Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Poradnik] Początek z Tibią!

Okrzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

w tym jakże pięknym dniu ..Nocy. Chciałem opisać początkującym tibię!

A więc, może i to forum jest oblegane przez weteranów tibii, ale istnieją i będą istnieć też początkujący..

Także postanowiłem napisać poradniczek, bo dawno niczego takiego nie pisałem.

Zaczynamy.

1.Podstawą jest włączenie ustawień tibii na jak najwygodniejsze. W tym celu wchodzimy w:

Options -> General, następnie zaznaczamy haczykiem opcję Tibia Classic Control. Wygląda to tak:

poradnik1.png

poradnik2a.png

poradnik3.png

Okej, to będzie na tyle z podstawy. Istnieją też skrócenia do używania czarów, runek.. aby je uaktywnić według własnych potrzeb wchodzimy w:

Options - Hotkeys, teraz możemy poustawiać wszystko pod siebie (Na temat HOTKEYS'ów - później)

Uwaga! W tibii wymagana jest choćby podstawowa znajomość języka angielskiego!

2.Zapewne zauważyliście już "Tutorial", który przygotował dla świeżych graczy Cipsoft. Z tego tutorialu przydatne jest jedynie pojęcie o TRADE, ale po kilku dniach gry poznajemy już tą sztukę. W celu pominięcia tych męczących dziesięciu minut podchodzimy do gościa zwiącego się Santiago i piszemy:

"Hi -> skip tutorial -> yes"

poradnik4h.png

poradnik5.png

poradnik6.png

poradnik7.png

Tak, jest to sprytny sposób - lecz zaczynamy "grę" od Pierwszego Poziomu, zamiast Drugiego.

3.Ciężka wyspa Rookgard:

No, gratuluję - znalazłeś się w pierwszym miejscu, które zadecyduje o twojej przyszłości.

Na Rookgardzie, potocznie nazywanym "Rook'u" najważniejsze jest wbicie Ósmego Poziomu.

Ósmy Poziom dla nowych graczy jest kilkudniowym wyzwaniem, jeśli mają dobre eq - to ok. jedno dniowym :P

Właśnie, jeśli już przeszliśmy do tego tematu, to opiszę jakie jest najlepsze EQ (Equipment - Wyposażenie):

-LEATHER ARMOR,

-LEATHER LEGS,

-LEATHER HELMET,

-WOODEN SHIELD,

-AXE/SABRE.

Dobry gracz zapewne spyta się "Jak to?! Takie słabe eq podajesz?! Co on ma tym bić, Raty?"

Otóż to, moim zdaniem jest to najlepszy i najtańszy sposób doo.. jakoś piątego level'a. Może troszkę więcej.

I tak expiąc zdobywamy przeróżnie itemy, kasę.. Jeśli gracz (Rookstayer) z wyższym poziomem przechodzi obok ciebie, to nie bój się! I zrób to, spytaj się o jakieś lepsze wyposażenie, bądź też piniążki ;) Na Rook'u zbieramy już około 1k+/-, które bardzo sprzyda nam się na maina, dlatego też nie wydawajcie kasy na przeróżne rzeczy! Jeśli robicie palka, to wstrzymajcie się z biciem ze spear już na Rook'u, bo maksymalny skill jaki tam wbijecie - to 16ście (Expiąc do ósmego poziomu). - dla porównania: Wychodząc na maina, 35/35 skill, to niecałe 30min. roboty :) Oczywiście początkujący nie sugerują się skillem, z czasem dopiero zaczynają się nim interesować, i najczęściej robią nowe postaci (z wyjątkiem Druid'a i Sorcerer'a)

4.Wyjście na Mainland...

Łaa, jakie to ekscytujące! Wychodzisz na Main'a, tam to dopiero się dzieje!

Teraz Cipsoft zgotował nam kolejną niespodziankę jaką jest "Wyspa Przeznaczenia"!

Aby się na nią dostać idziemy do:

"Depot" na Rook'u (Tam gdzie jest bankier, lecz NIE SCHODZIMY DO PODZIEMI) -> Przy zejściu do "Depot" są drugie schody, na górę -> Wchodzimy na górę -> I idziemy do NPC o nazwie "The Orlace".

poradnik1jpg.png

poradnik2i.png

poradnik3p.png

RESZTA ZOSTANIE EDYTOWANA W NAJBLIŻSZYM CZASIE :)

Mniej więcej będą to:

a) Mainland

B) Ciąg dalszy o Wyspie Przeznaczenia [krótkie]

c) Początkowe Eq, Expowiska.

Opublikowano

Uwaga! W tibii wymagana jest raczej choćby podstawowa znajomość języka angielskiego!

Hi Buy sell yes no Fuc* you w takim stopniu trzeba znać angielski ale poradnika nie zrozumiałem jak ma być dla Low zielonych to jest nie dobrany bo jest napisane zero o rooku . zero o mainie . Gdzie expic i teges . Nic o wyspie tak samo nic o postaciach . Tak ogólnie poradnik jest słaby i mało rozwinięty

1396292564-U784394.png
Opublikowano

Ta, ale musiałem coś napisać :P

może w tym tygodniu jakoś go zedytuje, narazie jest to przedsionek.

Jutro dodam screeny, pojutrze wzbogacę o rozwiniętego maina itd. ;)

Opublikowano

Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem komentarza?

Pisz do damstera na pw, albo napisz temat kolego.. Proszę o karę dla kasiuli. Oj, przepraszam - koleżanko.

Opublikowano

Ni dupy ni kupy się temat nie trzyma,rozpisz coś więcej,mi to wygląda na twoje notatki na temat gry ;s

Da plays :> zqrkgj10

Opublikowano

Ni dupy ni kupy się temat nie trzyma,rozpisz coś więcej,mi to wygląda na twoje notatki na temat gry ;s

Jo,poradnikiem tego chyba sie nazwac nieda,niema tu "zadnych"? informacji dot.poczatków gry ,zrobione tez na odwal.

Mówisz ze bedziesz aktualizowal,niemogles odrazu popracowac i zrobic czegos pozadnegio?

Opublikowano

To nie jest poradnik nawet tylko coś napisane, tak jak up pisze powinieneś od początku go zrobić i wstawić screeny gdzie expic na rooku potem na mainie gdzie skillować itp...

Popracuj trochę ;)

35bh8wo.png

exModerator

Opublikowano

Punkt 1 najważniejszy dla mnie classic control umila gre grajac w tibie odkryłem to dosyć późno tak jak hotkeysy na poty myślałem że trzeba mieć pacca zeby sie potowac hotkeyami (myslalem tak do 30 lvl smiejcie sie ).

To jak wyjść z rooka można skapować sie w grze nie trzeba robic poradników żeby z rooka wyjść

Masz like

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Z poradnika nic nie rozumiem wiem tylko tyle ze u Santiago napisac Hi yes skip tutorial ^^ Opisz cos bardziej bo troche pisany na odpierdziel 1 screen , mowisz cos o skillowaniu to dodaj cos wiecej

Opublikowano

Tak, wiem.. Ale mam warna do 30stego, ludzie proszę was!

Mam już wszystko gotowe, zapisany cały temat w notatniku, screeny gotowe - ale mam WARNA NA KONCIE OKRZEM!

~Okrzem, Ps. piszę z konta kumpla ;)

Opublikowano

Hmm, mam nadzieję że początek się spodoba ;)

Przepraszam za te posty, ale no.. Nie wiem, coś mnie trachnęło :P

Opublikowano

łaaał 'Okrzem' fajny poradnik , tylko pozmieniaj i z tym TCC(tibia control classic) to napisz jak kto chce bo znam pare osób z reala co grają bez tego dodatku ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...