Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[PROBLEM]Jak zmniejszyć użycie procesora

luzak373

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka.

Przy grze w minecrafta użycie procesora wynosi 70-80 ale jest to tylko na multi np. gdy stawiam Craftbooka to mi

go cofa tak jak bym go nie położył.I tutaj jest problem, czy da się zmniejszyć użycie procesora?

Tu na zdjeciu pokaże ile zużywa procesora:

56080797.png

4566511400.png

Opublikowano

Podaj pierw specyfikację twojego komputera to postaram Ci się podać odpowiedniego startego, który powinien zmniejszyć to użycie o jakieś może 60% :)

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

Opublikowano

@UP

GameBoosterem mi nic nie pomogało

@2UP

Nie wiem za bardzo o co chodzi ale chyba chodzi o to :

AMD Athlon 64 X2 Dual

Core Processor 5000+

2.61GHz, 2GB RAM

@EDIT

Jeszcze chciałem wspomnieć, że wcześniej nie miałem tego problemu.

4566511400.png

Opublikowano

Noto odpal serwer takim poleceniem, zakładając, że twój plik bukkita ma nazwę: CraftbukkitPL

@echo off
SET BINDIR=%~dp0
CD /D "%BINDIR%"
java -server -Xmn2000M -Xms3000M -Xmx4000M -XX:+UseConcMarkSweepGC -XX:+UseParNewGC -XX:ParallelGCThreads=1 -XX:+CMSParallelRemarkEnabled -XX:+DisableExplicitGC -XX:MaxGCPauseMillis=500 -XX:SurvivorRatio=8 -XX:TargetSurvivorRatio=90 -jar craftbukkitPL.jar

jeżeli ma inną po prostu na końcu tą nazwe zmień :)

963711463719651277415.png

|<|®Krzysztofa®|>|

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Problem zaczął występować również na multi (nie moim serwie). Klocki mi cofają i nie mogę położyć CraftBooka. Pomóżcie pliska :rolleyes:

4566511400.png

Opublikowano

Pomyślcie ludzie. Zwykłe programy praktycznie w ogóle nie zużywają procesora, a jedynie pamięć podręczną (czytaj RAM). Tak wysokie zużycie twojego procesora możesz zawdzięczać procesom do których jest potrzebna duża moc obliczeniowa. Inaczej mówiąc, twój serwer na silniku bukkit zżera tyle procesora, ponieważ cały czas coś musi obliczać. Tak więc są dwie rady:

1. Poszukaj pluginów które intensywnie działają, dzięki nim coś się ciągle dzieje - wstrzymaj je

2. Nie słuchaj osób wyżej bo piszą bzdury

EDIT: O! I tutaj mamy winowajce - CraftBook jest to naprawdę wymagający plugin. Jeżeli nie musisz to go nie używaj bo przez niego lagują się klocki, opóźnia się zużywanie itemów czy nawet zwierzaki "łapią klatki"

xxx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...