Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Hard Mode czyli po zabiciu Wall Of Flesh

Splinter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, postanowiłem napisać ten poradnik aby opisać troche nowego Bossa Wall Of Flesh, co zrobic aby go przywolac oraz co sie dzieje po jego zabiciu.

Wall Of Flesh to boss dodany w wersji 1.1 , mniej więcej wygląda tak (ss nie mój)

Ten Boss : Posiada 8000 HP i 12 Defa oraz zadaje obrażenia:

Z Pnączy : około 12~ 18 z MS (Moltenowym Setem)

Bezpośrednio: 50~ 65

Z Laseru : 13~ 19

Jego ataki opierają sie najcześciej na atakowaniu nas swoimi pnączami, oraz laserami.

Przywołuje także robale Leechery które atakują nas z ziemi, mają 60hp.

Wall_of_flesh.JPG

Przed przywołaniem polecam zrobić bardzo długą platforme która obejmuje dosyć duży kawałek piekła lub przykryć źródła lawy jakimś materiałem np: Kamieniem, Dirtem itp.

Aby przywołać Wall Of Flesh należy:

-> Mieć Żywego NPC Guide, ponieważ do przywołania musi być Żywy inaczej przywołanie nie wypali

-> Być w piekle i wrzucić Lalke Voodoo (Guida) do lawy

Po wrzuceniu Lalki do lawy , dostaniemy buffa który mówi nam że nie ma ucieczki z piekła,aczkolwiek nie próbowałem jeszcze uciekać.

Rozlega się także charakterystyczny dźwięk przywołania bossa.

Nie polecam walczyć z tym bossem wręcz ponieważ praktycznie nie mamy wtedy szans

Aby z nim mieć jakiekolwiek szanse nasza postać musi:

-> Obowiązkowo posiadać 400 hp

-> Mikstury do leczenia 100 lub 150hp

-> Minisharka i przynajmniej 2000 naboi ( każdy nabój odbiera mu około 6~9 hp)

PS: Możemy także zamiast minisharka mieć Moltenowy łuk z ognistymi strzałami ( nie hellfire) oraz użyć potke Archery na troche szybsze atakowanie i wieksze obrażenia.

-> Buty Hermesa, ponieważ gdy ten boss im mniej hp posiada tym częściej atakuje, oraz szybciej się porusza ,a gdy znajdziemy się " w nim " odbierze nam około 60hp i odrzuci na mały obszar abyśmy jeszcze mieli szanse uciec.

-> Jeśli posiadasz to bardzo pomocna będzie księga zakleć z czarem Death Scythe lub inna księga z czarem ofensywnym (im wiecej many tym lepiej)

-> Star Cannon z przynajmniej 50 gwiazdkami ( stracimy mniej pociskow minisharka, ale można wygrać bez tej broni, w każdym razie mi sie udaje za każdym razem bez star cannona :D )

-> Opcjonalnie mikstura grawitacji

Po usłyszeniu dzwięku przywołania bossa najlepiej odrazu zacząć strzelać z minisharka i gdy widać laser robić uniki oraz uciekać w przeciwną stronę, należy także strzelać z czarów, jeśli ktoś nie ma many to będzie mieć dosyć duży problem z tym bossem. Jeśli atakujemy pnącza ( posiadają 150hp) przy 30 HP zaczną się odrywać od bossa i lecieć w naszym kierunku. Jeśli wypadną z nich serduszka troche z dala od nas nie wracamy po nie, tylko biegniemy dalej, i najlepiej też próbować często robić uniki, jeśli jesteśmy ciekawi stanu hp bossa możemy sie na chwile zatrzymac ciagle strzelając i sprawdzić, ile jeszcze zostało mu hp.

Gdy zabijemy bossa tworzy sie mały pokoik w którym są wszystkie itemy które z niego poleciały , a oto spis itemków które z niego wypadają :

=> 6-10 Golda [szansa 100%]

=> Pwnhammer [szansa 100%] Posiada 80% siły młotu, pozwala niszczyć demon altary, ale jedynie na świecie na którym został pokonany Wall Of Flesh)

=> Breaker Blade [szansa około 17%] Jest to dosyć słaba broń , moltenowy miecz jest lepszy

=> Clockwork Assault Rifle [ Szansa około 17%] Jest to lepsza wersja minisharka, posiada 19 dmg , oraz strzela potrójnie ( marnuje 1 kulke na 3 pociski) a prędkość ataku posiada Very Fast czyli jest to dosyć dobra broń. Bardzo dobra na późniejsze potwory.

=> Laser Rifle ( Szansa około 17% ) Jest to odpowiednik Space Guna, do strzału potrzebuje many, odbiera 29 HP na strzał, wysysa 8 many za strzał i prędkość ataku posiada Very Fast.

=> Warrior, Sorcerer Lub Range Emblem (SZansa około 17%) są to talizmany które założone zwiększają 15% Obrażeń danego ataku, np Warrior daje 15% melee attack itd. Założenie 2 takich samych talizmanów nie kumuluje bonusu.

Po zabiciu Wall Of Flesh , Poziom trudności świata zamienia sie na Hard Mode:

- Na powierzchni powstaje nowy biom "Hallow" jest to tęczowy biom w którym występują za dnia takie potwory jak: Pixie, I Unicorny ( Jednorożce)

W nocy natomiast pojawiają się: Gastropody, Wraithy oraz Possessed(?) Armor.

Na mapie pojawiają się nowe potwory takie jak : Werewolfy, Wyverny , World Feedery, Corruptory, Heavy Skeletony i wiele więcej.

- Po zniszczeniu Demon Altar na świecie pojawia się nowa ruda, po zniszczeniu 3 , pojawiają sie Cobalt, Mythril i Adamanite, po zniszczeniu 4 cykl powtarza sie, czyli dodatkowo pojawia sie Cobalt.

- NPC Sprzedają nowe itemy np: Merchant sprzedaje Disco Ball, Driada sprzedaje Hallowed Seed, a nasz pan z brońmi Arms Dealer sprzedaje Broń Shotgun.

Myśle że to wystarczy dla początkujących :)

Jeśli trzeba będzie spróbuje wstawić filmik na YT jak zabić tego bossa, i udowodnie że można tego dokonać samemu

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

Opublikowano

Całkiem nie zły Tutek :) .

Robię oczywiście tak jak powiedziałeś, ale jeszcze blokuje pola lawy Stone blockami, ponieważ jak niechcący wciśniemy strzałkę w dół a pod nami bedzię lawa, to nie ma ucieczki.

1325845644-U48159.gifd

Dzięki !

Teraz jest fajniejsza ta sygnatura!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo ciekawy TuTek. :) I co najważniejsze przydatny. :) Dzięki leci lajk. :)

@up

Możesz używać Crystal Bullet, Meteor Shot a najlepiej Megashark. :)

xKaMaSx

exMod

Memory

Opublikowano

Tutek ladny , wszystko "ogarniete" .. Mam tylko kilka pytan czy tego bossa mozna bic na kazdym poziomie ? I czy mozna go bic kilka razy ? Dedniemy mozemy wrocic i jeszcze raz?

Sory bez polskich znakow ale niu komputer i nie moge ich pisac -.-

Opublikowano

@Robcio4545 Clockwork używa bulletów, tych samych co minishark lub phoenix blaster

@ Daget, jeśli zginiemy podczas zabijania WoFa , znika jak każdy boss i możemy go przywołać ponownie jeśli Guide jest zrespiony, i tak samo można go ubijać dowoli, ile sie chce, ja tak itemki zdobywałem, tylko zawsze przed przywołaniem zobacz czy jest zrespiony Guide, bo bez niego nie wypali

A z tym to czy na każdym poziomie to niezrozumiałem, więc postaram sie zrozumieć. tego bossa można atakować jedynie w piekle, gdy użyjemy magic mirror podczas jego atakowania , zgon.

I Gdy dedniemy możemy iść jeszcze raz walczyć,

Kochanie wróciłem :yay: 
Nie no, żartuje.

Chociaż...

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Aby z nim mieć jakiekolwiek szanse nasza postać musi:

=> Breaker Blade [szansa około 17%] Jest to dosyć słaba broń , moltenowy miecz jest lepszy-> Obowiązkowo posiadać 400 hp

-> Mikstury do leczenia 100 lub 150hp

PS: Możemy także zamiast minisharka mieć Moltenowy łuk z ognistymi strzałami ( nie hellfire) oraz użyć potke Archery na troche szybsze atakowanie i wieksze obrażenia.

-> Buty Hermesa, ponieważ gdy ten boss im mniej hp posiada tym częściej atakuje, oraz szybciej się porusza ,a gdy znajdziemy się " w nim " odbierze nam około 60hp i odrzuci na mały obszar abyśmy jeszcze mieli szanse uciec.

-> Jeśli posiadasz to bardzo pomocna będzie księga zakleć z czarem Death Scythe lub inna księga z czarem ofensywnym (im wiecej many tym lepiej)

-> Star Cannon z przynajmniej 50 gwiazdkami ( stracimy mniej pociskow minisharka, ale można wygrać bez tej broni, w każdym razie mi sie udaje za każdym razem bez star cannona )

Nie, nie, nie i jeszcze raz NIE!

-> Obowiązkowo posiadać 400 hp

Wystarczy około 200HP

Minishark to tutaj gówienko. Wystarczy 300 pocisków i Phoenix Blaster (Większe DMG, nie jest dużo wolniejszy)

-> Star Cannon z przynajmniej 50 gwiazdkami

Star Cannon nie jest potrzebny, ale to akurat ująłeś w nawiasie.

Wystarczy platforma na 1500 ft.

=> Breaker Blade [szansa około 17%] Jest to dosyć słaba broń , moltenowy miecz jest lepszy

Breaker Blade jest o wiele lepszy od miecza z Hellstone.

Narazie nie chce mi się więcej czepiać :D Jednakże lajk za tutka.

1352970251-U713459.png

By Maxiu
"Because limits, like fears, are often just an illusion"

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Fajny tutek tylko mam pytanie gdyż kiedyś go ubiłem i w samym środku mojej posesji powstało corupszyn (nie wiem jak to się dokładnie pisze :P). Jest rada aby tego uniknąć? Może tam gdzie go zabijemy to powstaje?

tumblr_o1840uKrwV1tv0tovo2_r1_400.gif

Opublikowano

@UP Powstaje w losowym miejscu. Jeśli nie chcesz tej korupcji, po pierwsze postaw słoneczniki aby zablokowały rozprzestrzenianie się jej, a następnie użyj Purification Powder od Dryad aby ją usunąć/zmniejszyć. Problemem mogą być moby Corruptor, które spawnują się po zabiciu Wall of Flesh. Zawsze warto mieć przy sobie stack Purification Powder, jeśli nie chcesz korupcji na swojej mapie.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak zniszczyć Demon Altar?

Musisz pokonać Wall of Flesh. Za każdym razem wypada z niego młotek "Pwnhammer" zdolny zniszczyć Demon Altar. Próba zniszczenia go słabszym młotkiem spowoduje zabranie nam sporej ilości HP ;]
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

a jak doprowadzić guide do piekła?

Nie masz wrzucić Guida do lawy, tylko jego lalkę - taki item xD

Wypada ona z Demonów Voodoo (100% szansy), ale one są rzadsze niż zwykłe demony.

• 5 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Uważam że bossa łatwo zabić lecz wystarczy tylko zamurować dziury w piekle:)

//Upomniany. PW wysłane.

//xKaMaSx

TROSZKE DZIWNE;dd

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...