Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[pytanie] ile potrzebuje ramu FreeBSD ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

mam pytanie ile potrzebuje Ramu FreeBSD 8.2 do działania z serwerem? mam na mysli gotowy

i ile osób zagra na 300MB ramu

Opublikowano

Wg mnie do działania będzie z 512MB RAM. Najlepiej dać tak między 512-1GB, poza tym trzeba wziąść pod uwagę procek, prędkość neta, przestrzeń dyskową i ilość RAMu w kompie. Na 300 RAMu to tak z 2 osoby w porywach 4

Opublikowano

Ja daję około 900-1300MB Ram'u na serwer i grało kiedyś nawet po 50-60osób, z nieznaczącymi lagami w M1 ^^

Z fartem dla dzieciaków na osiedlach,

bo nawet Ci z szarych blkoów mają Wielkie serca.

Jt6Q7Jv.png

Opublikowano

no dobrze ale mam 300 a jak potrzeba niecowięcej, to tak ogolnie tego ramu trzeba do wczytywania powrotkow mapek tekstur itp. dla tego by zaoszczedzic miejsce tzn poboru ramu mozna usunac mapke by ja niewczytywalo?

Opublikowano

Specyfikacja game serwerowego jest taka że pożre od 300 do 600 mb niezależnie czy będzie 33 nowych map 60 nowych broni czy innych rzeczy

Mając 300mb ramu... hmm afreebsd masz zainstalowane na vpc/vb czy jako czysty system?

Pamiętaj o swapie jeżeli masz szybki dysk możesz dać z 1gb swapu i normalnie odpalić serwer (udało mi się odpalić serwer z 1 channelem dla 1 gracza na 64mb ram )

Opublikowano

VPS exone

512MB ramu

taki dla 20 byl bym zadowolony

ale czy ograniczenie mapek zmniejszy ten pobór RAMU ?

Opublikowano

Możesz poszukać gdzieś był spis nazw mapek w folderze map możesz po usuwać tych których nie potrzebujesz

być może wpłynie to w jakimś % na działanie serwera

Opublikowano

mapki + tekstury (chyba że to w jednym jest) + mooby chyba że one się nie ładują w ogóle jak nie ma mapek, to odpadnie mi aż 10 mapek jak bym chciał zrobić dla jednego królestwa do expa;] ale to tylko na start jest także chciał bym tylko spróbować;.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...