Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

szczur jako zwierzaczek domowy

Eryk.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej

od pewnego czasu naszło mnie na szczura^^

i tutaj mam kilka pytań do właścicieli szczurów/mysz/szynszyli:

co taki szczurek je?

co ile trzeba mu czyścic klatke?

dużo potrzebuje miejsca?

czy brzydko śmierdzi? i czy zwierzak czy klatka?

ogólne opinie prosił bym.

oczywiście moim punktem zainteresowań jest szczur :)

Opublikowano

Szczur to szczur nie da sie o niego zadbać zbyt bardzo bo np jak go umyjesz nic przyjemnego

SZczur na zwierze domowe kiepski pomysł

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Jak byłem miałem świnkę morską bardzo przyjemne zwierzątko.Miała z 10-13 lat potem ją pies zamęczył :angry:

Jeść to Ona żarła wszystko.Taka śmieciarka co rzuciłeś zżarła :D

W sklepach masz gotowe takie mieszanki różne zboża itp

Szynszyla to prawie to samo co Świnka więc kup to lub to ;)

Opublikowano

Szczurek równo dobrze może jeść karmę dla gryzoni normalną, (np. taką jak dla chomika). Ja jak miałam szczurka to mu klatkę czyściłam tak co 4/7 dni (zależne jak bardzo się ubrudziła). Dobrze jak ma dużo miejsca, ponieważ lubią biegać. Śmierdzi jak o niego nie dbasz, to po prostu gryzoń, traktuj go jak inne zwierzaki.

Ja bym wolała kupić chomika/szynszylę/świnkę morską. Jak lubisz ostrą jazdę to myszoskoczki.

tlofbnowe2.jpg

Opublikowano

Ja polecilbym myszki. Są mniejsze od szczurów, ale slodsze ;]. Szczury są bardzo inteligentne. Możesz je nauczyć baardzo wiele rzeczy Szczur kosztuje od 8-15 zł.

Klatka nie musi być duża. Tylko taka gdzie mógłby sobie trochę pospacerować - np 40x40x30 cm. Dziś kupiłem myszkę. Trochę płochliwa i mała bo z ogonem 8 cm. Słodziutkie...

Utrzymanie szczura to błachostka. Raz na jakiś czas (około tygodnia) zmieniasz trociny lub siano. Karmienie kosztuje około 10 zł miesiąc.

Je karme dla gryzoni/myszy/szczurów - w zoologiku tego pełno. Nie będzie śmierdział jak będziesz zmieniał trociny etc. Możesz go raz na jakiś czas wykąpać.

Jak kupujesz w zoologiku musisz go oswoic, bo moze być płochliwa/y tak jak moja myszka. Stopniowo.. nie bierz go od razu na ręce.. możesz chwilkę lecz zostaw go w klatce niech się oswoi. Potem stopniowo. Nie kupuj tylko chomika. Bo on jak np. Chodzi po stole to idzie dalej niż stół sięga

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

Miałem szczura , ale mój pies go po 2 tygodniach , zamęczył xD , do tej pory nie wiem jak on otworzył klatkę ;P

inteligenty gryzoń ;p nie śmierdzi , myj go co 2-3 tyg , sianko/troty 1 tydz i będzie git; a karmić go możesz wszystkim;p

narutotagkopia.jpg

Miej wyjebane na wszystko i na wszystkich ! a tym bardziej na wyżej ustawionych mod*** którzy lizali d*psko żeby dostać posadę .

Opublikowano

zamęczył ? Ta jasne . Mój pies takiego gówna by nie tknął :)

Chyba cie pojebało kup sobie np chomika .

Wyjdź.

@Top. Szczury raczej nie śmierdzą , jak go wykąpiesz co jakiś czas to będzie dobrze.Je to co chomiki/myszy/świnki morskie itd. Klatkę mu czyść co tydzień oraz jak masz zamiar kupić klatkę to dużą i wysoką , bo one trochę mają jak będą dorosłe. Kup mu ten młyn czy jakoś tak to sobie pobiega.Do jedzenia jeszcze możesz mu chyba dawać te chrupki zbożowe dla dzieci , ale głowy nie dam więc lepiej się dopytaj.

Opublikowano

Ha ha ty mi możesz haha . Ja powiem ci jedno mój kumpel miał szczura spiepszył mu z klatki i kable od kompa przegryzł po czym death . To nie są zbyt mądre stworzenia . Radzę pomyśl nad czymś innym ;D

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Opublikowano

Szczur to szczur nie da sie o niego zadbać zbyt bardzo bo np jak go umyjesz nic przyjemnego

SZczur na zwierze domowe kiepski pomysł

Lepiej świnka morska ;)

ja mówiłem że chce szuczra...

Jak byłem miałem świnkę morską bardzo przyjemne zwierzątko.Miała z 10-13 lat potem ją pies zamęczył :angry:

Jeść to Ona żarła wszystko.Taka śmieciarka co rzuciłeś zżarła :D

W sklepach masz gotowe takie mieszanki różne zboża itp

Szynszyla to prawie to samo co Świnka więc kup to lub to ;)

mowilem ze chce szczura nie myszke... ja chce cos duzego;d i nie psa;d

Ha ha ty mi możesz haha . Ja powiem ci jedno mój kumpel miał szczura spiepszył mu z klatki i kable od kompa przegryzł po czym death . To nie są zbyt mądre stworzenia . Radzę pomyśl nad czymś innym ;D

ty nie jestes zbyt mądry... + raporcik za klniecie

Nie polecam . nie wiem kup sobie

świnkę morską

Chomika

myszkę ( nie do kompa )

Tyś widział na oczy szczura ? oO

Wybierz świnkę morską , rybki albo gekona .

ja mowilem ze mnie interesuje szczur nie szynszyl czy myszka

Opublikowano

A czy w dużym akwarium mogą być np 3,4,5 szczurów ? Czy sie nie pogryzą .. (TAK AKWARIUM .. bez woody..)

Więcej straci ten co to wszystko liczy...

Wigilia 24 Grudnia 2011 ROK SϒS™ Obchodzi 14 Wigilię w Swoim Życiu..

Życzę wszystkim wesołych,pogodnych świąt ,tym czasem ja kończę zabawę w forumowanie i idę

z D&G'em polować na łanie =)

Opublikowano

szczury wbrew pozorom to bardzo przyjacielskie stworzenia.

zamęczył ? Ta jasne . Mój pies takiego gówna by nie tknął :)

Wyp**rdalaj z forum...

Kup chomika .... takk. chomik popełni "sepuku" po jakims czasie. Zleci z biurka lub innego czegos i bedzie mozna z niego zrobic takie cos co robi FoodForLuis. (youtube)

Wlasnie chomiki to gowno. szczury są do tresury tak jak psy. Mozesz je wiele nauczyc

Twoj pies by nie tknął bo i tak jest szafą 2m x 2m, że nie może się poruszać..

... Kolejny neo's

@up.

i 2x@up. Mogą być. Mogą być to same samice lub 1x samiec i 2 x samica itd. zeby bylo jak najmniej samcow, bo może się to źle skończyć.

Samce będą rywalizować. Akwarium najlepiej jak największe. Ja np myszke mam (narazie zanim kase uzbieram) w 12cm x 40 cm x 30 cm. Nie jest to duże ale narazie wystarczy

32325.jpg

24854.png

27454.jpg

Opublikowano

kurde cos mnie natchnęło na szczurry xD

Więcej straci ten co to wszystko liczy...

Wigilia 24 Grudnia 2011 ROK SϒS™ Obchodzi 14 Wigilię w Swoim Życiu..

Życzę wszystkim wesołych,pogodnych świąt ,tym czasem ja kończę zabawę w forumowanie i idę

z D&G'em polować na łanie =)

Opublikowano

szynszyl za drogi bo jest od 95 do 150zl;/ myszy nie chce bo malutka i delikatna, a malego szczurka bym "wychował";]

Opublikowano

Powiem tyle jesteście chorzy z tymi swoimi szczurami i nie grozcie mi bo nie przeklinam nagminnie tylko jak widzę takie neo jak tutaj .

Siema, z tej strony Qucheer. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...