Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]o dedyka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym zrobic własnego dedyka ale podobno potrzebne sa jakies pliki pisane dla kazdego serwera nie mam pojecia o co z tym chodzi wiec zwracam sie z pytaniem czy nie moga byc jakies pliki gotowce (jezeli tak prosze o linki). Prosze o szybkie odpowiedzi

Opublikowano

http://www.mpcforum.pl/topic/467257-indextutspis-wszystkich-gotowcow-plikow-serverowych-20082010-tut/

Tutaj masz pliki serwerowe /gotowce ; )

25860852250340054243.png

Opublikowano

chodzi tutaj o to ze "dedyki" to serwery wirtualne inaczej nam udostępniane maszyny na ktorych my pracujemy. a serwery metina to "gra" w które sklada się baza danych mysql i serverfiles czyli pliki serwerowe silnik gry, to trzeba do serwera oczywiscie mozna apche i php wgrac by miec strone itp

ale jak chcesz sam sie nauczyc robic serwery polecam ci kupic jakis slaby i maly VPS np na exone.pl za 19zl i testowac.

tutaj masz poradnik jak zrobic taki serwer

http://www.mpcforum.pl/topic/501837-mega-tutorial-serwer-od-podstaw-na-32-bitowym-freebsd-82/page__pid__3570324#entry3570324

tylko musisz pamietac o:

do FreeBSD 8.x wgrywasz liby c zyli brakujace biblioteki

ogolnie musisz zainstalowac "program" obslugujacy baze danych mysql

najlepiej probować i uczyć sie na bladach. na forum jest a raczej bylo pelno tematow z problemami z serwerami dedykowanymi/VPS takze jak się uczyc powinienes znalesc odpowiedz na wszystkie swoje problemy. pozdro';]

można na nich postawic dedyka?

mozna ale widze ze nie wiele wiesz wiec radze sie pouczyc na malych VPS dla tego ze w 30dni raczej sie nauczysz a zaplacisz 19zl; a nie duzo wiecej jak za zwyklego dedyka naprawde.

Opublikowano

A jak zrobic event spadajacych metinów i górniczy ? macie moze jakies tutki??

Szukam jeszcze clienta zebym mógł go edytowac zeby był folder locale itp bo postanowiłem zrobic pierw hamahi poduczyc sie i dopiero tak jak mi kolega doradził

Opublikowano

mogę sie mylic ale GM robil te eventy za pomocą komendy np /m i id metina albo zobacz w spisie komend:

http://www.mpcforum....tkie-po-polsku/

jak chcesz zrobic klienta ja bralem np metin2 PL 2010r rozpakowalem roota spakowalem poprawione serverinfo.py i podmienilem pong i gotowe.

ale jezeli chodzi o to i chcial bys sie nauczyc juz calkiem na Dedyku poucz się na VPS bo mimo że masz w tym za 19zl tlyko 1GHz 512Mb ramu i 50dysk a bedziesz mial rozeznanie jak na dedykju. 19zl za miesiąc prób to i tak nie dużo ale jak wolisz:)

a i bym nie zapomnial. na hamachi robisz sobie instaluejsz metka 2008r i grasz na spolszczeniu

ja ZAWSZE mialem problem z teleportami moze to malo ramu moze cos innego ale mialem z tym problem dla tego przerzuciłem się na VPS.

Opublikowano

Ale mi chodzi o clienta poniewaz chcac wgrac nowe itemki itp musze miec taki folder locale mało jaki serwer ma ten folder mił ten folder choinkaMt2 ale serwer off

Opublikowano

a jesli chodzi o to to tak.

tekstury wgrywasz do klienta, a zapyatania do navicata.

folder locale jest chyba w kazdym kliencie

Opublikowano

faktycznie w metinie jest tylko locale.cfg ale gdzie to trzeba wkleic nie wiem;/

slyszalem takze ze niektorzy to wgrywaj na serwer i tam to jest, ale mozna zaoszczedzic sb czasu wgrywajc tekstury do klienta wlasnie chyba do tego locale a reszte w navicacie. ale ja ci powiecam najpierw zrobic serwa jak sie polaczy i ebdzie smigal dopiero go ulepszac

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...