Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] pliki serwerowe - gdzie i jak?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam pytanie, dokladnie gdzie "wkleic" pliki?

uzyłem FreBSD 8.2 32bity

przygotowałem za pomocą tego tuta serwer:

http://www.mpcforum.pl/topic/501837-mega-tutorial-serwer-od-podstaw-na-32-bitowym-freebsd-82/page__pid__3570324#entry3570324 

( wgralem najnowsze porty, liby oraz serwer mysql)

i tutaj pytanie

1.czy serwer będzie działał jak będą takie ścieżki

liby brakujące /usr/lib/

mysql /var/db/mysql/

sf (game) /usr/home

jak nie to dlaczego jak tak to czy dobre są te ścieżki

2. chciałem uzyć plików serwerowych by schittset:

http://www.mpcforum.pl/topic/281586-tutjak-zainstalowac-pliki-serwerowe-2010/

ścieżki:

game /home/game

mysql var/db/mysql/

i tutaj pytanie czy to będzie dobrze jeżeli game jest bezpośrednio w /home a nie w /usr/home ?

słyszałem także że schittset w tych plikach stawiał na FreeBSD 7.2, jeżeli to ma znaczenie? (inne miejsce libów podobno )

proszę o profesjonalne wypowiedzi

za szybką pomoc daje lubie to +GM na serwerze testowym

+ dla plików schittseta także liby w folderze /usr/lib/

Opublikowano

1.czy serwer będzie działał jak będą takie ścieżki

liby brakujące /usr/lib/

mysql /var/db/mysql/

sf (game) /usr/home

jak nie to dlaczego jak tak to czy dobre są te ścieżki

Pliki nie mają nigdzie na sztywno wypisanej ścieżki gdzie się mają znajdować. Widać to po tym jak inni mają pliki w różnych folderach w /usr

2. chciałem uzyć plików serwerowych by schittset:

http://www.mpcforum.pl/topic/281586-tutjak-zainstalowac-pliki-serwerowe-2010/

ścieżki:

game /home/game

mysql var/db/mysql/

i tutaj pytanie czy to będzie dobrze jeżeli game jest bezpośrednio w /home a nie w /usr/home ?

słyszałem także że schittset w tych plikach stawiał na FreeBSD 7.2, jeżeli to ma znaczenie? (inne miejsce libów podobno )

proszę o profesjonalne wypowiedzi

za szybką pomoc daje lubie to +GM na serwerze testowym

+ dla plików schittseta także liby w folderze /usr/lib/

Co do home w /home, a nie w /usr/home. To podczas tworzenia segmentów dysku nie zapomnij przydzielić odpowiedniej ilości pamięci na /home zamiast na /usr. Liby... hmmm możliwe jest że w game jest coś zawarte o libach, coś na szybko o tym przeczytałem i nie wszystko zapamiętałem. Nie wiem teraz czy to może być ścieżka libów czy nazwa zawarta w pliku game. Wydaje mi się że jeśli zmienisz miejsce, ale podasz później odpowiednio skrót do libów do folderu z game to powinno zadziałać.

Opublikowano

schittset w poradniku napisał iż mysql ma być w var/db/mysql a game w /home bezposrednio więc raczej schittset już zmienił docelowe miejsce libów? albo gdzie mogę odczytać taką ścieżke i ewentualnie zmienic?

Opublikowano

Aby znaleźć ścieżkę zawartą w game to pobierz go na pulpit i otwórz np notepad++ i znajdź ścieżkę /libexec/ld-elf.so.1 i tam zmień na tą gdzie masz liby(u mnie ta ścieżka znajduje się na samym początku). Jeśli ta ścieżka jest zmieniona to szukaj pod podobnymi nazwami(lib itd).

Opublikowano

Takiego zabiegu jeszcze nie wykonywałem i nie bardzo wiem co by się mogło stać. Spróbuj metodą "prób i błędów" jeśli wszystko będzie działać to system jakoś sam odnalazł te liby. Mam takie przeczucie że może to nie zadziałać bo aplikacje korzystające z tych libów mogą np mieć u siebie domyślną ścieżkę do libów (/usr/lib32), to tylko teroia, więc nie wiem co się stanie jak tak zrobisz.

Opublikowano

liby wgraj do

/usr/lib

nadaj im chmod 777 /usr/lib

I żeby działało to zrób to co jest w tym tucie:

http://www.mpcforum.pl/topic/369230-tutorial-instalacja-serwera-libw-na-freebsd-82-64-bit/

Na 100% działa.

Opublikowano

wybacz za moją nie wiedzę, ale to jest instalcja portów na FreeBSD 8.2 64bity a nie wiem co ma to związek z moim problemem;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...