Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Jak nie mieć lagów na słabym sprzęcie.

Faze_AdrianO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć postanowiłem zrobić Tutorial/Poradnik jak nie mieć lagów na słabym sprzęcie

Witam! Dziś napiszę jak nie mieć lagów w DO.

Na zwyczajnie mój laptop (bo komputer zepsuty ps. kupie dysk) ma średnio 7-9fps a dziś odkryłem fajną rzecz i latam po 17-28 fps.

Działą na mozilli (na innych nie testowałem)

1.Okienko gry klikamy na Maksymalizuj [] na górze obok zamknij X-

okienko gry zrobiło się tak że po lewej czarno po prawej czarno a na środku gra.

2. Klikamy "/" (obok shift prawego)

3. Pisze nam ILE MACIE FPS.

4. Trzymamy ctrl lewy i kółkiem od myszy kręcimy (by ekran był mniejszy)

5. UWAGA zmniejszenie obrazu nie robi nic złego z grą. Wszystko jest ok ale mniejszy obraz = mniejsze lagi.

Ja osobiście ekran nam tylko trochę zmniejszony i śmigam na 14-18 fps mi to wystarczy. A jak na maxa to mam nawet 38 xD

TAKIE TAM MOJE OPINIE

To jest po prostu zmniejszenie okienka gry, to rzeczywiście pomaga na słabszych sprzętach. Na Internet Explorer ta opcja jest w prawym rogu wyrażona w 100%, po ustawieniu na 75% jakość gry znacznie się polepsza ale za to wszystko jest mniejsze. Im mniej, tym szybciej ale gorzej dla oczu ;P.

W przyspieszeniu gry bardzo pomaga zmniejszenie obciążenia karty graficznej poprzez zmniejszenie palety kolorów pulpitu z 32 / 24 na 16 bitów, oraz zmniejszenie detali takich jak wygładzanie czcionki, cienie pod menu i napisami. Zmieny niewiele widoczne, ale przyspieszają grę o dobre kilka FPS.

Przy zmniejszeniu obrazu można również skorzystać z systemowego programu LUPA oraz dodatkowo odznaczyć poniższe opcje (oznaczone zielonymi punktami) po kliknięciu przycisku SET (zielona ramka) i wyłączyć HUD (nacisnąć "H"smile.gif)

nie reklamujemy yt.

Opublikowano

Witam

Odnośnie wydajności mi wystarczyła by tylko blokada scrolla, który jest na wszystkich stronach - zna ktoś jakiś sposób?

Pozdrawiam

Witam możesz jaśniej , bo komp dla mnie to czarna magia. Co to ten scroll?

Opublikowano

Witam możesz jaśniej , bo komp dla mnie to czarna magia. Co to ten scroll?

U góry klawiatury tam jak są F1 , F2 itd. to kończy sie na F12 i tam dalej powinieneś mieć tak mały przycisk na ktorym napisane jest Albo Scroll Lock , albo ScrLk.

Może być także na dole tam gdzie ctrl itd. Zależy od układu klawiatury , ale standardowo chyba u góry jest.

Opublikowano

Witam.

Mi chodziło, że na każdej stronie jest scroller (pasek w którym przewijają się napisy) i właśnie on chyba powoduje duże obciążenie kompa.

Jeżeli chodzi o "Scroll Lock" - u mnie nie daje on żadnych efektów - w zasadzie nie wiem czy dziala bo jego kontrolka się nie zapala.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...