Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Polski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Chcę poprawić kartkówkę z pola, na której są takie oto pytania:

1.Wymień, na czym polegała reforma teatru wg W.Szekspira(3reformy)

2.Katharsis to............Polegało na.........

3.Nazwij elementy składające się na budowę utworu dramatycznego wraz z przykładem z "Romea i Julii"(5)

4.Nazwij rodzaj zdań złożonych podrzędnie i współrzędnie. Przy każdym narysuj wykres.

a) Ponieważ wybiła piąta,przygotowałem kolację.

B) Wybiła piąta i przygotowałem kolację.

c) Wybiła piąta, więc przygotowałem kolację.

d) Mimo że wybiła piąta, przygotowałem kolację.

Bardzo proszę o pomoc;d Bd duuuużo "lajków"

Opublikowano

3 gimnazjum <3

1. Szekspir złamał zasadę trzech jedności, miejsce akcji i czas się zmieniały, a postaci były dynamiczne. Mogły się rozwijać, a dobry bohater, nagle potrafił się okazać złym. Humor pojawiał się zarówno w komediach jak i tragediach (złamanie zasady decorum). Wprowadził na scenę więcej niż 3 aktorów, dodanie scen batalistycznych (ukazywanie walk)

2. Katharsis to wzbudzenie współczucia, litości i trwogi u odbiorców (w literaturze czytelników). Chodzi o to, że katharsis, to pojęcie względne, dąży ono do rozwiązywania tajemnic przebiegu życia, u mocy doświadczenia i mądrości.

3.(czekaj... sięgnę po zeszyt z 3kl, bo tego nie pamiętam.... dobra... sięgam do obecnego... bo z 3 nic nie mam, może być na przykładzie Króla Edypa? Dość porównywalne książki i ich budowa)

- konflikt tragiczny (spór pomiędzy tymi dwoma rodzinami)

- tragizm bohaterów (Romeo umarł razem z Julią, wzloty i upadki dążące do śmierci)

- katharsis - oczyszczenie

- o ile pamiętam chór też występował (jeżeli nie to wykreśl)

- sceny humorystyczne / anty zasadzie decorum, ponieważ to tragedia

- 2 hekatorfy (to, tak na przyszłość, hekatorfa - ofiara, tudzież Romeo i Julia)

- akcja dzieje się w kilku miejscach, jest dość rozwinięta (oczywiście złamanie zasady teatru greckiego - pierwotnego)

- złamanie zasady 3 jedności

4. Wykresy... patrz w google jak się je rysuje, ja mogę tak ogólnikowo doradzić. Twoje zdania, nie oszukując cię, są banalne. Jeżeli teraz tego nie pojmiesz, to w przyszłości lecisz na pałach.

Rysujesz je na zasadzie kresek i dzielisz na części zdania (zwykle oddziela je przecinek - w współrzędnych łącznych przykładowo ich nie ma, chyba, że się spójnik powtarza)

a) zdanie podrzędnie złożone okolicznikowe przyczyny

Wytłumaczę ci to tak, na tym przykładzie twoim:

Przygotowałem kolację (DLACZEGO?), ponieważ wybiła piąta. Widzisz o co chodzi? Wypowiedzenie, które ma być na górze wykresu, ma być stwierdzeniem dla tego drugiego, z kolei to drugie odpowiedzią do pierwszego.

Wykres zatem będzie wyglądać tak:

2

-----

.

. (dlaczego?)

1

----------

Myślę, że już sobie z nimi poradzisz :)

B) zdanie współrzędnie złożone łączne (spójnik i)

Wykres będzie na równi, ponieważ żadne z nich nie jest odpowiedzią, ani stwierdzeniem, proste? No pewnie!

1 2

---- ..... -----

c) zdanie współrzędnie złożone wynikowe (więc)

Wszystkie współrzędne są na równi, zatem:

----->....>------

Strzałki oznaczają, co wynika z czego, czyt. kiedy spójnik rozpoczyna drugie zdanie, to ono jest tym wynikającym.

d) zdanie podrzędnie złożone okolicznikowe przyzwolenia

To samo co w a) tylko tym razem masz "mimo, że"

Wykres będzie sporządzony na tej samej zasadzie.

2

-----

.

. (mimo co?)

1

----------

Pamiętaj o tym, że w podrzędnych zdaniach, zawsze musisz dopisać pytanko na wykresie, inaczej stracisz pkt na sprawdzanie/kartkówce.

Lepiej ci tego wszystkiego nie wytłumaczę, praktycznie z pamięci to napisałam.

Lekka lekturka dotycząca zdań:

http://www.pl.wikipedia.org/wiki/Zdanie_podrzędnie_złożone
http://www.sciaga.pl/tekst/82405-83-zdanie_wspolrzednie_zlozone_i_zdanie_podrzednie_zlozone

tlofbnowe2.jpg

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...