Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kalkulator w Visual C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym zrobić taki kalkulator, który wylicza pierwiastek n-tego stopnia z danej liczby w Visual C++. Niestety nie moge nigdzie znalezc tutkow z pierwiastkowaniem (tylko dodawanie itp.) Narazie co stworzylem to tylko strone wizualna, ktora tak ma sie prezentowac:

http://imageshack.us/photo/my-images/703/beztytuuxrl.jpg/

A o to moj kod, dodalem tylko funkcje wyjscia za pomoca przycisku wyjdz

http://wklej.org/id/661563/

Prosze teraz o jakies wskazowki jak mam to wykonac, co gdzie pododawac. Prosze o Wasza pomoc ;)

Opublikowano

jak samo pierwiastkowanie to zrób po prostu w konsoli. Aż okienka do tego nie potrzeba. Chyba, że bardzo chcesz.

pierwiastkowanie to odwrotność potęgowania więc pierwiastek 3 stopnia z 27 = 3^1/3

wzór na to:

exp(1/stopien_pierwiastka*ln(liczba pierwiastkowana))

dodaj jeszcze zabezpieczenie, że jeśli liczba jest ujemna, a stopień pierwiastka parzysty to wyskoczy informacja, że wtedy tak nie może być ^^

Opublikowano

O ile sie nie myle to do wyniku a w stopnien pierwiastka i liczbe wjebac do zmiennej następnie zmienną do funkcji(jesli sie bardzo ośmiesyzlem to dajcie lubie to)

@down ja wiem jak to napisać i bym to zrobił ale ja nie umiem tlumaczyć a nie chcialo mi sie kodu pisać

Opublikowano

@up. Może nie bardzo, ale na pewno napisałeś bzdury :)

dodaj fuckje

double pierwiastek(double liczba, int stopien)
{
return exp(1/stopien*ln(liczba))
}

możesz dać inne typy danych, ale te wydają mi się najodpowiedniejsze.

potem pod

#pragma endregion

dopisz

private: System::Void button1_Click(System::Object^  sender, System::EventArgs^  e) { wypisz( piewiastek(tu sczytaj liczbe, tu sczytaj stopien));}

coś takiego.

reszte sobie sam musisz uzupełnić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...