Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja serwera - Bukkit

SpixXxel

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

o.O SpixXxelek? :D

Drogi Spixxxelku na 1 gracze powinno przypadać ok.100mb ramu - tak aby na 1gb ramu było 10 graczy -.-

A co do procka to zależy od ilości graczy... Ja średnio licze tak, że na 10 graczy wystarczy procek 1 - 2 ghz

1682780176.png <---------- LEPSZY OD 81% POLSKI!!!! WOOOHOOOO!!!!!

Kochani admini zdejmijcie mi te procenty Ja tak się staram ;( >3

Opublikowano

@UP

52mb to ram jedynie na 1 gracza serwera i akcje przez niego wykonywane, osobna ilość ram przypada na takie sprawy jak moby, pluginy itd.

Opublikowano

Wypadałoby podać źródełko, z którego się korzystało: http://cysie.pl/serw...bukkit-t15.html a można nawet sięgnąć na Melinę, gdzie to naskrobałem 31 lipca ;)

najważniejszą rzeczą jest pamięć operacyjna (RAM)

oraz łącze.

(spokojnie wystarczy nam 4 lub nawet 2).

Łącze to chyba najważniejsza rzecz na jaką powinniśmy zwracać uwage przy kupnie serwera dedykowanego pod minecraft,

szybka komunikacja Server -> Client oraz Client -> Server jest bardzo ważna przy serwerach tej gry.

powinna być zainstalowana java 7, jej wcześniejsza wersja tj. java 6 w testach wykazywała o wiele więcej problemów niż jej następczyni.

Najbardziej wydajne z nich to MySQL i SQLite.

Najbardziej banalna rzecz czyli konfiguracja pliku server.properties

Najważniejszą rzeczą jest RAM, zgodzę się. Łączę wystarczy niewielkie.

4 lub 2 rdzenie? Ja odpaliłem na jednym, jestem magikiem ;)

Łącze.. To nie FPS gdzie wymagany jest ping <18ms, MC spokojnie sobie radzi z opóźnieniami rzędu 100ms, więc zagraniczna lokalizacja maszyny wskazana ze względu na koszta

Kto tak powiedział? Avatat. Jakie testy? Żadnych testów nie robiłem, tylko tak napisałem w poście, dałbyś chociaż odnośnik do niego.

Ja twierdzę, że wydajniejszy jest PostgreSQL.

Czemu już nie przekopiowałeś zawartości pliku konfiguracji wraz z komentarzami? :)

Nieładnie tak zdobywać "popularność" kosztem innych, wystarczy wspomnieć o źródłach, pierwszym autorze.. MYCraft.pl się na tym lekko przejechali.

Dziękuję, dobranoc.

Opublikowano

Wypadałoby podać źródełko, z którego się korzystało: http://cysie.pl/serw...bukkit-t15.html a można nawet sięgnąć na Melinę, gdzie to naskrobałem 31 lipca ;)

Najważniejszą rzeczą jest RAM, zgodzę się. Łączę wystarczy niewielkie.

4 lub 2 rdzenie? Ja odpaliłem na jednym, jestem magikiem ;)

Łącze.. To nie FPS gdzie wymagany jest ping <18ms, MC spokojnie sobie radzi z opóźnieniami rzędu 100ms, więc zagraniczna lokalizacja maszyny wskazana ze względu na koszta

Kto tak powiedział? Avatat. Jakie testy? Żadnych testów nie robiłem, tylko tak napisałem w poście, dałbyś chociaż odnośnik do niego.

Ja twierdzę, że wydajniejszy jest PostgreSQL.

Czemu już nie przekopiowałeś zawartości pliku konfiguracji wraz z komentarzami? :)

Nieładnie tak zdobywać "popularność" kosztem innych, wystarczy wspomnieć o źródłach, pierwszym autorze.. MYCraft.pl się na tym lekko przejechali.

Dziękuję, dobranoc.

Powiem tylko tyle:

Optymalizacja serwera MineCraft (CraftBukkit)

icon_post_target.gifprzez Avatat » dzisiaj, o 01:26

Avatat Administrator Posty: 26 Dołączył(a): 4 sty 2012, o 11:01

Jeśli myślisz że tym postem zareklamujesz swoje badziewne forum to jesteś idiotą.

Opublikowano

O fe.. Ten idiota napisał pierwszy raz w polskim Internecie o prawidłowej konfiguracji CB. O optymalizacji całego systemu, kernela. Jako pierwszy rozprowadził skrypty startowe tak optymalne pod maszyny 64 bitowe. Idiota miał 3 pod względem startu serwer w Polsce i jedyny tak technicznie rozwinięty. Gdy wychodziły aktualizacje, administratorzy płakali przy czym idiota nadal prowadził serwer na najnowszych możliwych wersjach developerskich, o których mało kto wcześniej wiedział. Więc jeżeli byłbyś tak miły to się stul i poszanuj prawa autorskie. Pierwsza wersja artykułu o optymalizacji była udostępniona 31 lipca 2011r. na moim dawnym projekcie Melinie Gier a na Cysiach jest jego kopia.

Opublikowano

O fe.. Ten idiota napisał pierwszy raz w polskim Internecie o prawidłowej konfiguracji CB. O optymalizacji całego systemu, kernela. Jako pierwszy rozprowadził skrypty startowe tak optymalne pod maszyny 64 bitowe. Idiota miał 3 pod względem startu serwer w Polsce i jedyny tak technicznie rozwinięty. Gdy wychodziły aktualizacje, administratorzy płakali przy czym idiota nadal prowadził serwer na najnowszych możliwych wersjach developerskich, o których mało kto wcześniej wiedział. Więc jeżeli byłbyś tak miły to się stul i poszanuj prawa autorskie. Pierwsza wersja artykułu o optymalizacji była udostępniona 31 lipca 2011r. na moim dawnym projekcie Melinie Gier a na Cysiach jest jego kopia.

o.O

Bardzo mi przykro, nie skopiowałem twojego artykułu.

Ale przeczytałem :D

Opublikowano
Bardzo mi przykro, nie skopiowałem twojego artykułu.

Ale przeczytałem :D

Dlatego nie pisałem do administracji o przyznanie ostrzeżenia, tylko grzecznie proszę o podanie źródła - do tego mam prawo.

Opublikowano

Dlatego nie pisałem do administracji o przyznanie ostrzeżenia, tylko grzecznie proszę o podanie źródła - do tego mam prawo.

Proszę..

Niech panu zwisa :D

Opublikowano

Prosze o warna dla Ciebie ''zglasza'' chcesz sobie zbic pare procent za pomoca nie przestrzegania regulaminu i skopiowaniem tesktu i wklejeniu go tu ? Poradnik przydatny szkoda ze nie twoj , THEMINECRAFT-RULEZ

sygnatura niezgodna z regulaminem

lokalnym działu Minecraft - Publikacje Serwerów pkt. 8

Opublikowano

Prosze o warna dla Ciebie ''zglasza'' chcesz sobie zbic pare procent za pomoca nie przestrzegania regulaminu i skopiowaniem tesktu i wklejeniu go tu ? Poradnik przydatny szkoda ze nie twoj , THEMINECRAFT-RULEZ

Porozmawiał bym sobie z tobą ale mi się nie chce, proś sobie o warna ale poradnik jest mój i nic z tym nie zrobisz...

• 2 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...