Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pomoc]System ruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

"Dziś dam wam do zrobienia proste zadanie z matematyki. Tak najłatwiej przedstawię problem"

Pan oszczędny znajdował się w wiosce Nibylandi. Położenie jej na mapie to :

x - 342

y - 564

Chciał dotrzeć do wioski numer 2 ,której współrzędne były takie :

x - 360

y - 600

Zauważył ,że jeden Y jest równy jednemu X .

A że chciał oszczędzić jak najwięcej czasu przeszedł jak największą ilość drogi na ukos. Ile pól przeszedł na Ukos ?

Czy ktoś może pomóc ? Bo chodzi o to głównie żeby w mojej grze czas ruchu wojsk był jak najkrótszy więc muszę znać jakiś... hm.. wzór pozwalający mi to liczyć. Pomoże ktoś ? ;) Dam Like ;p

Specjalista
Opublikowano

Omg, czego was w tych szkołach uczą....

Dołanczając do Pitagorasa to za pomocą jego twierdzenia jesteśmy wstanie obliczyć długość 3 boku w trojkącie prostokątny.

A zresztą poczytajcie o tym w ksiązkach :).

a z tym zadaniem pomogę CI jutro, ja tylko wróce ze szkoł, bo zarz lecą spać.

Opublikowano

Może coś takiego ?

Jeśli masz współrzędne np. A (342,564), B (360,600) to myślę, że może być tak:

(360-342)*(360-342) + (600-564)*(600-564) = x * x

Potem liczysz:

x(kwadrat) = 1620

x = 40,24922359499621453565126037163 ( dalej się nie mieści na kalkulatorze :D:D )

Wtedy robisz sobie zaokrąglenie (int) i akurat tutaj droga do przebycia będzie 40 :P

ps. To jest właśnie pitagoras ;p

ps2. O ile wiem, to czegoś takiego się nie da zrobić:

A że chciał oszczędzić jak najwięcej czasu przeszedł jak największą ilość drogi na ukos. Ile pól przeszedł na Ukos

?

Tzn. można to zrobić funkcją, ale żaden wzór nie jest w stanie to określić :P Moim zdaniem jak zrobisz tak jak podałem to już nie będziesz musiał nic tworzyć typu odejmowanie itp. bo jeśli np. było by coś takiego:

|.x.|...|

|...|.y.| , | odpowiada 1 kratce to będzie 2*2 + 2*2 = x*x, 8=x*x, co nam daje, że 2 kratki na ukos to ~ 2,8cm, a nie tak jak normalnie 2cm ( mówię o szczególnym przypadku, gdzie kreska między wioskami jest linią prostą, przecinającą kont 90' równo na połowę )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...