Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Nauka C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,postanowiłem uczyć się programowania w języku C++ i chcę się od was dowiedzieć(tych,którzy się uczą)jakie polecacie książki do nauki tego języka i czy książka pt"Od zera do gier kodera" jest dobra.Wiem,że to programowanie nie jest łatwe i nigdy nie miałem z tym nic wspólnego.ale chcę się uczyć.W czym trzeba być dobrym,żeby brać się za C++?I czy jak mam 2 z matmy to czy mam się za to brać. Liczę na waszą pomoc

:)

Opublikowano
Witam,postanowiłem uczyć się programowania w języku C++ i chcę się od was dowiedzieć(tych,którzy się uczą)jakie polecacie książki do nauki tego języka i czy książka pt"Od zera do gier kodera" jest dobra.

Tak, jest to dobry kurs. Ja polecam kupić książkę, ale nie jest to wymagane + nie wiadomo czy nie odechce ci się szybko ;]

W czym trzeba być dobrym,żeby brać się za C++?I czy jak mam 2 z matmy to czy mam się za to brać. Liczę na waszą pomoc :)

Cierpliwym być, co do matmy: http://gynvael.coldwind.pl/?id=428

Chcesz zarobić na własnym cheacie/bocie? Pisz na PM

Cracking, analiza programu/strony, boty (także web), cheaty

kwoh2cmd.png

Weteran
Opublikowano

W czym trzeba być dobrym,żeby brać się za C++?I czy jak mam 2 z matmy to czy mam się za to brać. Liczę na waszą pomoc :)

To zależy za co masz tą dwóje, jeśli za głupotę - to się za to nie bierze, a jeśli jesteś w gimnazjum i masz to po prostu w d*pie (tak jak większość) to możesz spróbować.

W jakimś poradniki było profesjonalnie wypisane, jakie umiejętności należy posiadać. Po prostu spróbuj, jak nie ogarniesz po iluś tam przeczytaniach kursu, po prostu przestań.

A jeśli chodzi o inne przedmioty to oczywiście trzeba mieć angielski dobrze opanowany, oraz fizykę(wektory, przyśpieszenie ziemskie, grawitacja etc.) jeśli chcesz programować bardziej złożone gry.

Na resztę pytań nie odpowiedziałem, bo było to na forum setki razy.

Opublikowano

Stanowczo odradzam Ci kursy video!

Lepiej już uczyć się z książki czy to kursów online, które kładą nacisk na kreatywne myślenie.

Sam dopiero stawiam pierwsze kroczki, ucząc się z kursów online, ponadto w przyszłości planuję dokupić symfonię C++ J. Grębosza.

Kurs, z którego się uczę znajdziesz tu:

http://cpp0x.pl/

Edit:

Poprawiłem krzaczki =)

Opublikowano

Stanowczo odradzam Ci kursy video!

Lepiej już uczyć się z książki czy to kursów online, które kładą nacisk na kreatywne myślenie.

Sam dopiero stawiam pierwsze kroczki, ucząc się z kursów online, ponadto w przyszłości planuję dokupić symfonię C++ J. Grębosza.

Kurs, z którego się uczę znajdziesz tu:

http://cpp0x.pl/

Edit:

Poprawiłem krzaczki =)

A może jakoś poprzez swoje zdanie czy po prostu pieprzysz bez sensu?

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Opublikowano

Wg mnie łatwiej uczyć się z wideo kursów ponieważ masz tam wszystko pokazane

A może jakoś poprzez swoje zdanie czy po prostu pieprzysz bez sensu?"

Gust to gust, who even really cares?

PS

Muszą się jakoś strasznie chować te książki, skurczybyki!

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

A może jakoś poprzez swoje zdanie czy po prostu pieprzysz bez sensu?"

Gust to gust, who even really cares?

PS

Muszą się jakoś strasznie chować te książki, skurczybyki!

Wystarczy że obejżysz jakiś wideo kurs i zobaczysz, że wszystko w nim jest pokazane, instalacja środowiska, tworzenie projektu itp. W książka są zazwyczaj same listingi z omówieniem...

mateq

Wideo kurs programowania w c++

TU

Weteran
Opublikowano

Wystarczy że obejżysz jakiś wideo kurs i zobaczysz, że wszystko w nim jest pokazane, instalacja środowiska, tworzenie projektu itp. W książka są zazwyczaj same listingi z omówieniem...

Nie wiem o jakich książkach mówisz, ale w tych co ja mam w domu, wszystko jest dokładnie omówione, czasami nawet jest ponad 10 stron przed jakimkolwiek kodem, aby wszystko było zrozumiałe.

Vide kurs, ok, fajna rzecz, ale to jest tylko dodatek. Znacznej większości rzeczy nie znajdziesz w formie video kursu na youtube, oraz trzeba się do tego przyzwyczaić że nie wszystko będzie tak podane na tacy i łatwo dostępne.

Opublikowano

Widzę, że to popularny temat, ja Ci powiem na moim przykładzie.

Programowania "uczę" się od około roku jest to moje hobby, w szkole mam profesora co w pół roku dopiero funkcje bierzemy w pascalu więc na naukę z nim nie mam co liczyć.

Z matmy hmm no cóż raz mi idzie lepiej, raz gorzej, jeśli trzaskasz zadania schematami a problem z logicznym myśleniem (mam podobnie) to podstawy opanujesz, proste programy będziesz pisać ale w większych projektach będziesz się gubić. C++ jest średnio-trudnym językiem programowania, łatwiejszy (skryptowy) to Python, w nim o wiele łatwiej jest programować ale mam pewną słabość do C++ więc brnę dalej w to.

Opublikowano

Weźmy video kurs, z cechą daną przez ciebie.

Weźmy pustą książkę.

Istnieje taka transformacja video kursu na książkę ( w formie graficznej klatka po klatce, w formie dźwiękowej słowo po słowie ) iż otrzymamy książkę z niezmienioną cechą kursu.

Otrzymamy książkę z cechą daną przez ciebie.

Co kończy dowód, że gust to gust i są dobre kursy i złe książki i dobre książki i złe kursy.

@Xaolin

Istnieje również transformacja odwrotna.

Ta sygnatura jest pusta.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...