Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Stawianie serwera na vps (jaki system)?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć stawiam serwer mt2 na linuxie jaki system wybrać freebsd ? prawda czy co??

Po za tym jak wgrać serwer na vps ?? jakiś tut

Szybka odpowiedź

Opublikowano

tzn z tego cow iem najpopularniejsze jest FreeBSD;]

//game to elf. Odpal to na linuxie to będziesz dobry

jak to wgrac? zazwyczaj na dedykach/vps sa juz FreeBSD zainstalowane i skonfigurowane sieci. wgrywasz tylko przez fillezille server files i baze danych+ kilka udogodnien;]

//I mysql i apache php na strone...

jak nie jestes pewny poprobuj na virtualnych maszynach na wlasnym kompie. ale mowie odrazu mniej jest poradnikow na mpc o FreeBSD niz dawniej ale do 7.2 jest jeden fajny;] ja uzywam 8.2 jest nieco inna konfiguracja i instalacja dla tego tu mam maly problem ale ogolnie jak ktos zrozumie poradnik latwizna;]

http://www.mpcforum....-serwer-metin2/ tutaj masz chyba na 7.2 ak sie nie myle;]

Opublikowano

Mam taki problem ze wchodzę w putty łączę się na vps i chcę wgrać freebsd i nie mogę ;/ wpisuję tam ftp:........ i nic ;/

Opublikowano

jak sie polaczysz to nie powinienes miec problemow moim zdaniem moze byc problem z :

plikiem ktory chcesz wgrac

zla sciezka do wgrywania

moze musisz nadal kod 777 wgrywanemu plikowi? powiem ci ze ja dopiero się będe bawil z wgrywaniem ale ja serwer bede mial na drugim kompie

Opublikowano

chodzi o to ze mam serwer vps z jednej z firm hostingowej.Linux i chcę postawić Serwer metin2 ale potrzebuje wpierw freebsd.. Jak zainstalować a może podaj mi numer gadu-gadu do ciebie to nie będziemy spamować na forum

Opublikowano

:) - widzę że dopiero zaczynasz. Więc ci wytłumaczę co i jak... :)

Po pierwsze: jakiego masz linuxa - bo linuxy to jak windowsy każdy inny.

Po drugie: jeśli to VPS - to pewnie nie będziesz miał możliwości FreeBsd, chyba że twoja firma hostingowa ma go w ofercie, gdyż wymaga on wirtualizacji KVM, która jest zazwyczaj dodatkowo płatna (KVM - dzięki temu twój system na osobne jadro).

Po trzecie: na VPS, nie radzę stawiać bo nic z tego nie wyjdzie :) i to tylko zmarnowane pieniądze ;)

Pomogłem - Daj Plusa - to cię nic nie kosztuje.

Pomoc z zakresu Tibia/Metin2/Serwery Dedykowane/VPS/Hardware/Programowanie

Opublikowano

:) - widzę że dopiero zaczynasz. Więc ci wytłumaczę co i jak... :)

Po pierwsze: jakiego masz linuxa - bo linuxy to jak windowsy każdy inny.

Po drugie: jeśli to VPS - to pewnie nie będziesz miał możliwości FreeBsd, chyba że twoja firma hostingowa ma go w ofercie, gdyż wymaga on wirtualizacji KVM, która jest zazwyczaj dodatkowo płatna (KVM - dzięki temu twój system na osobne jadro).

Po trzecie: na VPS, nie radzę stawiać bo nic z tego nie wyjdzie :) i to tylko zmarnowane pieniądze ;)

dla czego na VPS nie wyjdzie nic?;/

ps. jest napewno VPS zfreebsd wiem bo szukalem;] wpisz w googlach FreeBSD 8.2 na vps ;]

ale czemu na vps ie odpali serwera?

Opublikowano

tzn w sumie najwięcej jest poradników albo do wersji 7.2 albo 7.4 ale wiadomo że czym lepszy system wersja 8.2 a w przyszłości 9.x będzie lepsza bo dokładniej zrobiona mniej wad i w ogóle ale musisz wiedziec nowszy system to inna instalacja i konfiguracja.

Opublikowano

Czy ja czegoś nie wiem że BSD jest linuchem ? :P Od kiedy to ? xD to są dwa osobne systemy jak wista czy ikspe <3

http://www.mpcforum.pl/topic/458444-tutserwer-na-dedyku-sf2011-freebsd-74-32-bity/

Więcej straci ten co to wszystko liczy...

Wigilia 24 Grudnia 2011 ROK SϒS™ Obchodzi 14 Wigilię w Swoim Życiu..

Życzę wszystkim wesołych,pogodnych świąt ,tym czasem ja kończę zabawę w forumowanie i idę

z D&G'em polować na łanie =)

Opublikowano

Czy ja czegoś nie wiem że BSD jest linuchem ? :P Od kiedy to ? xD to są dwa osobne systemy jak wista czy ikspe <3

http://www.mpcforum.pl/topic/458444-tutserwer-na-dedyku-sf2011-freebsd-74-32-bity/

SYS™ ale podobno nie da się postawić serwera na VPS dla czego? czy to tylko ściema? chyba ze na VPS wymaga czegoś więcej niz na zwyklym dedyku?

Opublikowano

Potrzebne mi tylko i wyłącznie by zainstalować tam FreeBSD i to na tyle potem już chyba sobie poradzę

A idzie np.Postawić serwer bez freebsd ?? bo mi się wydaje ze nie

PS.Stawiałem już raz serwer na linuxie (vps) tyle ze był już zainstalowany freebsd a tutaj muszę sam instalować czego nie potrafię

Opublikowano

to jest tak ze bez freebsd nie dasz rade. bynajmniej ja to tak rozumuje ze FeeBSD to jest system a sf i mysql to jest aplikacja ktora sie wlacza przy starcie systemu/serwera. instalacja FreeBSD bynajmniej 8.2 nie jest trudna. na kompie to cos takiego: wlozenie plyty wybor jezyka wybor partycji wgrywanie konfiguracja reszte dodatkow i gotowe;] jakas godzinke na kompie mi sie instaluje a na vps bedzie sie roznilo chyba tylko tym ze bedzie gotowy wybor instalacji jezyka.

@ edit: podobno na 7.4 najwiecej serwerow jest. wiadomo ze 8.2 jest dokladniejszy bo nowszy, ale chyba tylko liby sie roznia od 7.2 a 8.2 wiec ja wybralem 8.2 ale system nie ma znaczenia oprocz innej instalacji a z tego co wiem pliki sie tak samo wgrywa;]

Opublikowano

Ja ci powiem ze tak myślałem ale nie jestem żadnym programistą i się tak na tym nie znam.Mam zaje*** administrację poprosiłem ich tylko by dodali FreeBSD jak system i będzie dodany.centos-6-x86 taki mam teraz system a mój vps to:

10gb ram

Jednostki procesora:1000

1Terabajt GB

Opublikowano

Dla was info, co mówią czemu by nie freebsd na vps. Dla tego, że Freebsd jest specyficznym linuxo/unixo podobnym system. Potrzebuje własnego jądra, a nie wspólnego (inne mogą mieć wspólne). Owszem, są dostępne, ale drożej zazwyczaj gdyż KVM kosztuję około 15 zł + (biznes-host.pl). Po za tym, na vps sami zobaczycie ile sobie życia na trujecie zanim coś postawicie.

Pomogłem - Daj Plusa - to cię nic nie kosztuje.

Pomoc z zakresu Tibia/Metin2/Serwery Dedykowane/VPS/Hardware/Programowanie

Opublikowano

bsd to unix a linux powstał z unixa. NIE NA ODWRÓT

sygna.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...