Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[CZĘŚCI] Zakup nowego komputera

Insignis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam i na wstępie Wesołych Świąt wszystkim życzę : )

Od pewnego czasu powolutku, pomalutku przymierzam się do zakupu nowego komputera. Chciałbym żeby nowy komputer w pełni spełniał moje wymagania i przez te 2/3 lata był w pełni sprawny oraz gotowy do ewentualnego upgrade'u. Oto czego wymagam na chwilę obecną od takiego komputera:

Oczywiście wszystkie funkcje jakie spełnia zwykły biurowy komputer(przeglądanie internetu, oglądanie filmów, rozmowy na skype, pisanie prac w offisie).

Zabawa/praca na programach typu GIMP, PS, Sony Vegas itp.

Pełna płynna i bezproblemowa obsługa na full detalach gier takich jak:

-Skyrim

-BF3

-COD: MW

Max FPS i bezproblemowa gra w takie gry jak:

-CS: 1.6

-League of Legend

-Minecraft

-Metin2

Mam nadzieję, że jakaś dobra duszyczka złoży mi pełen zestaw(czyt. komputer do którego wystarczy podłączyć monitor, słuchawki, mysz i klawiature po czym wcisnąć przycisk power).

Przyjmijmy, że max cena jaką mogę ponieść to 3500 zł.

Z góry dziękuję za pomoc : )

Opublikowano

weź rzesz przeglądnij tematy na forum , aż boli od tych składanych zestawów, wybierać masz w czym, a nikt nie będzie się powtarzał w pisaniu tego samego

http://www.mpcforum....uter-do-23k-zl/

http://www.mpcforum....cie-o-komputer/

nie masz koło siebie sklepów komputerowych by tam wpaść i coś sensownego złożyć? w każdym regionie polski i w każdym sklepie inne ceny nawet na podobne zestawy, na allegro to raczej nikt o zdrowych zmysłach zestawu nie poleci

przy twoich kosztach złożą ci w dowolnym sklepie sprzęt przewyższający wszystkie jakie sa publikowane na forum

żeby nie było, to nie pomoc tylko rada dobra, staraj się sam dobrać to co potzrebujesz a nie zdawaj się na rady innych by potem narzekać że coś cię zawodzi :)

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@robem

O rady i zestawy prosiłem właśnie dlatego by mieć jakiś punkt wyjściowy, żeby wiedzieć i minimalnie orientować się w tym co do mnie będzie mówił facet w takim salonie komputronika przykładowo. Nie chce by mi wcisnęli jakiś złom ; )

@NiNeTaLeS

Dzięki wielkie za poświęcenie czasu, dostajesz lajka, powiedz mi tylko czy do tego co wypisałem potrzeba takiej drogiej karty graficznej?

Opublikowano

Procesor: Intel Core i5 2500K 3,30 GHz BOX

Płyta główna: Asrock P67 Pro3 (B3)

Wentylator: Zalman CNPS9900 MAX - LED RED

Pamięć RAM: GoodRam DDR3 2X 4GB 1333MHz CL9

Karta graficzna: Radeon 6950 Sapphire 2GB 2xDVI&HDMI&DP (PCI-E)

Dysk twardy: Samsung SpinPoint F3 1 TB (SATA II, 32MB cache, NCQ)

Obudowa: CoolerMaster Dominator II CM 692 Lite Black z oknem - bez zasilacza

Zasilacz: Corsair CMPSU-600CXV2EU - 600W

Co mi powiecie o tym zestawie? Co mogę zmienić na tańsze nie tracąc wydajności? Składałem go w konfiguratorze komputronika i ew. zmiany prosiłbym podawać właśnie z tego sklepu : )

Opublikowano

Tego Zalmana MAX zmień na Performę, jak bierzesz pamięci 1333 MHz, to najlepiej timingi CL7, a jak 1600MHz to CL9

Nad obudową bym się zastanowił. Jak chcesz dokupić dodatkowe wentyle, to weź większą i bardziej przewiewną. (SPC Gladiator 800, SPC Regnum L50)

Opublikowano

Słuchaj, po co Ci wentylator do procka skoro pisze wyraźnie ze jest w wersji ''BOX'' co oznacza ze posiada w zestawie wentylator. A oszczedzisz na tym 150zl ^^

Pamięć Ram. Skoro juz lecisz na 8gb, to weź o taktowaniu 1600, takie powinny wystarczyć (GoodRam 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Play).

Dysk twardy. Nigdy nie bierz SAMSUNG'ów ;f. Są one strasznie nieopłacalne =).

Płyta głowna. Dla mnie najlepszym wyborem by był ten model AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/

Zasilacz. Dla mnie to 600 troche za dużo ^^ zasilacz XFX 550W spokojnie Ci powinien wystarczyć na taki sprzęt ^^

To tyle mojej wypowiedzi. Myśle że jakoś pomogłem ^^

Opublikowano

Słuchaj, po co Ci wentylator do procka skoro pisze wyraźnie ze jest w wersji ''BOX'' co oznacza ze posiada w zestawie wentylator. A oszczedzisz na tym 150zl ^^

Pamięć Ram. Skoro juz lecisz na 8gb, to weź o taktowaniu 1600, takie powinny wystarczyć (GoodRam 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Play).

Dysk twardy. Nigdy nie bierz SAMSUNG'ów ;f. Są one strasznie nieopłacalne =).

Płyta głowna. Dla mnie najlepszym wyborem by był ten model AsRock P67 PRO3 B3 /intel P67/

Zasilacz. Dla mnie to 600 troche za dużo ^^ zasilacz XFX 550W spokojnie Ci powinien wystarczyć na taki sprzęt ^^

To tyle mojej wypowiedzi. Myśle że jakoś pomogłem ^^

Na Zalmanie wykręci 4.5 GHz i wyżej, a na boxie max 3,7GHz, więc różnica spora,

co do ramów, powiedziałem post wyżej,

i co ma płacić 600 zł za dysk? Na razie samsung ma bdb wydajność w tej cenie,

mobo, którą wymieniłeś, autor wymienił w zestawie, więc w czy problem?

Zasilacz z myślą upgradu jest. Komputer jest bardzo przyszłościowy (możliwa zmiana na Ivy Bridge, nowe GPU), czyli 600/650W, będzie najlepszym wyborem.

Zresztą autor pewnie też lekko podkręci HD6950(odblokuje na HD6970, bo sie da na tej mobo) i procek tak jak mówię to zapotrzebowanie energii wzrośnie.

Jeszcze jakbyś mógł, to kup jakiegoś SSD (OCZ Agility), a różnica jest bardzo, bardzo duża.

@ XShnek

Po to mu wentyle, żeby miał niższe temperatury(większe OC) i żeby uszy mu odpoczęły :)

Opublikowano

Heh, być może^^. Ja od niedawna zaczałem sie komputerami inteersować więc może jakiś błąd zrobiłem ^^. Według mnie co do dysku to zdania nie zmienie, Seagate najlepsze dyski jakie do tej pory obczaiłem ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...