Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Własna Gra MMORPG

McGotyk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich:) Chciałbym zapytać się doświadczonych programistów czy mogliby mi pomóc jak można zrobić własną grę w takim stylu?

Jakich języków i czego powinienem się uczyć by zrobić taką grę?:) Proszę o pomoc.

MrGotyk.png
Opublikowano

Ja wiem że to jest trudne ale zacznę się uczyć od młodego i w wieku 16 czy 17 lat razem z kolegami postaramy się zrobić coś takiego:)

MrGotyk.png
Opublikowano

Moje pytanie polegało na tym że pytam się żeby mi podać jakie są potrzebne języki do stworzenia takiej gry.

MrGotyk.png
Opublikowano

Trzeba się nauczyć głównie C++ i grafiki 3d np. w blenderze (to nie jest takie łatwe jak się może wydawać) Przydałaby się znajomość języka angielskiego. I wiele wiele innych rzeczy.

@

Ucz się informatyki, programista i grafik i będziesz wiedział.

"Ten, który pokona samego siebie jest najpotężniejszym z wojowników."

Opublikowano

Samemu zajmie Ci to jakieś 10-15 lat. Chyba sobie nie zdajesz sprawy jakie zadałeś pytanie. Chcesz z jakimiś ziomkami zrobić grę nad którymi normalnie pracują zorganizowane firmy gdzie jest min. 20 stanowisk, od rysowników, webmasterzy, graficy 2d/3d, programistów ę-ą... nie chce mi się tego wszystkiego wymieniać, ale na dzień dzisiejszy proponuję przestać fantazjować i ogarnąć się. I nie zrażaj się, ale nikt poważny kto naprawdę myśli o stworzeniu gry nie pyta o to gości na forum.

Opublikowano

Do takiej gry potrzebna jest cała ekipa. Webmasterzy, graficy, doświadczeni programiści znający praktycznie wszystkie języki. :)

Opublikowano

Tak jak koledzy wyżej, do takich gier 3d potrzebujesz bardzo dużo programistów i grafików.

Jeżeli chodzi o jakiś mały projekt gry 2d, to możesz już próbować sam.

Akurat gry w 2d są 90-procentowo łatwiejsze do zrealizowania.

Gra typu tibia, została stworzona przez trzech studentów.

1325541807-U460344.png

|Member|Pro User|

Opublikowano
Gra typu tibia, została stworzona przez trzech studentów.

Tak, ale taki stan:

tibiavbechosh2.jpg

W porównaniu do dzisiaj to Tibię tworzy też już spora ekipa.

programiści znający praktycznie wszystkie języki.

Bzdury gadasz. Wystarczy jeden język, a dokładnie C++

Tu jest link do najlepszego mega-poradnika, "Od zera do gier kodera"

- http://warsztat.gd/tutorials.php?x=category&id=18

Oczywiście możemy stworzyć sami grę 3D, przy czym zajmie nam to dużo czasu, musimy być bardzo doświadczeni jeżeli chodzi o kodowanie, no i nauczyć się modelować oraz nakładać tekstury i montować dobrą scenę oświetleniową. Gra nie będzie piękna, ale są ludzie, którzy dotrwali do czegoś sensownego. Jednak do gier typu ROSE im daleko.

Weteran
Opublikowano

Naucz się c++(tut od 0 do gier kodera tu nie wystarczy) następnie jakąś łatwą bibliotekę 2d żeby potem nie mieć problemów z 3d np. allegro.

Potem naucz się podstaw Opengl, znajdź jakiś ciekawy silnik graficzny np. Unity lub irrlicht, w tym silniku będziesz mógł tworzyć własne, niekomercyjne, badziewne gry. Oczywiście do tego jest potrzebny język angielski w stopniu średnio-porozumiewalnym, czyli gdzieś tak czwórkę/trójkę musisz mieć w gimnazjum z anglika.

Nie będę podawać linków z tutami czy książkami, bo bez umiejętności obsługiwania google twoja nauka programowania właśnie skończyła się w tym miejscu.

Opublikowano
Naucz się c++(tut od 0 do gier kodera tu nie wystarczy)

Najpierw zapoznaj się z poradnikiem zanim zaczniesz pisać takie bzdury. Można bez problemu rozpocząć naukę właśnie w tym miejscu.

Weteran
Opublikowano

._.

Że ja napisałem że przed tym trzeba się jeszcze czegoś uczyc?

Zasugerowałem że sam tut nie wystarczy, potrzebne są jeszcze praktyki, umiejętność czytania dokumentacji itp. itd.

No, chyba że sądzisz inaczej?

Opublikowano

Mam 7 kolegów którzy by mi chcieli pomóc. 3 już mniej więcej zna te języki. Dostałem już dość odpowiedzi temat do zamknięcia:)

MrGotyk.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...