Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Brak Pewnej Opcji w BIOS-ie

Splinter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , mam pytanie, bo zamierzam na komputerze podkręcić procka przez BIOS ( Procek niedługo i tak do wymiany więc można poeksperymentować ), chciałem podkręcić ten Procesor ale brakuje mi pewnych opcji w nim.

Moja Płyta Główna jest firmy Gigabyte,a procesor to AMD Athlon 64 Processor 3000+

Mój BIOS to Award

Chciałem podkręcić procka wg tego TuTorialu

ale w moim BIOSie brakuje opcji potrzebnej do zmiany taktowania itp.

I tutaj właśnie kieruje pytanie, dlaczego tej opcji nie mam w BIOSie? Czy coś musze zrobić żeby ją odblokować czy co? W BIOSie nigdy sie nie bawiłem więc nie wiem skąd ją zdobyć, i dlatego zwracam sie do was.

Jak ktoś pomoże dostanie lubie to :)

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Bo nie masz odpowiedniego chipsetu na płycie. Czyli zapomnij albo szukaj innego sposobu

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Czyli że jak nie mam tego chipsetu, to wszelki OC jest niemożliwy? Bo np. jest też wiele programów do tego przeznaczonych ale nie wiem czy będzie można tego dokonać.

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

A skąd mamy wiedzieć który będzie ? Nie podałeś żadnych danych co do płyty. Zresztą producent ma na swojej stronie

Programy są ale sprawdź je sobie sam czy działają.

Opublikowano

Dobra, popróbuje z jakimś programem, ale mam jeszcze jedno pytanko, jaki jest najlepszy program do sprawdzania temperatury procesora, może też sprawdzać temperatury innych rzeczy ( czyli grafy :P )

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Programu szukaj na stronie producenta płyty , tam masz wszystko do niej

Z innych to może być: Everest, CPU info itp

Opublikowano

Zważ co on robi , ma bios do INTELA w filmie i szuka takich samych opcji w biosie do AMD , troche myślenia przy próbach podkręcania

Nadal nie podał co ma za płyte główną...

Opublikowano

Dobra, udało mi sie znaleźć w BIOSie te zakładke do podkręcania, jest pod inną nazwą i posiada inne opcyjki, tylko wypatrzyłem, że tam nie ma nic na temat zwiększania mocy pobieranej , to źle , SSu BIOSowi zrobić nie moge bo w tej fazie uruchamiania komputera to jest raczej nie możliwe. Przed podkręceniem ustawiłem żeby ostrzegał gdy temperatura przekroczy 60o , potem przy mnożniku x9 powiększyłem o 5 MHz, było spoko,komp dobrze chodził tylko troche sie zapomniałem bo testowałem za długo, sprawdzałem temperature everestem (chyba jakoś tak) niby sie nie zmieniała, odpaliłem potem znowu biosa, nie sprawdzilem temperatury, dodałem kolejne 3 MHz, a potem temperatura podskoczyła do 60 , więc pobrałem jak kolega wspomniał SpeedFana ale nie wiem czy podaje ciągle dobre temperatury, i nie wiem jak sie nim obsługiwać, oto ss i mógłby mi ktoś wytłumaczyć co oznaczają wszystkie podpisy bo ja sie orientuje jedynie przy GPU i to nawet nie dokońca:

http://imageshack.us/photo/my-images/689/ss3ml.png/

Moja Płyta Główna : Gigabyte Technology Co., Ltd.

Model M61PME-S2

BIOS: Award Software International

ChipSet : NVIDIA

SouthBridge : NVIDIA

wersja : F2

PS: Graficzna ma taką temperature ponieważ padło chłodzenie ^^

2PS: Nie zauważyłem że pod Intela , ale w większosci na necie było właśnie takie :P

Nie no, żartuje.

Chociaż...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...