Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odblokowanie rdzeni. Proszę o pomoc.

dawidsj

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym odblokować rdzeń by mieć procesor 4 rdzeniowy, tyle że nie wiem do końca jak. Mam urządzenia na płycie głownej do tego. Gdy włączam komputer i jest okno do wyboru biosu itp. mam napis: "Press 4 to ASUS Core unlocker". Domyślam się że to jest do tego. Chciałbym się jeszcze dowiedzieć jakie znaczenie mają cache. Np. procesor co ma 1,5mb cache, a procesor co ma 4mb cache.

Mój pc:

Płyta głowna :Asus M5A78L-M LX

Procesor: AMD Athlon II x3 460 box. 3 x 3,40ghz

Karta graficzna:Gainward geforce 430gt (1024mb)

Zasilacz: Tracer 500 Wat

Ram: 4 Gb kingston 1333mhz

Dysk twardy: seagate 500gb sata III

Z tego co czytałem da się ten procesor odblokować tylko nie wiem co w tym Core unlockerze poustawiać.

Dla każdego pomocnego like i 5 na profilu :).

49617363.png

Wypraszam sobie nazywanie mnie laggerem ;D

Pomogłem ? Daj plusika to nie boli.

Proszę. Ściągnijcie mi ten 1%. Oczywiście dziękuje za ściągnięcie tych 4%

:)

Opublikowano

Z tego co ja kojarzę to były tylko jakieś tam serie tych procków w których dało się odblokować rdzeń

Jak to robisz to nie zapomnij o zwiększaniu napięcia :) Bo inaczej ci się komp wyłączy :)

O co chodzi z tym programowaniem? Gdy programujesz, uczysz najprawdopodobniej najgłupszą rzecz na świecie, czyli komputer, jak ma coś zrobić.

Opublikowano

jeśli coś dobrze kojarzę, to zwykle polecany program to EasyTune ? może pomyliłem nazwy czy programy, ale jak dobrze mi się kojarzy to właśnie ten program do tego służy

Opublikowano

No tak, są programy tyle że ja mam oryginalne urządzenie (programik) na płycie głównej i wolę to robić przez ten biosowy program bo myślę że jest bezpieczniej. Nie wiem. Pobiorę i spróbuję.

Oczywiście proszę o inne sugestie i pomoc w tym core unlockerze. Dla was po like'u

49617363.png

Opublikowano

Dobra. Coś znalazłem, ale ! Miałem tam core .... (nie pamiętam dokładnie). Zrobiłem opcję manual po czym miałem

2nd = on

3th =on

4th =on

5th =on

6th =on

7th =on

8th =on

I się zdziwiłem więc od 5 do 8 zrobilem of zeby miec tylko 2nd 3th i 4 th na on. Niestety nic się nie stało.

Jest wogóle mozliwość odblokowanie amd athlon II x3 3,40ghz 460 box ??? Taki procesor dokładnie : http://www.proline.pl/?p=AMD+II+X3+460+AM3

Proszę o pomoc. Zależy mi na tym ;(

49617363.png

Opublikowano

Nie ma co dużo pisać:

Przeczytaj ten artykuł na dole pod screenami z CPU-Z jest jak odblokować może tam znajdziesz jakieś wskazówki:

http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/2__4,_czyli_wszystko_o_odblokowywaniu_procesorow_AMD-2959.html

obraz24.png

Opublikowano

Ok. Porobiłem wszystko niby pięknie, miałem taki obrazek :

http://images47.fotosik.pl/1300/e3d8c1214604fac7.jpg

Zdjęcie z neta. Poprawiłem nazwe płyty, reszta tak samo. Podkreśliłem potwierdzenia.

Następnie zaczeło się ładowanie systemu (win 7). Czekam, czekam, czekam i nic. Ładuje się dalej. Zresetowałem komputer po czym już nie było tego obrazka co wyżej tylko znowu :

"Press 4 to core unlocker."

Po tym nie zaczęło się ładowanie systemu tylko wyskoczyło takie coś:

49617363.png

Opublikowano
Teoretycznie AMD blokuje rdzenie, które są nie sprawne lub które nie spełniają określonych norm, ale bardziej to wygląda na przekształcanie pełnowartościowych procesorów, mających na przykład cztery rdzenie na trzy rdzeniowe, poprzez blokowanie dodatkowego rdzenia.

obraz24.png

Opublikowano

Problem w tym że ja nic z napięciem nie robiłem bo nie wiem jak ;/. Jakiś poradnik, pomoc mogę prosić ?

Dla was po like.

49617363.png

Opublikowano

Poszukaj w biosie CPU Voltage czy jakoś tak nie wiem jak to jest w asusach i zwiększ to tylko bardzo malutko o najmniejszy stopień ile się da.

Zwiększaj tak dopóki się win nie wczyta.ALE NIE PRZEKRACZAJ 1,3-1,4 V!!!

Opublikowano

Oki, spróbuje. Jak coś podziałam napiszę. Leci like. Idę kombinować

49617363.png

Opublikowano

Próbowałem, ale jak zwykle coś musiało przeszkodzić. Dobra. Od początku. Znalazłem tak jak kolega mówił. CPU Voltage tyle że CPU Over Voltage. Z tego korzystałem.

Auto, czyli to o jest podkreślone na zielono zmieniło się po wciśnięciu +. Wcisnąłem tylko raz tak jak kolega mówił by jak najmniej na razie. Ok. Wcisnąłem + i wyskoczyło zamiast Auto to na 0,0750. Przed tym oczywiście ustawiłem żeby od 2nd do 8th core były na on. Tak jak się odblokowuje ;d. Niestety nie wyskoczyło mi *** 4 cores are activated ! *** Tak jak powinno, tylko było tradycyjne. Wcisnij 4 by wejsc to tego całego "ACC". Następnie wyskoczyło to:

zdjcie0010az.jpg.

Za mało mu dałem ? Co zrobić ?. Proszę was pomóżcie. Jeśli się nic nie pomoże i się nie będzie dało odblokować rdzeni, to jak z tym cache ? :D.

Dla każdego Like i czekam na pomoc moi mili.:)

@Edit

Sorki za link, ale nie chce wyskoczyć jako foto.

49617363.png

Opublikowano

@UP

0.075 to jest bardzo bardzo mało tak mi się wydaję.Myślę że nic się nie stanie jak dasz coś koło 1V i zwiększaj tak max do 1,3V(AMD zaleca nie przekraczać 1,45V,ale 1,3V będzie bezpieczniej.)

Opublikowano

Próbowałem.... I to co zwykle ....

Dobra. Dałem mu na razie 0.850000 (Wtedy było 0.750000. Pomyłka ;d), odblokowałem. Zapisz. Poszło. Niby wszystko ok tylko!

-Miałem czarny ekran.

-Musiałem 2 razy resetować żeby była reakcja, po czym wywaliło coś takiego :

zdjcie0011g.jpg

zdjcie0012fz.jpg

No dobra. Wcisnąłem F1 i wszedłem w to CPU Over Voltage. Co zobaczyłem ? 1.200000. Samo się zmieniło nie wiem dlaczego. I teraz nie wiem. czy zwiększyć o te 0.200000 czy już dać spokój bo się po prostu nie da. Co mi na to pomożecie ?. Tutaj foto żeby nie było.

http://img72.imageshack.us/img72/349/zdjcie0013x.jpg

@edit

Sorki, ale znowu coś z foto ;(

49617363.png

Opublikowano

No właśnie samo się ustawiło na 1,2 V po czym zapisałem ACC i włączyłem komputer i znowu mi wywaliło że Overclocking failed. No dobra. Powiedzmy daje spokój to teraz jak odblokować cache ?:D Bo przyda mi się do kręcenia filmików frapsem. Będzie szybciej chodziło wszystko i wogóle. Czego szukać ?

Dla Ciebie lajk bo caly czas mi doradzasz. Pomoż z cache a bedzie 5 na profilu ;)

49617363.png

Opublikowano

@UP

Poszperałem w necie i jednak nic więcej nie zrobisz tylko O.C. ,ale broń Boże przy boxowym coolerze.Ten procesor jest bardzo ciężki do odblokowania ,a po odblokowaniu nie czyta temperatury i obroty coolera szaleją(krótko mówiąc ja dałbym sobie spokój:P).

Opublikowano

Dobra. Posłucham kogoś kto wie więcej ;P. Dzięki za pomoc. Dostajesz któregoś już lajka ;D i jak obiecałem 5 na profilu :)

Pozdrawiam wszystkich. Temat do zamknięcia

49617363.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...