Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Karta motorowerowa

Elek009

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie w tym roku nie zdałem na kartę motorowerową , i teraz pytanie bo słyszałem że wchodzi tam coś że w szkole nie można już zdać na kartę i jedyne wyjście to policja . Od stycznia jest nowy rok więc chciałem zdać wiecie coś o tym

Dziękuje

sygna00e9.png
Opublikowano

Do końca tego roku jeszcze tak, lecz później już musisz jechac to takowego WORD-u (Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego) zeby odbyc egzamin.

Opublikowano

Prawo jazdy dla 14-latków

Ustawa definiuje również nowe kategorie prawa jazdy. Podstawowa kategoria AM, dozwolona od 14. roku życia, będzie uprawniać do prowadzenia pojazdów czterokołowych o masie do 250 kg oraz motorowerów, wyposażonych w silnik spalinowy o pojemności do 50 ccm lub elektryczny o mocy do 4 kW i z prędkością maksymalną ograniczoną do 45 km/h. Uwaga! Osoby, które ukończyły 18 lat przed wejściem w życie nowych przepisów (w tym przypadku 1 stycznia 2013 roku), będą mogły jeździć motorowerem bez uprawnień. Od stycznia 2013 roku prawo do poruszania się tym rodzajem pojazdem zyskają kierowcy z prawem jazdy wyższej kategorii lub nastolatki z kartą rowerową. Pozostali będą musieli zdobyć stosowne uprawnienia.

Czy to znaczy że kategoria am wejdzie w życie 1 stycznia 2013 roku ?

sygna00e9.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...