Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[TuT] Talon, Noxiański Assassin.

CrevaN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc, chciałbym zaprezentować w tym tutorialu, kilka moich wskazówek, popartych na moim doświadczeniu

w graniu tą postacią. W tutorialu zawarty jest build, runy i masteries.

talon.jpg

Tak oto wygląda nasz Talon, podobny nieco do Altaira (jest możliwość ściągnięcia skina, który upodobni nas do Altaira z Assassins Creed właśnie, znajduje on się na leaguecraft.com)

Summoner's spell:

exhaust.pngflash.png

Lub

ignite.pngflash.png

Ignite Flash, najbardziej optymalne, ew. Teleport Flash do gankow przed 6 lub na ciezka linie, lecz nie polecam...

Skille:

talon-mercy.pngPasywnie Talon jest tak miłosierny, że zadaje 10% więcej obrażeń z łapy w cele które są zestunowane, przygwożdżone, sprowokowane lub też spowolnione.

talon-noxian-diplomacy.pngNasz OP do łapy, semi ignite ( z kompletnym buildem to 2x damage samego ignajta )

Zadaje dodatkowo 30 / 60 / 90 / 120 / 150 + (0.3 AD) obrażeń fizycznych w następnym ataku, oraz jeżeli celem jest bohater, powoduje krwawienie za

3 / 6/ 9 / 12 / 15 + (0.2 AD) obrażeń fizycznych w czasie, i UJAWNIAJĄC cel na czas działania. Cooldown : 8 / 7 / 6 / 5 / 4 Koszt Many : 40 / 45 / 50 / 55 / 60

talon-rake.pngNasz drugi skill, szczerze, to dla jego wyglądu wybrałem Talona na mojego main AD championa, Talon wyrzuca sztylety, które do niego wracają, kształt rzutu, to kształt stożka. Kiedy ostrza przenikną przez wroga (w tą i spowrotem, bo jest możliwość trafienia tylko raz co jest baaaardzooo rzadkim zjawiskiem) zadają one obrażenia Fizyczne 30 / 55 / 80 / 105 / 130 + (0.6 AD) oraz spowalniają przeciwnika (za każdym razem kiedy przenikną przez wroga, powtórze jeszcze raz) Cooldown : 10 sekund Koszt many : 45 / 50 / 55 / 60 / 65

talon-cutthroat.pngNasze E, powoduje ono pojawienie się ZA przeciwnikiem, uciszając go na 1 sekunde, oraz zwiększając obrażenie zadawane przeciwko niemu o 3 / 6 / 9 / 12 / 15 % na czas 3 sekund. Cooldown : 18 / 16 / 14 / 12 / 10 Koszt many: 35 / 40 / 45 / 50 / 55

ULTIEEEH TAJM

Czyli nasze ULTI

talon-shadow-assault.pngTalon bawi się w ninje, rzuca sztyletami w kształt okręgu, oraz znika na 2,5 sekundy i to nie koniec, bo podczas bycia niewidzialnym, jego prędkość ruchu zwiększona jest o 40 %. Za każdym razem, kiedy ostrze przenika przez wroga (może to zrobić 2 razy, podczas włączenia i zakończenia skilla) zadaje 120 / 190 / 260 + (0.9 AD) Nasze ulti to kwintesencja zajebistośći, wbiegamy, zbieramy pente, lub uciekamy za pomocą niego. Cooldown: 60 / 50 / 40 Koszt many: 80 / 90 / 100

Kolejność rozdawania skilli :

beztytuunrry.png

Historia, dla chętnych

Pierwsze wspomnienia Talona to mrok podziemnych korytarzy Noxusu i uspokajający dotyk stalowego ostrza. Nie pamięta rodziny, ciepła, ani uprzejmości. Jedynym towarzystwem, jakiego szuka jest brzęk skradzionego złota i poczucie bezpieczeństwa, jakie daje ściana, o którą opiera się plecami. Na powierzchni mętnego półświatka Noxusu utrzymywał się dzięki swojemu sprytowi i złodziejskim talentom. Dzięki wprawie we władaniu ostrzem cieszył się opinią niebezpiecznego człowieka. Wiele Noxiańskich gildii nasyłało na niego zabójców z ultimatum: dołącz do nas, albo zgiń. W odpowiedzi ciała zabójców wypływały w fosie Noxusu.

Ataki stawały się coraz bardziej niebezpieczne, do czasu gdy pewien zabójca stanął z Talonem oko w oko. Ku swojemu zaskoczeniu, Talon został rozbrojony i był na łasce przeciwnika, którym okazał się generał Du Couteau. Generał dał Talonowi wybór: śmierć z jego ręki, albo dożywotnia służba jako agent najwyższego dowództwa Noxusu. Talon wybrał życie, ale pod warunkiem, że będzie służył wyłącznie generałowi Du Couteau, ponieważ rozkazy może przyjmować tylko od kogoś silniejszego. Talon wciąż działał w cieniu, wypełniał rozkazy Du Couteau, od mroźnych krain Freljord, po samo serce Bandle City. Kiedy generał zniknął, Talon rozważał uwolnienie się od służby, ale po latach współpracy darzył Du Couteau szczerym szacunkiem. Odnalezienie generała stało się jego obsesją. Podejrzenia doprowadziły Talona do bram Institute of War, gdzie dołączył do League of Legends, aby odnaleźć osoby stojące za zniknięciem Du Couteau.

'Troje najgroźniejszych szermierzy w Valoran jest związanych z rodem Du Couteau: mój ojciec, ja i Talon. Rzuć nam rękawicę, jeśli się odważysz.' - Katarina Du Couteau

Sugerowane przeze mnie przedmioty, talonem MID LANE

mercurys-treads.gif/ ionian-boots-of-lucidity.gifthe-brutalizer.gifhexdrinker.gifb-f-sword.gifsheen.gifyoumuus-ghostblade.gifthe-bloodthirster.gifinfinity-edge.gifmaw-of-malmortius.giftrinity-force.gif

Potem zamiast

maw-of-malmortius.gifmożemy kupić frozen-mallet.gif jeżeli większe kłopoty w TF stwarzają AD carry.

Na start, jeżeli mamy runy, o których dalej, kupujemy

boots-of-speed.gif

Oraz 2 health potions ( obrazka chyba nie trzeba )

Jeżeli nie mamy run, kupujemy Doran's Blade ( Ostrze Dorana)

Na midzie, po 1 Last Hit, polecam potrenowac na botach.

Zalecany jest first blood (pierwsza krew) dla nas właśnie, da nam to lekką przewagę nad przeciwnikiem (400 golda)

Po recallu kupujemy

the-brutalizer.giflub jeżeli nie mamy tyle, to składamy kupując 2x lub 1x long-sword.gif

Po Tłuczku, kupujemy

vampiric-scepter.gif żeby być dłużej na naszym lane.

Lasthitujemy ile wlezie (200 w 25 minucie jest to ogromna ilość, spowoduje prawdopodobnie wasz rozkurw, i surrender enemies, jeżeli ich liczba to 90-130 creepsów (potworków))

Teraz moment, który zadecyduje o tym, co kupimy, jeżeli na midzie jest AP Champ (Annie, anivia, kassadin etc.)

kupujemy jak najszybciej

hexdrinker.gif jeżeli mamy ładną farme + jakieś kille na koncie, kupujemy też mercurys-treads.gif

jeżeli w enemy jest więcej niż 1 cc, chyba że ten cc to amumu, lub keneen czy też annie.

Jeżeli mamy free farme, totalną dominacje na midzie, przeciwnik nic nam nie robi, kupujemy

ionian-boots-of-lucidity.gif

Jeżeli nadal dominujemy, i nie nawiedzają nas ganki, kupujemy

b-f-sword.gifdaje to nam większe szanse na last hit oraz wiekszy DMG ze skilli.

Lub gdy nasze życie towarzyskie zaczyna narastać, ganki etc.

Wybieramy

sheen.gif

Warto już złożyć nasze Widmowe ostrze, jego aktywny unikat pomoże nam w ucieczkach i pogoniach i daje AS.

youmuus-ghostblade.gif

Od tego momentu droga jest prosta,

the-bloodthirster.gif+ stacki daje nam potężnego kopa w DMG i lifesteal.

infinity-edge.gifBoski item na talona, po tym nasze kryty wynoszą około 1k. ?

trinity-force.gif Bo niemamy co robić z sheenem.

maw-of-malmortius.gifMOŻNA ZAMIENIĆ NA frozen-mallet.gif

jak już wyżej napisałem. (AD Carry stwarza nam klopoty, a AP niespecjalnie, HP się przyda wtedy)

Runy

greater-mark-of-desolation.pngGreater Mark of Desolation 14.94 armor_penetration x9

greater-seal-of-resilience.pngGreater Seal of Resilience 12.69 armor x9

greater-glyph-of-warding.pngGreater Glyph of Warding 13.41 magic_resist x9

LUB

greater-glyph-of-focus.pngGreater Glyph of Focus 5.85 cooldown_reduction x9

greater-quintessence-of-desolation.pngGreater Quintessence of Desolation 9.99 armor_penetration x3

Masteries

beztytuuyo.png

Boost do armora, m resa i DMG.

COMBO

Nasze combo wygląda tak:

Q + E + AA + W + R

lub

W + Q + E + AA + W + R

Tutaj mamy bonus dmg od naszego pasywa ( dzięki sensus12 )

Przed rozpoczęciem kombo, warto przeciwnika kilka razy sieknąć z W lub Q...

Partnerzy do Laningu

Wielki brak, talon jest MID Lane charem, lub Solo top, jeżeli wiesz, że nie możesz iść solo top, lub Ap nie puści cie na mida, nie pickuj go.

INNE

-Na lini graj pasywnie, uważaj na ganki przed 6 lvlem, nie uciekniesz w połowie przypadków.

-LAST HITS FOR THE KING! Bez tego nic nie zrobisz, byle offtank zjedzie talona jak szmate.

-Przedmioty podane, są sugerowane.

-Uważaj na Lee Sina, Renektona i Gangplanka i oczywiście Irelie, są oni Offtankami i counterpickami na talona, w Early im zrobimy tyle co nic, bez odpowiedniej taktyki, chyba że są total newb.

-W teamfightach możesz zarówno inicjować walkę, jak i włączać się do niej po twoim tanku, wtedy masz większe szanse na przeżycie, oraz zgarnięcie dodatkowych killi.

-Focusuj zawsze AD / AP carry, patrząc na to, kto to jest, np. Focus Annie, Brand zamiast Ashe czy Tristane, musisz doskonale wyczuć, kto zrobi najwięcej zamieszania i szybko go wyeliminować.

-Masz bonus w przypadku focusa na AP carry, 1 sekundowy silence, może zaważyć na tym, czy poleci na ciebie full combo kassadina, czy to na niego, poleci kombo twoich kolegów, i Ciebie.

Porada dla wszystkich

GRAJĄC RANKEDY, JEŻELI TWÓJ CAPTAIN NIE ZBANUJE LEE SINA, LUB GO NIE PICKNIE, SPODZIEWAJ SIĘ GO W ENEMY, Ban na lee sina, to ban nie stracony. !

Prosy i consy ( czyli plusy i minusy)

+ Jest koxem, jak Altair

+ Assassin, ładnie KSi kolegom

+ Duży DMG z W który spowalnia wrogów.

+ Ładny system ucieczki, raczej trudno mu uciec.

- Częsty focus

- Zgankowany wiele razy, w late mało co zrobic

- Brak możliwości jungli, chociaż po tym patchu kto wie? Karthus może to talon chyba też.

- Dużo cc- talon wykluczony z TF

A więc ! POLECAM TALONA, DLA TYCH, KTÓRZY CHCĄ WEJŚĆ, ZROBIĆ NAMIESZANIE Z OGROMNYM DMG NA JEDNĄ JEDNOSTKE, ORAZ TROCHE MNIEJ NA RESZTE, I UCIEC ŚMIEJĄC SIĘ IM DU*Ą W TWARZ!

Prosze wziąć pod uwagę, że to mój pierwszy tutorial League of Legends, i włożyłem w niego 2 h pracy.

Pozdrawiam wszystkich, hejtom i trollom mówię pa pa.

167161466687770313241.png

Opublikowano

Good poradnik masz like'a, ale combo na talonie to Q+E+W+R+R ( tak dobrze), ale jezeli jest możliwość to W+Q+E+R+R ze wzg na pasywke

<>

Opublikowano

Good poradnik masz like'a, ale combo na talonie to Q+E+W+R+R ( tak dobrze), ale jezeli jest możliwość to W+Q+E+R+R ze wzg na pasywke

Dzięki za sugestię, zapomniałem o tym, że można zaczynać od W, rzadko tego używam, dodam.

Opublikowano

A nie E>Q>W>R>R?

Inaczej dupa ,a nie podejdziesz.

@Top

Wywaliłbym to na % szansy w masterkach ,a dał w atakowanie minionów.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

Lepiej zlozyc ghost blade'a pierwszego, pozniej bt i trinity, jak jestesmy nafeedowani mozna sie skusic o 2 bt, reszta to survi.

Gut poradnik ;D

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Opublikowano

@sebos2

Zrobienie combo q+e gdy jest sie w range skilla E ( 750 jednostek) to kwestia sekundy, praktycznie nic nie zdazy zrobic a juz dostanie silence i bleeda na klate, pozatym,

robiąc combo E + Q możemy nie wcisnąć tego Q zaraz po E, i wkradnie sie nam autoatak, a typ moze uciec od naszego harassu (kassadin, flash, fizz, akali na miniona, cokolwiek)

Opublikowano

@sebos2

Zrobienie combo q+e gdy jest sie w range skilla E ( 750 jednostek) to kwestia sekundy, praktycznie nic nie zdazy zrobic a juz dostanie silence i bleeda na klate, pozatym,

robiąc combo E + Q możemy nie wcisnąć tego Q zaraz po E, i wkradnie sie nam autoatak, a typ moze uciec od naszego harassu (kassadin, flash, fizz, akali na miniona, cokolwiek)

Po prostu ,combo Q>E>Itd. wygląda dziwacznie ,bo logika każe myśleć że pierw podchodzimy ,walimy Q ,a dopiero potem silence.

"Tłum nie rozumie, tłum się nie interesuje, tłum jedynie podąża, tam gdzie kieruje się orszak"

Opublikowano

good tutek ale ja osobiście wole maksować Q.

sygnatura niezgodna z regulaminem forum mpc rozdział II pkt. 7

Opublikowano

A nie E>Q>W>R>R?

Inaczej dupa ,a nie podejdziesz.

@Top

Wywaliłbym to na % szansy w masterkach ,a dał w atakowanie minionów.

No nie napisałem jak jest możliwe czyli stoji w zasięgu "w", a silence nie jest w pasywce uwzględnione

<>

Opublikowano

Z trinity mamy dodatkowy hp, movement speed i burst dmg do naszych skilli (z łapy z full buildem, z q +e lub dodatkowo wczesniejszym W walimy ponad tysiaka, zawsze bilem jakies 1100 bez slowa, czyli nalezy dodac 110, 1210 dmg to 0.5 hp ap carry lub ad carry). Co do kombo E + Q

Jest ono bez sensu ( dla mnie), wyjaśniłem to jak mogłem, poprostu, gonimy typa, lub odpushowujemy spod turreta, to tylko sekwencją Q + E, włączasz skilla Q, i teleportujesz sie za typa swoim "po gardle"

To combo jest lepsze w przypadku grania tez przeciwko talonowi, typ, ktory zrobi e+q, moze w tym samym momencie dostac E od nas, Q wtedy nie wlaczy, a my mamy juz włączone sekunde przed walką.

Opublikowano

Czyżbyś wzorował się w 50% na jednym z buildów zamieszczonych na mobafire?

http://www.mobafire.com/league-of-legends/build/talon-the-noxian-assassin-ad-burst-117801

Menester do wszystkiego musi się doczepić, do tego poradnika też.

Napisałeś to strasznie chaotycznie, mało co da się zrozumieć. Talon mid lane? Ho ho ho, 70% postaci przeznaczonych pod mid'a rozwali Talon'a z palcem w 4 literkach.

Jest on postacią przeznaczoną pod tryb gry Dominion i raczej nie często go widać na Summoner's Rift.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

http://www.mobafire.com/league-of-legends/build/talon-the-noxian-assassin-ad-burst-117801

Napisałeś to strasznie chaotycznie, mało co da się zrozumieć. Talon mid lane? Ho ho ho, 70% postaci przeznaczonych pod mid'a rozwali Talon'a z palcem w 4 literkach.

Jest on postacią przeznaczoną pod tryb gry Dominion i raczej nie często go widać na Summoner's Rift.

Co ty ,5 lvl masz?

Talon jest dobrą kontrą na mida ,silence too op.

Na solo topie też daje rade.

Opublikowano
A więc, chciałbym zaprezentować w tym tutorialu, kilka moich wskazówek, popartych na moim doświadczeniu

w graniu tą postacią.

Talon mid lane rozwali, te twoje 70% z ręką w czterech literach, silence, super ulti, pasyw, i semi ignite ze skilla.

Opublikowano

Wszystko ładnie prócz masteries. 2 punkty w crit chance są bezsensowne, jeśli decydować się na build z IE pod Q to powinny być tam 4 pkt wraz z +10% crit dmg.

W innym wypadku polecam zrezygnować z hp per sec na rzecz 4 punktów w Sorcery dla Cdr. Jeden punkt w utility dla zmniejszenia cd na flasha gdy zostaje nam ten pkt uważam za racjonalny wybór. Podsumowując sugeruję - 23/6/1.

Co do itemów z mres preferuję charlice, zapewnia wystarczający mregen by skutecznie spamować a jednocześnie zwiększa się mres.

Padłem.
Opublikowano

@BARI

Dzięki za zugestię, poprawie to dopiero, gdy przetestuje build, co do chalice, imo to zbędny item, jak napisalem, nie warto spamic skillami i grac agro, bo jestesmy paper, pasywnie lasthitując miniony, od czasu do czasu uzywając W nie zmusi nas to do recallowania po mane, a hexdrinker daje nam bursta do skilli.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Co do buildu too nie takii jak na mid. ja bym radził zrobić :

2x Doran Sword

Ioanskie Buty (te na cd)

Triniti force

2x Infinity Edge

Potem sprzedajemy te dorany

Krwiopijec

Atma Imapler i to taki typowo pod ostre dmg

'Fore the real niggas die, fake niggas gon' multiply

Opublikowano

Fajny, poradnik.

Powoli, żegnam się z wami, moi kochani userzy <3

95% mówi samo za siebie, tyle starań żeby wbić te dzisiejsze 400 postów, pomagając zarobić te AŻ 53 lajki.

No cóż... Raczej już nie wrócę, tylko czekać na dodatkowe 5% od kochających mnie adminów, pozdrawiam all !

Opublikowano

Talon to kozacka postać. Moje technika używania ulti to kampienie w krzakach Q>R i lecima na nasz cel kończąc kombo z E. Aby to wyglądało zajebiście i dało wykurwisty efekt musimy wyjść od przodu przeciwnika aby, pojawiając się za plecami, jak najwięcej ostrzy przeszyło delikwenta. Ulti używane również podczas escape.

elhant.jpg

Sygna by WaseR

Opublikowano

WOW nareszcie jakiś dobry build dla Talona. Korzystam z podobnego i ownie każdego AP na midzie( ostatnio Swain co chwila zmieniał line, bo jak był ze mną na linii to miał 0/5, a potem idioci z mojego teamu go nafeedowali i carrował grze. I w drugą stronę, u nich była nafeedowana i wyfarmiona Ashe co owniła bota, a jak się ze mną spotkała 1v1 (miała 8/0, ja 6/1) złożyła się na combo) ogólnie Talon jest OP

Co do buildu too nie takii jak na mid. ja bym radził zrobić :

2x Doran Sword

Ioanskie Buty (te na cd)

Triniti force

2x Infinity Edge

Potem sprzedajemy te dorany

Krwiopijec

Atma Imapler i to taki typowo pod ostre dmg

hahahah Wy oboje mnie zwaliliście z nóg, aż z krzesła spadłem. Po kiego ci trinity w early i 2x infinity? Trinity to syf na Talona, składa je się dlatego, że nie ma co zrobić z sheenem. Talon na dominiona... gz.... już padłem... Talon tylko mid/solo top lane owni wszystko

Opublikowano

@up Sens złożenia trinity jest taki, że jak wymaxujesz Q, które z blue buff'em ma cd około 2,5sec to bonus z trinity (150% aa) kładzie wszystko

elhant.jpg

Sygna by WaseR

Opublikowano

Dodam że teraz się częściej nim chodzi na mida niż topa, bo nie ma sustainu i outfarmi go tam 3/4 z przyzwoitych picków.

Zresztą na midzie jest bardzo dobry, daje radę większości bursterów.

Opublikowano

Przypominam o możliwości zbudowania "Maw of Malmortius" z Hexdrinkera. Kiedy ktoś zjedzie nam 75 % hp, dostajemy 30 AD !! Jeżeli 25% to 10, jeżeli 50% to 20 itd : )

Opublikowano

Fajny tutek , tylko ja zawsze maxuje Q potem W i w item buildzie kupuje Mobility do gonienia, uciekania itd, ale to ja tak kupuje i mozesz sie z tym nie zgodzic, dodam jeszcze ze Talon countruje wiekszosc AP carry, wiec jest dobrym first pickiem na rankedach

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...