Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy Tyle Ksiazek (e-bookow) Wystarczy Do....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko zaczynam od dzis nauke C++ chcialbym tylko spytac czy tyle ksiazek wystarczy.A wybralem takie:

-Symfonia C++

-C++ Elementarz Hakera (hehe)

-C++ dla kazdego

-C++ Od zera Do gier kodera

Tyle wystarczy czy polecicie mi jeszcze jakas ksiazke ??

@edit i zapomnialem o najwazniejszym jaki program , kompilator czy co tam jeszcze jest bedzie najlepsze do C++ ?? Doradzcie :D

Pozdrawiam

-

Opublikowano

A czy Visual C++ Bedzie dobry pod pisanie programow typu keylo..... :D przegladarka internetowa czy cheat ?? I czy visual C++ jest dobry na pisanie gier bo w przyszlosci chcialbym sie tym zajmowac.Aha i czy nie za pozno sie ucze jezyka ?? Mam 15 lat :P

-

Opublikowano

nom troche za pozno sie zaczynasz uczyć C++ i ja zaczołem w wieku 2 lat.Czekaj czy pamiętam tak pamiętam mój pierwszy rozdział to był Zmienne potem stałe i zaczołem chodzić....

dałeś takie glupie pytanie że mnie zamurowało w tym wieku nie masz co za pozno na to....

Połowa idiotów czyta post z ręką na myszce.Nie zdejmuj już za późno.

ty na pewno masz obie nie zdejmuj ich

Dziecko najlepiej uczy się języka w wieku 3lat wtedy uczymy sie tych wszystkich kurwa i tak dalej dlatego najlepiej zacząc w wieku 3 lat

Opublikowano

Wedlug mnie ksiazki sa jak nabardziej godne przeczytania w szczegolnosci symfonia c++, rowniez polecil bym thinking in c++ b. eckel'a, osobiscie mam zamiar zabrac sie do czytania tych ksiazek ale nie ebookow. Moim zdaniem nie ma granicy wiekowej kiedy zaczac uczyc sie programowania, zeby nie bylo zapozno, nie wiem czy to co teraz napisze, ze programowanie jest latwiejsze od uczenia sie na przyklad angielskiego od podstaw, ale mysle, ze nie zajmuje to tyle czasu. Jednak trzeba programowanie rozumiec, same checi nie wystarcza, przede wszystkim mysle, ze trzeba dobrze umiec matematyke i inne przedmioty scisle. Program, ktory bedzie najodpowiedniejszy, wedlug moich wnioskow z przeczytanych artykolow to borland c++ 6.0 enterprise.

Opublikowano

kilo_kartofli ten opis jest dla jaj wiec na huj sie obrazasz ?? Ja nie trzymam dwoch rak na myszce :/ a jak czytam posty to tez nie trzymam reki na myszce.

@up dzieki za pomoc musze sie ogolnie zastanowic bo interesuje mnie programowani i grafika komputerowa tylko teraz nie wiem co wybrac :D

-

Opublikowano

nieobrazam się stwierdzam ze zadajesz głupie pytanie

Tamten post był to joke nie ma ograniczeń wiekowych

@mikiel

z matmy mam 2 prawie poprawka

twierdzisz że jestem głupi w programowaniu ? xD

Opublikowano

Pamiętaj żeby czytać Symfonia c++ standart a nie zwykłą bo zwykła już jest nie aktualna. Tego co tam pisze to już żaden kompilator nie che kompilować.

My minions mwaahahahaha :>

Opublikowano

Moze przeczytaj najpierw pierwszy czy tam drugi rozdzial jakiejkolwiek ksiazki o C++ a na bank bedzie tam o kompilatorach... kilo_kartofli C++ Ucza Cie w technikum w 3 klasie w wieku 20 lat... xD

Opublikowano

Niekoniecznie w 3 klasie. Ja w technikum na kierunku TI miałem c++ w pierwszym roku, z tym że w drugim semestrze. W pierwszym górował prehistoryczny język - pascal. Z utęsknieniem czekam aż go wycofają z programu nauczenia, ale coraz bardziej wątpię zeby ta chwila kiedykolwiek nadeszła :P

Ale generalnie nie ma co liczyć, że w szkole nauczysz się programować.. tam wszystko ogranicza się do minimalnych podstaw.

Co do książek to niestety nic nie polece.. osobiście wszystko czego sie nauczyłem z programowania, to nauczyłem sie w necie ;] No i dobrym sposobem nauki jest też analizowanie czyjegoś kodu.. ale nie porywać się na jakieś mega projektu, tylko jakieś mniejsze rzeczy :)

No i te 15 lat wbrew pozorom to wcale nie jest tak mało, są psychole co w wieku 11 się na to porywają i jakoś im to wychodzi. Sam zacząłem zabawę coś koło 14 lat.. nie wiele wtedy ogarniałem z tego wszystkiego, ale zawsze to jakiś start :P

Opublikowano

Jeśli jesteś zainteresowany w ebookach to mam ich całkiem pokaźny zbiór (tytułów nie podam bo piszę z fonua, jestem w bułgarii i zwyczajnie nie mam ich pod ręką). Jak chcesz mógłbym Ci je gdzieś upnąć gdy wrócę. Nie są zbyt nowe, jednak C++ nie starzeje się tak szybko ;p Co do wieku.. Niepotrzebna gadanina... Prawdziwe programowanie (czyli komercyjne) i tak zaczyna się zazwyczaj po studiach jak nie później. Wcześniej jest to najwyżej hobby. Nie okłamujmy się... Ciężko być prawdziwym programistą nie potrafiąc się za to utrzymać. A ciężko się utrzymać bez dyplomu. Ale to hobby może dać Ci w przyszłości naprawdę wiele. I warto! W każdym wieku :)

Opublikowano
może lepiej iść do liceum dokształcającego informatyk-programista??

Ta idz zloz podanie, ze masz 13 lat i chcesz sie uczyc w liceum :lol: o curva pomysl zanim cos napiszeszz.

Opublikowano

Poza tym... liceum to najwyzej mat-inf, w ktorym mozesz sie spodziewac programowania na poziomie bobasa co najwyzej. Ja sam chodze do technikum na infe a programowania mam tyle co kot naplakal. Przez glupote nauczyciela mielismy 2 lata pascala. W drugim roku powtarzalismy pierwszy, tylko na innym kompilatorze. Tak to wyglada ze szkolami srednimi...

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

O boshe i już spam o.O

@TOPIC

Napewno z samą Symfonią C++ nauczysz się C++

@kilo_kartofli

może nie jak ty w wieku 2 lat (trochę nie wierzę ale mówisz że zmienne i stałe a to jest proste o.O )

ja zaczełem od pascala w wieku 5 albo 6 lat...

nauczyłem się deklarowania zmiennych, writeln, readln, deklarowania funkcji , i mi się znudziło ^^

potem zaczełem się uczyć VB.net,

znudził się...

potem przeszedłem na C#.net i to jest to :lol:

przez tyle lat c# mi się nie znudził :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...