Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] FAQ = Co i jak z plikami serwerowymi ?

Krzyq HEHE

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wielu z was pewnie chce postawić własny serwer do gry Minecraft. Ale tylko małej części ludzi się to udaje za 1szym razem.

Ja dzisiaj wam w tym pomoge :) Opisze to w krokach, a potem odpowiem na wasze pytania i zrobie FAQ na końcu.

Lecimy:

1.Pobieramy pliki serwerowe BUKKIT - serce, ja dam wam link do oryginalnej strony BUKKITA i sami pobierzecie

http://ci.bukkit.org...rtifact/target/

2.Pobieramy pluginy - części naszego serwera:

http://plugins.bukki...ubm=false&pno=0

3.Uruchamiamy BUKKIT - czyli tworzymy baze dla naszego serwera

I tutaj jest pewien problem trzeba czytać to uważne! (teraz przynajmniej) inaczej zmuli wam PC

Java 7 - Beta:

@ECHO OFF

SET BINDIR=%~dp0

CD /D "%BINDIR%"

"%ProgramFiles%\Java\jre7\bin\java.exe" -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-1.0.1-R1.jar

PAUSE

Java 6:

@ECHO OFF

SET BINDIR=%~dp0

CD /D "%BINDIR%"

"%ProgramFiles%\Java\jre6\bin\java.exe" -Xincgc -Xmx1G -jar craftbukkit-1.0.1-R1.jar

PAUSE

Kopiujemy to do notatnika (Jeżeli system 64bity zmieniamy ProgramFiles na Programfiles(x86) i zapisujamy jako SERWER lub RUN .bat

4.Wyłączamy i... - czyli konfiguracja serwera:

Wyłączamy bukkita, następnie otwieramy plik serwer.properities, zmieniamy w nim co chcemy i White List na false czyli bez WL lub true

czyli z ,to znaczy true lub false, ale najważniejsze jest zmienić IP na hamachi, albo no-hamachi, link do no-hamachi będzie potem :)

Włączamy bukkit i wchodzimy na serwer czy działa. Jeżeli tak to teraz pluginy, jeśli nie to powtażamy kroki...

5.Pluginy - czyli zabawa graczy:

Po pobraniu pluginów, pobieramy plugin permissions lub permissions ex (ja wole ten 2 bo jest lepszy)

Wklejamy pliki .jar do folderu plugins włączamy serwer, następnie wyłączamy I konfigurujemy:

Zmieniamy przywileje grup itd.

Potem pamiętając o dodaniu do permissions inf. o pluginie czyli np. -worldguard.region.*

Nadajemy sobie przywileje admina - tworzymy grupe i tam gdzie piszą np. -worldedit... dajemy -* czyli wszystkie pluginy

6.Testujemy serwer...

7.Dajemy się ponieść podnieceniu : "MAM 1SZY SERWER!!!"

FAQ - czyli często zadawane pytania.

1.Niedziałają mi pluginy co robic?

Ważne jest to, aby pobierać je ze strony bukkita, jeśli to nie pomaga wstawcie tutaj link, a ja zobaczy czy da się je uratować.

2.Serwer się nie uruchamia!

Ja podałem wersje windowsowską, na linuxie się nie znam, więc nie pisze (zaraz się zaczne go uczyć gzzz...)

Ale trzeba pamiętać, że nie wolno uruchamiać serwera bez pliku *.bat. Problemy związene z tym pytaniem piszcie w odpowiedziach.

3.Nie mam admina!

Należy pamiętać, żeby zrobić range i nadać ją sobie, a ja wam pomoge jak napiszecie coś w odp.

4.Mapa!

Mape należy wkleić do plików z bukkitem i zmienić nazwe w serwer.properities z world na nazwe mapki

5.

Piszcie jak coś chcecie :) Odpowiem w 48h

TuTek na no-hamachi!

http://http://www.mpcforum.pl/topic/518888-tut-jak-postawic-serwer-hamachi-lub-no-hamachi/

1682780176.png <---------- LEPSZY OD 81% POLSKI!!!! WOOOHOOOO!!!!!

Kochani admini zdejmijcie mi te procenty Ja tak się staram ;( >3

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Poradnik mało staranny lecz przydatny.Niestety nie dam like ponieważ były dziesiątki takich tematów.

asaprocky_gif-1422823049.gif
XDDD

banner1.png
| PostWriter | ExKidMod Mc | exKidMod CoD | exAdministrator CoD4 Mpcforum | ExMentor |

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...