Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem]Pamięć RAM

luki1301

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Właśnie wrzuciłem do slota 256MB RAM Elixir 400MHz CL3 i komputer go nie wykrywa.

Gdy włożyłem tą kość to po bokach te zaciski były za małe i nie mogłem jej zakleszczyć, a kość którą aktualnie posiadam idealnie pasuje.

Proszę o sensowne wypowiedzi.

Opublikowano

Widocznie ta nowa kość ramu nie pasuje, a jak nie pasuje do kleszczy to komp ci tego nie wykrywa, tak samo miałem ja z 1na kością ramu, po prostu po szlem do sklepu z moja stara kością i pokazałem ja i facet z sklepu dal mi taka identyczna.

1370985415-U261426.png

ID PlayStation3 -> IdefisKiller

Opublikowano

Producent płyty głównej to ASUSTeK Computer Inc. , a nazwa to Asus P4S-X.

Moja pierwsza pamięć RAM ma takie specyfikacje (ta którą mam aktualnie włożoną):

[ DIMM1: Corsair VS512MB400 ] Właściwości modułu pamięci: Nazwa modułu Corsair VS512MB400 Numer seryjny 82DD3600h Rozmiar modułu 512 MB (2 ranks, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC3200 (200 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Taktowanie pamięci: @ 200 MHz 2.5-3-3-8 (CL-RCD-RP-RAS) Własności modułu pamięci: Early RAS# Precharge Nieobsługiwane Auto-Precharge Nieobsługiwane Precharge All Nieobsługiwane Write1/Read Burst Nieobsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nieobsługiwane

A drugą(tj. tą której komp nie czyta) mam włożoną jeszcze do slota, bo mi się nie chciało drugi raz kompa rozkręcać, ale pamiętam, że na niej pisało 256Mb DDR 400Mhz częst. taktowania CL3.

@Edit

Ok wyciągnąłem tą kość ze slota i pisze na niej M2U25664DS88B3G-5T

256MB DDR - 400MHz - CL3

G417.MMM0441702A.DNT4160593.XX.TW

Opublikowano

Kolego na tą płytę główną wrzucisz jedynie z mniejszym taktowaniem np:

256MB 266MHz CL=2

Opublikowano

nic nie stoi na przeszkodzi by działały pamięci, jedynie nie chcą z sobą współpracować

dziwi mnie tylko że nie dokładana jest identyczna tylko całkiem odmienna parametrami kostka pamięci i na dodatek taka mała a nie o tej samej wielkości

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...