Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ciągłe crashe - brak jakiegokolwiek ostzeżenia/info w konsoli

Head_Hunter

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

W związku z zamknięciem mojego poprzedniego tematu, postanowiłem napisać nowy, nie ze względu na złośliwość, lecz ze względu na zmianę opisu problemu i tego, że nie da się po prostu grać :)

Mianowicie na serwerze posiadam pluginy :

WorldEdit

IWarnYou

AntiXRay

ColorMe

Permissions

KiwiAdmin

Ptweaks

WorldGuard

NSCommand

NoCheat

BorderGuard

AutoMessage

xAuth

CommandBook

Factions

LWC

mChat

Jail

Razem jest ich 18, więc to nie jest aż taka duża ilość.

Ze strony hostingu mam zagwarantowane 16 slotów oraz 1,5gb ramu w maszynie w Zamościu (ping na poziomie ~35).

Na czym polega problem ?

Czasami na serwerze (późne godziny) siedzi 5-6 osób, konsola nie wywala słynnego "Can't keep up ![...]" a procesor jest obciążony na poziomie 20%.

Czasami jest pełny serwer (16 slotów) i sytuacja jak powyżej, żadnych lagów czy innych problemów.

Częściej jednak zdarza się, że nawet przy ~8 osobach konsola krzyczy "Can't keep up![...]" po czym po prostu serwer wywala graczy wraz z "End of stream", konsola po tym ostatnim nie pisze już nic, czasami coś typu java.lang.OutofMemory co mnie bardzo dziwi, gdyż przed takim errorem jest średnio 200mb wolnego ramu.

Jedynym wyjściem z takiej sytuacji jest zdebugowanie serwera. Zwykły restart nie pomaga, ponieważ proces w maszynie zostaje, a konsola wywala "...BIND PORT!...".

Takie sytuacje zdzarzają się u mnie średnio raz dziennie. Nie mam pojęcia czy to wina jakiegoś pluginu, ale z góry zaznaczę, że bez AntiXRay, WorldEdit,mChat, xAuth, Jail, Ptweaks, Permissions dzieje się to samo.

Proszę o solucję.

Pozdrawiam !

Opublikowano

Może masz na masynie zainstalowane coś co wykorzystuje dużo ramu i tworzy takie nagłe, momentalne lagi.

Wpisz w maszynie top i daj mi ss tego.

Poza tym moze jakiś plugin ma błędy i prze to laguje, a konsola tego nie pokazuje.

1348162346-U215643.png

by Baksiu

Opublikowano

Zainstaluj jave7 i powinno pomóc.

32bit

javadl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=57240

64bit

javadl.sun.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=56699

elo jak tam rzycie?

Opublikowano

@Up

Powtórzę, że to nie jest VPS, a dedyk.

Po drugie nie mogę nic instalować, ponieważ do dyspozycji od strony hostingu mam tylko konsolę (oraz debugowanie, restart itp.), więc javy nie mogę zaaktualizować.

Opublikowano

"Takie sytuacje zdzarzają się u mnie średnio raz dziennie. Nie mam pojęcia czy to wina jakiegoś pluginu, ale z góry zaznaczę, że bez AntiXRay, WorldEdit,mChat, xAuth, Jail, Ptweaks, Permissions dzieje się to samo."

Opublikowano

Panowie to nie jest wina maszyny.

Aby pliki serwerowe działały musisz pobrać pliki serwerowe Linux chyba że na dedyku masz FreeBSD

Najlepszym sposobem jest zrobienie własnych plików serwerowych. Własnoręcznie poskładanie pluginów w kupe

java.lang.OutofMemory To poprostu hmm za dużo komend inaczej zbyt duży ruch na serwerze. Nie masz się czego martwić utwórz plik np start.sh teraz zajrzyj do google o kod do automatycznego restartu serwera przy crashu i tyle ;]

To są uroki serwerów minecraft

BIND PORT! pojawia ci się tylko wtedy gdy serwer ci się crashuje ty wyłączasz go przez screen a w takim przypadku musisz go skilować

Czyli konsola w ruch i piszesz

screen -ls

(Szukasz PID (procesu) zazwyczaj to cyferki minecraft serwer java ... coś tam

następnie

kill i Podajesz numerek np kill 8493

Póżniej

ps

Znów szukasz procesu Serwera minecraft

kill -9 numerek np kill -9 8443

i załączasz standardowo

"Can't keep up" tego pozbyć się nie da nie ważne jaki byś miał hosting 24 TB Ram i tak to ci wyskoczy to po prostu duży ruch na serwerze

Jak coś służę pomocą tzn odpowiem ci na wszelkie dręczące cię pytania jeżeli chodzi o serwer minecraft na Linux

P.S Usuń AntyXray ponieważ on nie działa a do tego dodatkowo żera pamięć

Opublikowano

Czyli konsola w ruch i piszesz

screen -ls

(Szukasz PID (procesu) zazwyczaj to cyferki minecraft serwer java ... coś tam

następnie

kill i Podajesz numerek np kill 8493

Póżniej

ps

Znów szukasz procesu Serwera minecraft

kill -9 numerek np kill -9 8443

Od tego mam specjalny button do debugowania ;)

P.S Usuń AntyXray ponieważ on nie działa a do tego dodatkowo żera pamięć

Jesteś pewien ? Obecnie większość serwerów opartych na buildach bukkita pod 1.0.0 korzysta z tego pluginu.

Co do plików serwerowych to na dniach (wczoraj, przedwczoraj) hosting zaaktualizował je pod Minecraft'a 1.0.0 właśnie...

Pozdrawiam !

Opublikowano

Powiem tak jeżeli chcesz robić serwer typu 30 dni i End For Ever korzystaj z plików typu Krzysztofa (Krzysztofa nic nie mam do ciebie ;])

Tzn. Jaki morał :

Tworząc serwer który chcesz aby był dobry zaawansowanym serwerem musisz mieć własne pliki serwerowe teraz spójrzmy w to szerzej:

Mając własne pliki masz 100% pewność że nic ci się nie spierniczy. W Razie Awarii plugina sam będziesz wiedział jaki plugin to wywołał wtedy masz 100% szybkość usuwanie awari dzięki czemu UpTime serwera masz około 99,9% ;]

Od tego mam specjalny button do debugowania ;)
Zwykły restart nie pomaga, ponieważ proces w maszynie zostaje, a konsola wywala "...BIND PORT!...".

Właśnie widzę jaki to button oddebugujący

Opublikowano

"Właśnie widzę jaki to button oddebugujący"

Mówię jaka jest sytuacja po błędzie z Out of memory, że zwyky restart (tj. off > on) nie pomaga, wtedy używam button'a od debugowania ;)

Po drugie primo :

Serwer nie jest "typu 30 dni i End For Ever" jak to określiłeś i wiem, że muszę pogrzebać w tych plikach, ale dalej nie wiem jak mogę przybliżyć lokalizację błędu. Wątpię w bukkita, ponieważ pod 1.8.1 było to samo. Inne serwery mają lokalizacje za granicą, po 50 slotów z 30 pluginami i jakoś nie widziałem, żeby był crash. U mnie raz dziennie, to CHYBA trochę za dużo...

Pozdrawiam !

Opublikowano

Wina Pluginów jedyną lokalizacją jest poskładanie własnych pluginów

Ja posiadam od 50 - 200 Slotowy serwer z własnym poskładanymi pluginami i Crash nie występuje

Opublikowano

"z własnym poskładanymi pluginami"

Nie za bardzo rozumiem. Co ja mam niby zrobić z tymi pluginami ?

Napisać je po swojemu od nowa ? :D

EDIT :

te pliki serwerowe... co ja mam niby z nimi zrobić?

Laik...

Opublikowano

Usunęło odpowiedź...

Próbowałem. Przy pełnym też się to pojawia, ale rzadziej.

Słyszałem, że lepszy od xAuth jest AuthMe, jednak jak chciałem przenieść bazę z tego pierwszego, okazało się, że na MySQL nic nie ma o0

Opublikowano

"System Linux Debian 6 64 bit."

Usunąłem również anty-x-ray'a dałem coś innego o podobnym działaniu. Na razie o niebo lepiej, póki co nie wystąpił (tfu, tfu) jeszcze żaden crash ( a już trochę minęło ) :)

Chciałbym też wymienić bazę danych xAuth do AuthMe, czytałem, że to pierwsze może powodować lagi i jest dość problemowe. A tu właśnie mam problem, bo w MySQL nie ma ŻADNYCH tabel do xAuth. Nic nie ma :P

I nie wiem co zrobić.

Pozdrawiam !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...