Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Zadanie] J.Polski na jutrooooo !

Easy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytałem stary człowiek i morze :

Zadanie :

" Człowiek nie jest stworzony do klęski .Człowieka można zniszczyć ale nie pokonać " . Jak rozumiesz te słowa ( nie tylko na podstawie tej lektury )

Forma rozprawki może być krótka :P

Dam limit lajków .

oDYVDfv.gif
Opublikowano

W opowiadaniu Ernesta Hemingway'a pt: "Stary człowiek i morze" pojawiają się ważne słowa: "Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać", które z opowiadania o rybaku czynią tekst o ludzkim życiu pełnym klęsk i zwycięstw.

Zgadzam się z tymi słowami, ponieważ główny bohater walczy o godne życie, pokonuje siły natury i swoje ludzkie słabości. Uczy, że pomimo poczucia pecha, człowiek powienien mieć nadzieję na polepszenie swojej sytuacji i starać się zmienić swój los. Swą postawą i zachowaniem Santiago wskazuje na znaczenie w życiu optymizmu, wiary we własne siły i uporu w dążeniu do celu.

Przez całą akcję książki Santiago walczy. Walczy ze samym sobą, ze starością, z głodem i z przeciwnościami losu. Podejmuje również walkę z przyrodą, która jest najgorszą przeciwniczką. Jest to bardzo ciężka i trudna walka, ale Santiago nie poddał się i nie ugiął.

Kolejnym przykładem na potwierdzenie mojej tezy mogą być ludzie nieuleczalnie chorzy, którzy walczą o każdy dzień, by doznać choć trochę szcześcia. Są wytrwali w dążeniu do celu, są silni i pewni siebie.

Chciałabym jeszcze przypomnieć postać rycerza mazowieckiego - Juranda ze Spychowa, który chciał się zemścić na Krzyżakach za śmierć swojej ukochanej żony. To niesamowite, jak ten człowiek pomimo przeciwności losu walczył. Jak godnie znosił wszystkie upokorzenia i okrutne tortury jakim go poddano. Nie poddał się, a następnie nawet przebaczył swoim oprawcom.

Przytoczone tu przykłady pozwalają mi wysunąć pewien wniosek. Nic i nic nie może zniszczyć człowieka. Tylko on sam. Nie ma nic silniejszego niż nadzieja, nadzieja która pozwala człowiekowi żyć. Jest istotą, która walczy do końca o to, co uzna za słuszne. "Człowiek nie jest stworzony do klęski, człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać".

Zbieram

add.png

1320916907-U215643.png

Sygna by Baksiu

Opublikowano

Czytałem stary człowiek i morze :

Zadanie :

" Człowiek nie jest stworzony do klęski .Człowieka można zniszczyć ale nie pokonać " . Jak rozumiesz te słowa ( nie tylko na podstawie tej lektury )

Forma rozprawki może być krótka :P

Dam limit lajków .

Napiszę to tak jakbym ja miał to zapisać:

Ten cytat rozumiem tak, że człowiek po prostu nie lubi przegrywać (ponosić klęski). Człowieka nie da się zniszczyć gdyż jest on silny psychicznie i fizycznie.

2ujrvv8.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...