Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] ASUS F5N-AP077A

GameOverMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem z:

http://www.laptopy.mpfour.pl/index.php?productID=191

2GB RAM

Laptop był dobry przez jakieś 2 lata może więcej. Teraz nie działa. Po uruchomieniu nic się nie dzieje, wentylator przy procku wogóle nie startuje. Święcą się tylko diody i słychać dysk twardy. Laptop był już chyba naprawiany 2 razy. Kosztowało to 100 PLN za jeden raz :(. Dodatkowo po naprawie trzeba się było z nim obchodzić jak z jajkiem bo powiedziano, że w każdej chwili może znowu się zepsuć i tak było. 3 raz już nie naprawiałem bo to bez sensu. Powiedzieli, że chipset jest odlutowany i się nie trzyma i że musieli rozbierać laptopa i podgrzewać całą płytę żeby to jakoś zgrzać. Czy ja bym mógł zrobić coś podobnego? I czy to pomoże.

obraz24.png

Opublikowano

A potrafisz i wiesz co masz robić ? Widocznie nie, bo i tak nie posiadasz odpowiedniego sprzętu.

Jedynym wyjściem serwis albo kupno nowego, bo nic nie można zrobić innego.

Serwis do którego oddałeś jak widać ma cie gdzieś skoro nie wykonał usługi jak należy, nawet nie wracaj już do nich .

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

SUSZARKĄ DO WŁOSÓW !

Powodzenia z piekarnikiem, to nie karta graficzna, układy SMD mocowane są pastą albo klejem płyta dosłownie ci spłynie, urządzeń do lutowania na fali raczej nie posiadasz a tym bardziej lutownicy do układów SMD.

Zresztą to twój problem i twój sprzęt, jak wiesz gdzie i co masz uszkodzone na płycie to naprawiaj, sam pracując na serwisie raczej nie udostępniam szczegółowych operacji i opisu jaki układ czy w którym miejscu laptopa znajdowała się usterka ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak sie nie znasz to sie nie baw. Jesli masz w daleszj okolicy profesjonalny serwis, ktory zrobi reballing elementu (odlutowanie i ponowne przylutowanie innym stopem cyny) to udaj sie do niego - zaplacisz 200zl ale bedziesz mial spokoj.

Jak chcesz sie pobawic mozesz poprzeginac leciutko plyte glowna w laptopie, w okolicach chipsetu (grafika zintegrowana z chipsetem), ew. tak jak kolega podal wyzej podgrzac z obu stron dobra suszarka lub opalarka.

Ostrzegam - jak sie nie znasz to sie nie zabieraj bo mozesz go jeszcze bardziej spiepszyc.

Opublikowano

Z tym piekarnikiem to był żart :D. Nie wiem jak z suszarką <3 . Bo ja to zanosiłem do komisu komputerowego i gościu odesłał to do jakiegoś znajomego, mówiąc, że on się takimi rzeczami zajmuje. No to tak jak pisałem naprawił ale za parę dni było to samo. Powiedzieli, że to jest taka usterka że nie da się naprawić (mam nadzieję że kłamali) i gość zaoferował, że mogę mu go dać i on sprzeda na części... Co ciekawe, w danych technicznych pisze że laptop ma 1GB u mnie jest 2GB ale kości nie są takie same, to normalne?

@Edit Powiedział jeszcze, że ta seria Asus ma właśnie taką wadę i że wiele takich przypadków jest.

A za 200 Zł to będzie chociaż pewnie? Czy dalej jest możliwość, że za parę dni będzie to samo?

obraz24.png

Opublikowano

Po przemyśleniu jednak takie podgrzewanie nie ma sensu bo i tak pewnie za 2-3 dni będzie tak samo po takim zabiegu. Czytałem że w tej serii laptopów jest wada fabryczna, poprostu bardzo się grzeją i to prawda. Nie raz był ciepły jak piec z pod spodu. To przez to chipset się odkleił? Wie ktoś jak skutecznie zmniejszyć temperaturę wewnątrz laptopa? Jakieś dobre wentylatory są do tego oprócz podstawek chłodzących? Czy po reballingu chipsetu laptop będzie działał normalnie czy znowu za 2-3 dni się zepsuje? Czy lepiej kupić nowy chipset? Ile kosztuje jego wstawienie? Bo sam kosztuje jakieś 320 PLN na allegro. Gość w komisie zaproponował mi za tego laptopa 300 PLN mówiąc, że to i tak dużo i nikt więcej nie da.

obraz24.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...