Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Wgrywanie pluginów do Bukkit'a ;)

karolllek7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej!

To mój pierwszy tutorial, więc liczę na krytykę, żeby następny napisać bez popełnienia tego samego błędu.

Opiszę w nim instalacje pluginów do serwera na Bukkic'ie :)

1.Pobieranie interesującego nas pluginu

1.1.Wchodzimy na stronę http://plugins.bukkit.org.

foyl.jpg

1.2.Po lewej stronie mamy kategorie, dzięki którym możemy wybrać typ interesujących nas pluginów. Zaś na górze możemy wyszukać plugin, jeśli znamy jego nazwę...

cwog.jpg

ldfd.jpg

1.3.Szukamy interesującego nas pluginu... Ja pokaże to na przykładzie WorldEdit...

1.3.1.Wybieramy kategorie pluginu w moim przypadku będzie to World Editing Tools

1.3.2.Załóżmy, że znam tylko część nazwy, więc w wyszukiwarce wpisuje World i klikam Search.

1.3.3.Wyskoczyło nam kilka wyników, wybieramy najbardziej pasujący do pluginu, którego szukamy... Najczęściej w nazwach jest krótki opis...

esxk.jpg

1.3.3.1.Szukamy słów kluczowych w krótkim opisie w nazwie w moim przypadku będzie to World Editing.

kqhg.jpg

1.3.3.2.Klikamy na nasz plugin

1.4.Szukamy na stronie pluginu linku do downloadu...

ocas.jpg

1.4.1.Ewentualnie ściągamy opcjonalne pliki

rmoo.jpg

2.Instalujemy interesujący nas plugin

2.1.Otwieramy ściągniętą paczkę.

2.2.Plik z rozszerzeniem .jar przenosimy/uploadujemy do katalogu plugins w folderze naszego serwera.

ostp.jpg

2.3.Na koniec wpisujemy komendę reload w konsoli naszego serwera.

exrn.jpg

Jeśli tutorial się spodobał już niedługo napiszę jak ściągać pluginy z nowej platformy Bukkit'a ;)

Opublikowano

Mogę pierwszy skrytykować? :D Szczerze? To w żyiu nie wpadłbym na napisanie poradnika do rzeczy tak oczywistej :D A msz to lubie :D

Kiedy patrzę na niektóre osoby na tym forum zaczynam być za podpisaniem ACTA.

Opublikowano

jak już to dwie ale mi to się wgl. nie przyda... ps dwie osoby to nie jest wiele...

1384891713-U294848.png

Robię strony WWW, fora i inne! Jak chcesz coś tego typu pisz na skype lub na pw (skype: bazyli1235)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...