Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

MineCraft - Co i jak ?

SilvEx™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , napisałem ten poradnik z myślą o początkujących.

:)

MineCraft - Jest to gra niezależna , w której otrzymujemy swój własny świat , który możemy edytować jak nam się podoba . Gra ta skupia się na kreatywności oraz budowaniu z 6ścianów . W wersji "współczesnej" 1.0.0 są do wyboru 3 tryby gry:

-Survival = Jest to tryb zwykły (podstawowy) ,sami zdobywamy materiały oraz tworzymy itemy.

-Creative = Ten tryb został stworzony , by gracze mogli budować co sobie zapragną , z wszystkich dostępnych surowców w grze, surowce te możemy wybrać sobie i przenieść na swój panel (pasek na dole ekranu) , wchodząc w ekwipunek . Tryb ten również pozwala nam niszczyć wszystko jednym uderzeniem ; latać za pomocą 2 krotnego naciśnięcia spacji (tak samo się ląduje).

-Hardcore = W trybie tym robimy to samo co w t. Survival . Tzn. Sami zdobywamy surowce, tworzymy itemy , lecz musimy uważać by nie zginąć , iż po naszej śmierci cały nasz świat zostaje usunięty.. Jest to tryb dla bardziej zaawansowanych graczy .

Dodatkowe informacje w spoilerze .

W Trybie Survival oraz Hardcore , mamy pasek głodu .

Pasek ten ma za zadanie urealistycznić grę. Jeżeli nie będziemy zaspakajać głodu naszego Char'a , możemy doprowadzić do głodu... Gdy nasz pasek będzie pusty będziemy tracić po połowie serduszka , lecz nie zabije on nas , zostawia on nam pół serduszka , lecz jak wiecie łatwo jest je szybko stracić ...

W Grze tej możemy się znaleźć na różnych Biomach.

Typy Biomów:

-Las - B. dużo drzew.

-Mokradło- Biom ten funkcjonuje od wersji 1.8 adventure update. Jest to nizinny teren, równy z wodą, pokryty drzewami z pnączami oraz płytkimi basenami z gliny, piasku i ziemi. Woda, trawa, liście, pnącza i drzewa mają tutaj ciemny odcień. Na powierzchni wody można spotkać również liście Lili . Często występują tu grzyby . Drzewa w tym biomie mogą rosnąć w wodzie.

-Sawanna - -/+ płaski teren , brak drzew oraz trawa ma tutaj matowy kolor

-Tajga - Ośnieżony , górzysty teren.

-Pustynia - Teren ten jest z piasku , oraz kaktusów , które na nim rosną , w biomie tym nie ma drzew , można napotkać suche krzewy. Występują tu również "oczka wodne"

-Step - Coś podobnego do pustyni ,lecz zamiast piasku jest ziemia , a zamiast kaktusów przerażająca ilość trawy, -/+ równy teren.

-Tundra - Duży ośnieżony teren , rzadko występują tu drzewa.

-Grzybowy Biom - Funkcjonuje od wersji 1.9 adventure update , można tu spotkać wielkie grzyby , oraz krowy porośnięte czerwonymi grzybami ;c

W Grze są 3 typy drzew:

- Sosna

- Brzoza

-Dąb

W grze możemy napotkać różne Moby:

Moby Pasywne (Nie atakują gracza , Otwórz Spoiler)

-Kurczak

-Świnia

-Krowa

-Owca

-Ryba ?

-Kałamarnica

-Grzybowa krowa

-Mieszkaniec Wioski

Moby Przyjazne (Otwórz Spoiler)

-Wilk (Oswojony)

-Bałwan

Moby Nieprzyjazne (Otwórz Spoiler)

-Zombie

-EnderMan

-Szkielet

-Pająk (w nocy)

-Creeper

-Ghast

-Slime

-Wilk (Zaatakowany)

-Pająk Jaskiniowy

-Kostka Magmy

-Silver fish

-Smok Kresu

Na tej stronie możecie zobaczyć jak robi się różne itemy

:) http://www.minecraftcrafting.org/

Poradnik Zrobiony w 100% przeze mnie .

Opublikowano

Jak opisywałeś tryb survivalu 2 razy napisałeś "w tym trybie"

To " jeżeli nie będziemy karmić naszego char'a, umrze .." Brzmi jak fragment poradnika do simsów

(CHYBA) Powymyślałeś nazwy biomów bo nie wydaje mi się żebyk kiedyś słyszał ...

A tak propo po co dawać poradnik do Sandboxówki z łatwymi podstawami ? O RedStone to rozumiem ale o tym ? o.O

Nie podoba mi się ...

Opublikowano

Poradnik bardzo ladny ; )

Ulepsz go dodaj kolory i bardzo ladny bedzie lubie to leci: )

gw2c.png

http://www.mpcforum.pl/topic/705615-guilds-wars-oficialna-reklamadedyk-248non-premium80-slotownewprofessionalwl-off0-lwc0-cuboid0-dzialekfactionszapraszam/

Zapraszam na serwer !

Opublikowano

Bardzo ładny poradnik ( moim zdaniem )

myślę ze zmotywuję wielu ludzi .zeby zagrali w minecraft

Kliknij likeit.png ! jeżeli ci pomogłem

Opublikowano

@3up.

Ciekawy jaki Biom jest pomylony .. Jeżeli sądzisz , że w M.c są 4 (Leśny , mokradła , pustynia i tundra) to bravo :). lecz oczywiście szanuje tw. zdanie .

@2up

Zaraz dodam kolorki Itp :)

Opublikowano

I teraz bardzo ladnie : )

gw2c.png

http://www.mpcforum.pl/topic/705615-guilds-wars-oficialna-reklamadedyk-248non-premium80-slotownewprofessionalwl-off0-lwc0-cuboid0-dzialekfactionszapraszam/

Zapraszam na serwer !

Opublikowano

jak sie nie bedzie jesc to sie bedzie zyc tylko bedziemy mieli pusty pasek glodu i zjedzie nam hp do polowy serduszka i stanie

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

@3xUP Sam się nad tym męczyłem, robiłem jeszcze screeny , lecz jest limit co do rozmiaru Tematu , więc musiałem z nich zrezygnować .

@2xUp o ile się nie mylę jak masz 0 pasek głodu będzie Cię po woli zabiał , (po połowie serduszka)

Opublikowano

@2xUp o ile się nie mylę jak masz 0 pasek głodu będzie Cię po woli zabiał , (po połowie serduszka)

bedzie ale jak zostanie ci pol serduszka to przestanie i bedziesz mial tylko pol

Odpisujesz na moj post? Dodaj @Aintence jesli chcesz abym go zobaczyl.

4F6xoLt.jpg

Opublikowano

@up jesteś śmieszny . Wszystko sam zrobiłem ... Nie wiesz nie wypowiadaj się , bo na tą chwilę stałeś się żałosny ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...