Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Posiadanie noża

DobriDej

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż chciałem się zapytać czy posiadanie nożyka/scyzoryka jest dozwolone.. ?

Jak by mnie policja przeszukała to mogę mieć jakieś konsekwencje ?

Ponieważ dużo takich głupich typków lata wieczorami i czół bym się pewniej ( Użył bym tylko w konieczności, gdyby moje życie

zostało zagrożone )

Może macie jakieś argumenty do czego mi może być potrzebny ? :D

@Down... O to się nie boje... to ma być tak jak by "straszak" .

Jaa nie chce kaleczyć ludzi xD

Coś z tego typu :

http://allegro.pl/scyzoryk-noz-columbia-finka-skladany-mysliwski-i2012819659.html

http://allegro.pl/noz-scyzoryk-survivalowy-extra-wyglad-full-metal-i2004013399.html

Opublikowano

Samo uzycie nawet w razie niebezpieczeństwa , nawet w obronie jest przestępstwem . ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Samo uzycie nawet w razie niebezpieczeństwa , nawet w obronie jest przestępstwem . ;)

Beka.

Jeśli noża użyje w samoobronie, to nie ma żadnych konsekwencji. Widać, że niedoświadczony, a ma najwięcej do powiedzenia...

Opublikowano

Tyle kucharzy macie na ulicy...

Podejdź do jednego i zagadaj tekstem:

"Choć coś pokroimy".

Scyzoryk możesz nosić,ale kaleczyć ludzi ,raczej nie.

Opublikowano

no dokładnie, ale tylko w obronie własnej. i jeśli już będziesz miał, to nie chwal się nim

Opublikowano

jak nóż ma ostrze nie większe niż 20 cm to na luzie ;)

Ostrza powyżej 20cm są traktowane jako biała broń.

OndteAw.png

Opublikowano

Nie ma nakazanej w naszym kraju długości broni białej mozesz chodzić nawet z szablą po ulicy! Jedynym zakazem objęte są imprezy zamknięte albo duże publiczne zgrupowania ludzi, wtedy noszenie dowolnego noża może być traktowane jako przestępstwo.

Nie wolno posiadać broni ukrytej czyli np. nóż sprężynowy z wysuwanym ostrzem jest bronią zakazaną i podpadającą pod posiadanie nielegalne broni.

Ciekawe na ile wy znacie prawo w sprawie tego użycia broni, trudniej udowodnić swoją niewinność w razie obrony, większe racje ma zawsze ofiara poszkodowana .

Opublikowano

Do iluś centymetrów jest dozwolone , ale do ilu dokładnie nie wiem. Za scyzoryk jak nic nikomu nie zrobisz i się chwalić na ulicy nie będziesz to nic Ci nie zrobią. Z nożem nie wiem jak jest , ale chyba nie wolno nosić.

Opublikowano

Jż nie ma , zniesiono wszystkie stare ustawy, jeśli nie wiesz to ustawa o długości broni powyżej 10cm pochodziła z 1936 roku

Kawałek z ustawy

4) narzędzia i urządzenia, których używanie może zagrażać życiu lub zdrowiu:

a) broń biała w postaci:

- ostrzy ukrytych w przedmiotach niemających wyglądu broni, czyli na przykład ostrze ukryte w lasce czy też parasola,

- kastetów i nunczaków,

- pałek posiadających zakończenie z ciężkiego i twardego materiału lub zawierających wkładki z takiego materiału, czyli pałki teleskopowe, pałki typu tonfa posiadające wkładkę z metalowej rurki (tzw policyjne) oraz inne,

- pałek wykonanych z drewna lub innego ciężkiego i twardego materiału, imitujących kij bejsbolowy,

b ) broń cięciwową w postaci kusz,

c) przedmioty przeznaczone do obezwładniania osób za pomocą energii elektrycznej,czyli wszelkiego rodzaju paralizatory (tzw. elektroszokery), Air Tasery itp.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...