Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Symfonia C++ i nauka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż posiadam 2 tomy Symfonii C++ i nie mam pojęcia jak mam się uczyć ;P. Czy czytać to jak lekturkę jakąś, czy każdy z tematów przestudiowywać dopóki nie zapamiętam wszystkich rzeczy... ?. Ogólnie chciałbym się kształcić w C++, ale w kierunku tworzenia cheatów do gier...

Daj Like'a ;D

Opublikowano

Czytaj i jednocześnie sobie kompiluj przykłady, gdy są takowe. Analizuj je z pomocą komentarzy w nich zawartych. Potem próbuj napisać coś takiego bez pomocy książki. Ćwicz dopóki nie zapamiętasz. Jak Ci po np jednym dniu zapomnisz daną rzecz to przestudiuj ją jeszcze raz.

Weteran
Opublikowano

Czytaj wszystkie rozdziały po kolei, bo autor celowo ustawił je w taki sposób.

Po przeczytaniu rozdziału zrób jak najwięcej tych dołączonych ćwiczeń, jak czegoś nie będziesz potrafił, przeczytaj odpowiedni paragraf jeszcze raz, tak żeby nie robić zaległości.

A i autor sugeruje żeby przeczytać tą książkę więcej niż jeden raz.

Opublikowano

Jakby Ci brakowało zadań, to tutaj znajdziesz ich mnóstwo.

http://main.edu.pl/p...age=cpp&c=70000

A potem teoria grafów i zadanka z olimpiad ;]

Nie ma sensu czytać aż się zapamięta (czyli wkuwać).

Wyznacz sobie jakiś praktyczny cel ( zrobienie danego zadanka / ćwiczenia również traktujemy jako praktyczny cel ) i wykonaj go.

Jeśli istnieje jakaś lektura o C++, którą jest sens przeczytać całą dla samego czytania, to jest C++ FAQ:

http://www.parashift.com/c++-faq-lite/ (również w języku polskim, jednak polecam w angielskim)

Bardzo lekko, z polotem i miejscami humorystycznie napisana lekturka.

Ta sygnatura jest pusta.

Opublikowano

Sam czytam symfonie i po sobie widzę, że jak masz tam gotowe kody to kopiuj je, kompiluj i analizuj ;)

Ćwiczenia też oczywiście rób jako sprawdzenie tego co przeczytałeś i co z tego przeczytania się dowiedziałeś. W razie problemów przeczytaj od nowa i wszystko będzie dobrze ;)

s

Opublikowano

Ja muszę mieć chęć i nie kuć na siłę. Np. mam przykładowy kod i go przerabiam jak czegoś nie rozumiem jakiegoś składnika/funkcji patrze w książce lub google co to oznacza i się bawie :D.

1390144171-U592769.png

3x ExModerator Minecraft | ExModerator Battlefield | ExMentor | 2x Ex MPC Media Team | Gold Member | MPC Coders Team | ExMPC Modder | Combat Arms Private

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...