, obydwa talerze traktowane są jako JEDEN , tak samo jak z kościami pamięci sumuje się pojemność i żadnej dodatkowej obsługi do niego nie potrzeba

Wyjątkiem są dyski z obsługą RAID jeśli taki trafisz na pewno wykorzystasz w pełni możliwości systemu kosztem pojemności, wiadomo 2x500Gb widoczne by było jako 500Gb ale wydajność dysku będzie prawie dwukrotnie lepsza no 1,9x dokładniej , a obrotowo dysk tak wydajny jak ten o 10 000 obrotów, jednak cena jest za wyskoka no i musisz posiadać obsługę raid

Chcesz bardzo wydajny system kup dysk SSD ( przy okazji spadnie ci zużycie bateri przy takim dysku ) , kieszeń i wstaw wewnętrzny potem do niej ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

No takie rozwiązanie jest dobre. Dzięki za cierpliwość.

Do zamknięcia.

roomy.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...