Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PYTANIE]Procesor do 250zł

Kejk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chce zakupić procesor AMD tak do max 250zł. Procesor ma głównie służyć do internetu i mniej wymagających gier. Mój obecny sprzęt:

Procesor: Amd Sempron 3400+ 1.8 Ghz

Karta Graficzna: GeForce Nvidia 7025

Płyta Główna: Gigabyte M68M-S2P

Pamięć RAM: 1.5 Gb DDR2

Zasilacz: Tracker 400W

Z góry dziękuję ;)

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

ale masz problem

- strona producenta płyty

- procesory obsługiwane www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=3270

- i szukasz w sklepie tego na który cie stać

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

@robem

Właśnie jest problem bo bez znajomości informatyki choć widzisz dane o procesorze to nie dowiesz się czy on jest wydajny . Jak tylko patrzymy na liczbę rdzeni i GHZ;)

@Topic

Kwota chyba nie jest sztywna http://www.arest.pl/produkt/19113/AMD-ATHLON-II-X3-440-BOX-3-0-GHz-AM3/wlasciwosci Warto te 10 zł dołożyć bo za tą cenę chyba nic lepszego nie wymyślimy

notoacta250.png

Opublikowano

do czego ta wydajność ma być, skoro napisał wyraźnie internet i słabe gierki, chyba 4 czy 6 rdzeniowy mu raczej nie potrzebny

@UP procek nawet niezły, ciekawe czy udało by sie na tej płycie odblokować czwarty rdzeń w procesorze

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

@up Wiem , że do internetu ale jak chce już kupić za tą kwotę to niech będzie miał lepszy :). Rdzeń da się odblokować ale w tedy straci gwarancję...

notoacta250.png

Opublikowano

no nie koniecznie, chodzi mi o możliwość uaktywnienia z biosu. już spotkałem się z tym że cześć tylko płyt Gigabyte ma dodatkowe opcje przez które da się uaktywnić dodatkowy rdzeń czyli wejście do biosu poprzez CTRL + F1

zresztą to opcja która zależna jest tylko od rewizji płyty i wersji biosu, a wydajności w kompie i tak nie poprawia za dużo poza zwiększeniem poboru mocy

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Aby odblokować 4 rdzeń trzeba mieć płytę z SB710 lub SB750 z funkcją ACC, nie wszystkie sztuki są podatne na odblokowanie.

Szczegółowa lista procesorów, które mogą pracować jako czterordzeniowe:

0851 FPMW (w przypadku modelu 710)

0904 CPMW, 0904 EPMW i 0904 BPMW (w przypadku modelu 720 BE)

Te płyty mają ACC

AsRock A780GXH/128M

ASRock A790GXH/128M

AsRock AOD790GX/128M

Biostar TA790GX 128M

Gigabyte GA-MA770-UD3 rev 2.0

Gigabyte GA-MA770T-UD3P

Gigabyte GA-MA790X-UD4

Gigabyte GA-MA790XT-UD4P

MSI 790GX-G65

notoacta250.png

Opublikowano

No ten AMD Athlon II X440 całkiem niezły.

( ͡° ͜ʖ ͡°)

Opublikowano

@up czytałeś cały temat ? . napisałem listę płyt głównych na których można odblokować 4 rdzeń bez utracenia gwarancji .

chyba, że autor chce odblokować 4 rdzeń z utratą gwarancji to mogę podać sposób:)

notoacta250.png

Opublikowano

@up . Na razie niech nie kupuje zasilacza . Jeśli będą jakieś problemy z spadkami napięcia na płycie głównej / resetami . To w tedy niech kupi. Moim zdaniem jego zasilacz przy tej konfiguracji komputera powinien wytrzymać choć jest z rodziny tych które dostajemy gdy kupuje się komputer w biedronce :).

notoacta250.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...