Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Co i jak - strona internetowa

ruku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, widziałem w dziale co rusz to więcej pytań. Postanowiłem napisać poradnik.

Zacznijmy od samego początku. Będziemy potrzebowali hostingu, jeśli strona ma być rozbudowana to polecam hosting lh.pl. Jeśli zaś mała, dla jakiegoś klanu czy coś innego to polecam darmowe hostingi, w tematach podpiętych znajdziecie listę darmowych hostingów. Kolejną i niezbędną rzeczą jest zakup domeny. Ową można zakupić w az.pl - szybko i pewnie. Jeśli preferujesz darmowy hosting to zakup domeny nie będzie Ci potrzebny.

Aby zacząć pisać stronę, należy pamiętać o grafice - background, buttony, logo. Należy również pamiętać o standardach DOCTYPE. Gdy już to mamy, to bierzemy się za pisanie. Językiem jakim będziemy się posługiwać to HTML i trochę PHP. Po co PHP? Zazwyczaj chcemy, aby na naszej stronie pojawiła się podstrona "kontakt". Jeśli nie potrafisz żadnego z w/w języków to nic nie szkodzi. Podszkolisz się na: kurshtml.edu.pl oraz kursphp.pl.

Zaczynamy robić "Stronę Główną", dokument będzie nazywał się index.html. Najczęściej umieszczamy tam powitanie. Dobrym programem pod pisanie stron jest Pajączek.

Standardy DOCTYPE:

XHTML 1.0

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Dla HTML 4.01:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
"http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

Poradnik będę pisał dalej, jak wrócę - godzina 19:30!

2009 - słyszysz mnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...