Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Czy RAM na pewno zepsuty?

qps666

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od kilku dni zaczęły mi wyskakiwać BSODy o różnych kodach. Myślałem że to przez sterowniki karty graficznej, ale nic z tego bo po zainstalowaniu poprzednich problem się nie rozwiązał.

Zacząłem podejrzewać RAM. Używam (przynajmniej do dziś) 2x2048. Wpakowałem do kompa stare 4x512 i działało. Po tym z powrotem 1 kość 2048. Działało. Zamieniłem tą 2048 z tą drugą 2048. Komputer po włączeniu wywala errory z wszystkich programów z autostartu i po tym BSOD. Czy ta kość na pewno jest zepsuta?

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

niekoniecznie, po prostu może nie działać

nie wiadomo nawet co masz i na czym to wszystko działa :/

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Jedna kość w 1 slocie nie działa, druga i te stare działają.

Chcę się dowiedzieć tylko, czy odsyłać na gwarancję, czy może jest magiczny program do naprawiania czegoś takiego. Nie potrzebuję tej kości tak bardzo, póki co wytrzymam na tej jednej.

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

Najlepiej jakbys sprawdzil kosci (ktore odpalaja sie w komputerze) testerem pamieci, pod F8 podczas uruchamiania windows 7/vista jest Windows Memory Diagnostic. Tym mozesz sprawdzic pamiec - jak beda bledy to wina okreslonej kosci. Najlepiej zebys sprawdzal pojedynczo.

Mozliwosci naprawy nie ma, jak na gwarancji to odsylaj jak najszybciej.

Opublikowano

Jakby Ram był zepsuty to nawet by ( o ile się nie myle ) nie odpaliło.

1367303118-U250803.png

Wszystko trzeba od nowa...

Opublikowano

wszystko zależy od rodzaju uszkodzenia pamięci , czasem ruszy normalnie do puki zimna pamięć, a czasem praktycznie wcale do puki się nie nagrzeje

bios pomija małe usterki pamięci i te które nie sprawdza, reszta to już tylko widoczna posd systemem, najczęściej w czasie pakowania archiwów to widać bo błędy CRC wyskakują co chwile przy dużych archiwach , no i BSOD częste

dobrze by było sprawdzić gdzie indziej pamięci w innej płycie, niekoniecznie ona musi być uszkodzona może też i płyta albo niewłaściwe ustawienia w biosie, dlatego jak sie nie wie jak ustawić lepiej dac na auto

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Proponuje kosci "przeleciec" Memtestem, jezeli masz te kosci na gwarancji to odsylaj najszybciej jak mozesz nic na tym nie stracisz, a tylko zyskasz. :]

Opublikowano

@UP

Tracę na wysyłce :|

Przeleciałem obie kości (pojedyńczo) Memtestem, to wyniki:

Działająca:

p0812112218.jpg

Niedziałająca:

p0812112327.jpg

Tutaj filmik z odpalania kompa na niedziałającej kości (po pierwszym BSOD jest stop-klatka):

I teraz ciekawostka. Po zrobieniu memtesta na niedziałającej kości, komputer działa. Chodzi mi o to, że ta kość tak jak by się naprawiła. Jakim cudem? D:

wszystko zależy od rodzaju uszkodzenia pamięci , czasem ruszy normalnie do puki zimna pamięć, a czasem praktycznie wcale do puki się nie nagrzeje

Wygląda na to, że u mnie jest na odwrót. Po nagrzaniu kość zaczęła działać. Teraz zrobię jeszcze jednego memtesta, i rano jak wystygnie kolejnego.

#Edit

Przez noc zrobił się 9 razy i znalazło 5k błedów (5 razy mniej), teraz zrobiłem jeszcze raz i nic nie znalazło o.O Jakim cudem?

//Zakaz gifów-Dektored

Opublikowano

To teraz tylko twoj wybor - pamiec moze sie "naprawic" po takim meczeniu jej ale moze i za jaksc czas calkowicie pasc. Uszkodzenie moze nie wplywac na dzialanie systemu, ale predzej czy pozniej cos z ta pamiecia moze zaczac sie dziac. Sam nie mialem jeszcze przypadku zeby pamiec uszkodzona po takich "testach" sama sie naprawila i potem dzialala w 100%..

Opublikowano

Nie pierdol się.Miałem an starym "złomku" do testów takie problemy, wymieniłem ram i jest ok. Tak jak uup prędzej czy później ci tak jebnie ta pamieć

1318089609-U173186.png

By Heniek:>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...