Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Internet światłowodowy

szymon2211

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam mam oto pytanie czym się różni internet światłowodowy od zwyczajnego prowadzonego kablem(modem)? I mam jeszcze taki problem ponieważ mam internet 512kb/s(od stycznia mają zwiększyć) za 30 zł/miesięcznie a przeciwna firma niedawno stworzona Serv-net oferuje mi internet światłowodowy 30 mb/s za 45zł/miesięcznie ale coś mi tu niegra taka różnica cen. A pytanie takie:co o tym myślicie brać czy nie brać?

ZBIERAM +

Opublikowano

Niczym, pewnie struktura sieci na światłowodzie jest a reszta normalnie podłączana kablem i tak. Jednak takie łacze i tak lepsze od zawodnego modemowego

W tej cenie łacza światłowodowego nie dostaniesz za duży koszt urządzeń, to nie licz na koncówkę światłowodu w domu co najwyżej w najbliższej okolicy do rozdaiału, a w domu pewnei zwykłą końcówkę sieci 100 Mb/s

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Wszsytko jest w porzadku, internet swiatlowodowy bedzie tanczy i zdecydowanie lepszy. Jesli masz oferowane 30Mb/s za 45zl miesiecznie to sprawdz czy to jest internet bez limitow danych (wdaje mi sie ze nie bedzie limitow danych). Jesli nie to mozesz spokojnie brac ten swiatlowodowy, napewno w przyszlosci bedziesz mogl zwiekszyc predkosc internetu nawet do 100Mb/s+ :)

Opublikowano

Wątpie , w większosci sieci podawana jest szybkość szkieletu sieci ( LAN ) a nie wyjścia na świat. Po sieci będzie miał bez problemu a resztą to już tylko zależy jakie łącze posiada ISP na świat, zwykle małe firmy wykupują ok 20-30 Mb/s bo to w sam raz wystarcza na ok 2-3 tysiącu użytkowników

Opublikowano

prędkość łącza to nie czasem prędkość pobierania? No właśnie nie więc jak się oblicza gdy np: prędkosć łącza to 50mb/s to jaka będzie prędkość pobierania? no chyba nie 50mb/s

CPU: Intel Core i7 6770K @ 4,0GHz
GPU: Zotac GTX 780Ti AMP Edition
RAM: Kingston 2x8GB

Case: Cooler Master HAF X

Opublikowano

Nie ma operatora w Polsce co za tak niską cenę da ci łącze prawie 6 MEGABAJTÓW ( 50Mbps jest w MEGABITACH podzielisz an 8 masz szybkość łącza )

Nikt nie jest w stanie zagwarantować nawet takiego pobierania, wszystko zależy skąd ściągasz albo od obciążenia łącza, jak z transferami bedziesz na poziomie 200-500 kb/s to się ciesz że będziesz miał w miarę szybki internet

Opublikowano

no na papierku możesz mieć te 30 mb ale jak se włączysz speedest.pl albo coś w tym stylu to sie okaże że masz 8 albo mniej

tak samo jest jak tam z cyfrowego polsatu czy innego gówna oferują po 100 mb czy nawet 150 tylko że to co robisz na kompie musi przez sygnał dotrze c do satelity potem on z powrotem na ziemie leci i zanim to sie stanie to ze 100 sie robi bardzo mało ( tak to jakoś wygląda)

ja nie jestem expertem w tym ale

więc jak chcesz mieć pewność musisz zobaczyć gdzie jest serwer (ale za taką niską cene to wątpię żebyś rzeczywiście miał te 30 )

pozdrawiam

Opublikowano

Ja mam 25mb/s z UPC i w speedtest.pl mam 24.91 Mb/s więc nie jest źle. Prawdziwa prędkość pobierania to wartość z dzielenia przez 8 . Czyli w moim przypadku max 3.25 MB/s . O dziwo nieraz miałem 4MB/s po 1 w nocy.

@ TOPIC

Bierz światłowodowy bo ten 512kb/s wypada bardzo słabo w porównaniu z 30Mb/s ( 3.75MB/s pobieranie) . Naprawdę odczujesz niesamowity skok prędkości internetu i użytkowanie stanie się dla Ciebie przyjemnością a nie udręką.

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...