Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Windows xp i 7

danielhinz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pewne pytanie. Ponieważ mój ojciec nie lubi 7 tylko woli xp jestem zmuszony mieć 2 systemy na 1 kompie. I teraz pytanie. Czy na 7 będę mógł normalnie używać wszystkich programów zainstalowanych wcześniej? Jak z dyskami. Mam 3 dyski w 1 kompie będą wszystkie widoczne? Aha i czy przy włączaniu będzie pytać jaki system uruchomić.

Opublikowano

Jeśli XP stawiany jako drugi na innej partycji to będzie tylko on do wyboru. Trzeba będzie ponownie odpalić instalkę W7 ( uruchomić , dać dowolnym wolny dysk, po restarcie będą inne systemy dodany :stary W7 i XP + nowy ) by odzyskać bootloadera.

Można potem ręcznie edytować sobie ustawienia startowe systemów pod windowsem.

Dla każdego systemu należy zainstalować programy ponownie, tylko niektóre da się uruchomić bez instalacji.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Z dyskami się nie orientuję, ale przy włączaniu powinieneś mieć możliwość wybory. Bynajmniej ja tak miałem jakiś czasu temu, dość dawno temu z XP i Vistą.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Jak zainstalujesz win7 na xp (nawet uaktualnienie) to nie bedzie zainstalowanych programow z xp. Jak zainstalujesz win7 jako system obok to bedziesz ogl korzystac tylko z niektorych programow ktore nie wymagaja wpisow w rejestrze. Wszystkie dyski beda widoczne.

Opublikowano

Nie robi uaktualnienia tylko stawia drugi system, zauważ że już ma windows 7

Nie wszystkie widoczne, zależy jaka wersja windowsa XP, Home nie widzi niektórych partycji zwłaszcza dynamicznych, dopiero wersja Prof widzi wszystko normalnie. Jeśli nikt nie robił tego typu partycji na dysku wszystko będzie w porządku.

Opublikowano

Odwrotnie chcę doinstalować windows 7. Chciałem się dopytać bo o sterowniki to raczej wiadomo. Dzięki jak macie jeszcze jakieś sugestie to piszcie. Aha mogę 7 na obojętnie jakim dysku walnąć? I tak będzie do wyboru?

Opublikowano

Nawet lepiej że W7, walnij na dowolnej partycji, instalke najlepiej zacznij z płytki pod XP

Opublikowano

najlepszy sposób, z CD instalując na innej partycji czasem z niej robi dysk C zamieniając go z dyskiem na którym się instaluje system, a tak pozostanie ci ten sam układ dysków.

dla programów które uruchamiają się bez instalacji na nowym systemie wystarczy tylko porobić do nich skróty, inne niestety trzeba instalować od nowa. musisz też sprawdzić czy zainstalujesz w całkiem innym miejscu czy też i nadpisać instalke w poprzedniej lokalizacji.

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

nie, zawsze ostatni system instalowany jest domyślny, zresztą to można zmienić w dowolnym momencie

zresztą bootloader jest z windowas 7 ( katalog BOOT na C ), XP nie posiada swojego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Domyślnie po instalacji Win7 ustawia w bootloaderze automatyczny wybor po x czasu windows 7, a opcja do wyboru xp jest ponizej (wczesniejsza wersja systemu windows). Oczywiscie mozna ustawic zeby automatycznie wybieral wczesniejsza wersje "bootloadera" (z win xp, ntldr) i wtedy bedzie uruchamial XP. Takim programem jest np. EasyBCD.

Opublikowano

już nie, głównym botloaderem jest tylko windows 7 ten z xp już nie istnieje ( znaczy sie jest, ale nie używany )

bootloader może być tylko jeden zwłaszcza dla windowów :/

notatnik też może być edytując boot.ini, ale normalnie to ustawi w opcjach systemu dla windowsa

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Jeśli zainstalujesz Windows 7 obok Win XP to będzie bootloader z wyborem. Gorzej by było gdybyś chciał odwrotnie bo byś musiał bawić się w odzyskiwanie bootloadera.

Windows 7 spokojnie znajdzie partycje, ale programy nie wszystkie odpalą bo większość z nich korzysta z rejestru. Jak odpalisz taki program na Win 7 to będzie próbował sięgnąć do rejestru po wpis , a w 7 nie był instalowany więc wywali Ci błąd albo wcale nie odpali.

jqeuR.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...