Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Laptop

Nestlee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SIema, po pierwsze nie wiem czy w dobrym miejscu dałem ten temat, ale ok do rzeczy.

więc posiadam laptopa Asus i chciał bym go ulepszyć, w taki sposób żeby dokupić ramy aktualnie posiadam 3 giga ale bym chciał dobyć do 4 ; d, i dokupić jeszcze jakąś dobrą kartę graficzną, aktulanie posiadam ati radeon 5470.

mam taką prośbę żebyście mi podali jakieś nazwy kart graficznych do laptopów, i ceny ram i grafiki jeżeli będziecie potrzebowali jakieś informacje o moim lapku pisać ;x

damjian.png

Opublikowano

Sprawdź w serwisie albo u producenta czy w ogóle jest możliwa wymiana grafiki. Koszt to od 300-500 zł, jeśli z wymianą układu na płycie prawie 1000, więc zapomnij i sobie odpuść takie zmiany.

Pamięci bez problemu ci w każdy sklepie dobiorą i wymienią bez problemu, czasem tylko trzeba sobie poczekać aż zamówią i przyjdą .

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

mam jeszcze dwa pytania jeżeli bym dokupił ram i bym go wymieniał to laptop by stracił gwarancję ?

a drugie pytanie niech ktoś poda nazwy kart graficznych do laptopów ;)

damjian.png

Opublikowano

Za tą cenę ram + karta graficzna z wymianą byś miał fajnego nowego laptopa.

Z tego co się orientuję to w DELL producent jednorazowo zmieniał kartę graficzną za darmo. Co do gwarancji nie jestem pewien, ale jeśli robisz to sam to zapewne tak.

Z ram nie będzie problemu.

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

po cholere ci nazwy grafik do laptopów kiedy NIE MA ?

czytasz co pisałem w ogóle, nie ma i nie będzie możliwości wymiany, dowolnego układu sobie nie wstawisz bo to fizycznie jest nie możliwe bez wymiany całej płyty głownej albo przelutowania procesora graficznego

sprawdź sobie jakie producent poroponuje jeśli w ogóle jest to możliwe

@UP DELL nigdy nie zmieniał kart za darmo zwłaszcza jeśli to nie była naprawa gwarancyjna albo seria modeli z grafiką NVIDIA gdzie chipset był uszkodzony i do wymiany

zresztą mowa o laptopach a nie o komputerach stacjonarnych gdzie serwis mógł wymienić karte graficzną nieodpłatnie w czasie gwarancji jeśli dostarczyło się nową

RAM jak wyżej

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

po cholere ci nazwy grafik do laptopów kiedy NIE MA ?

czytasz co pisałem w ogóle, nie ma i nie będzie możliwości wymiany, dowolnego układu sobie nie wstawisz bo to fizycznie jest nie możliwe bez wymiany całej płyty głownej albo przelutowania procesora graficznego

sprawdź sobie jakie producent poroponuje jeśli w ogóle jest to możliwe

@UP DELL nigdy nie zmieniał kart za darmo zwłaszcza jeśli to nie była naprawa gwarancyjna albo seria modeli z grafiką NVIDIA gdzie chipset był uszkodzony i do wymiany

zresztą mowa o laptopach a nie o komputerach stacjonarnych gdzie serwis mógł wymienić karte graficzną nieodpłatnie w czasie gwarancji jeśli dostarczyło się nową

RAM jak wyżej

W niektórych modelach normalnie można było wyjąć GPU tak samo jak procka twoja niewiedza jest boska!

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

nie wyjąć układ tylko wymienić całą płytke z kartą graficzną dedykowaną, na podstawkach montuje się tylko procesory, chipsety graficzne są lutowane do płyty głównej, a samo odlutowanie i pużniejsze przyluyowanie układu jest dośc uciążliwe i bez odpowiedniego sprzętu się nie obejdzie

na przykład taki demontaż i wymiana grafiki to skomplikowana operacja i należy rozkręcić praktycznie cały laptop, zdemontować całkowicie układy chłodzenia CPU i GPU, wiedzieć z której strony podciągnąć płytkę grafiki by nie uszkodzić nic więcej. w większości przypadków dochodzi jeszcze dostosowanie ciepłowodów do modelu, część kart dedykowanych ma dwa część jeden i bez mechanicznej przeróbki sie nie obejdzie.

jak widać to operacja dość czasochłonna, w serwisie zajmuje to od 2 do 4h

zresztą nadal nie podany jest model laptopa i nie wiadomo czy ma on możliwość wymiany grafiki , jeśli to niższej klasy Asus i nie ma złącza MXM grafika jest na płycie głownej montowana. wcześniej miał napisane, niech sprawdzi w serwisie laptopów to się dowie dokładnie jakie są koszty i czy w ogóle się da wymienić

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

grafika zintegrowana na płycie, z tej serii tylko modele z chipsetem Nvidii miały karty graficzne dedykowane

jeśli na gwarancji to zorientuj sie w serwisie, bo to wadliwa seria, często się wieszają laptopt z tej serii, może ci naprawią i przy okazji wymienią grafike na ciut lepszą

"Firma ASUS potwierdza wadę konstrukcji niektórych notebooków serii: K52Je, X52Je, A52Je, która może powodować zawieszanie się komputera. Jeśli użytkownicy zaobserwują to w swoich notebookach, tych serii, proszeni są o kontakt z firmą:

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...